SJ:s trafikeringsrätt för persontrafik på länsjärnvägarna upphörde den 1 juli 1990. För banor med i huvudsak lokal eller regional trafik inrättades länsjärnvägar som ett begrepp.
Länsstyrelsen, landstinget och kommunförbundets länsavdelning i Västernorrland, visade i en utredning förutsättningarna för trafik på länsjärnvägarna i länet. Utredningen visade att det regionala resandet på Ådalsbanan var mycket begränsat. Resandet på banan var och är övervägande av interregional karaktär. Utredningen visade också att investeringar i banan är samhällsekonomiskt lönsamt.
I det förslag till stomnätplan som Banverket har arbetat fram för planeringsperioden 1994--2003 finns Botniabanans första etapp finansierad. Med det systemtänkande som ersatt den tidigare objektsrelaterade planeringen framstår Ådalsbanans klassificering som än mer felaktig än tidigare. Ådalsbanan bör snarast tillföras stomnätet.
Länsjärnvägen Mellansel--Husum kommer vid utbyggnaden av Husum--Örnsköldsvik att utgöra ett tydligt exempel på de brister som järnvägsnätets indelning har. Mellansel--Örnsköldsvik är en länk i en transportkedja som inte är lokal eller regional till sin karaktär. Bl.a. motiverar Mo-Do:s transporter att Husum--Örnsköldsvik valts som första etapp av Botniabanan. Investeringar i ett funktionellt transportstråk bör behandlas i ett sammanhang för att minimera administrativa problem och underlätta produktionsförutsättningarna för Banverkets arbete.
En total översyn av järnvägsnätets indelning i Västernorrland bör därför ske snarast.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av Ådalsbanan till stomjärnvägsnätet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en total översyn av järnvägsnätets indelning i Västernorrland.
Stockholm den 21 januari 1994 Hans Stenberg (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Elvy Söderström (s)