Jönköpings län är ett av landets mest industrialiserade län. Det finns ett mycket stort antal små och medelstora tillverkningsföretag ofta med inriktning på export. Det ställer stora krav på länets infrastruktur särskilt när det gäller transporter av gods på väg och järnväg.
SJ Gods har koncentrerat fjärrtågsbildningen till elva knutpunkter varav Nässjö i Jönköpings län är en. Upptagningsområdet är Småland och Östergötland.
Ett effektivt vagnlastningssystem kräver en snabb och säker sortering till låg kostnad och med hög kapacitet. Det är därför viktigt att orterna som har knutpunktsstatus också har en hög teknisk standard.
Nässjö bangård är omodern och hårt nedsliten. Bangården har stora brister i spårlayouten och saknar helt tekniska hjälpmedel. Verksamheten, som idag omfattar ca 160 000 rangerande vagnar per år, är därför mycket resurskrävande. De transportlösningar som kan erbjudas kunderna inom upptagningsområdet blir belastade av en högre kostnad beroende av den orationella rangerbangården. Detta är dels till nackdel för järnvägens möjligheter att konkurrera om godstransporterna, dels hämmar det utvecklingen av näringslivet i upptagningsområdet.
I banverkets plan för byggande av stomjärnväg, Stomnätsplan 1994--2003, anges tidpunkten för olika investeringar i järnvägsnätet med utgångspunkt från den inriktning och ekonomiska ram som riksdagen fastställt. För Nässjö bangård föreslås en investering på totalt 100 miljoner i godsbangården, dock först år 1999--2000.
Enligt min uppfattning är det beklagligt att denna viktiga investering i Nässjö godsbangård kommit att läggas så sent i tidsplanen. Behoven av en upprustning är stora och en tidigareläggning till de första åren i planen är angelägen både ur järnvägens och näringslivets synpunkt. Dessutom talar sysselsättningspolitiska skäl för en tidigareläggning. Bygg- och anläggningsbranschen har för närvarande en svår situation i Nässjö. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att se över möjligheterna att åstadkomma en tidigareläggning inom stomnätsplanen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tidigareläggning av investeringar i Nässjö godsbangård.
Stockholm den 24 januari 1994 Rune Backlund (c)