Kommunerna i södra Dalarna, Ludvika och Smedjebacken, är i transporthänseende till stor del inriktade mot Mälardals- och Stockholmsområdena. En utveckling av Mälarbanan och järnvägsförbindelsen Västerås--Ludvika är därför av största vikt för dessa båda kommuner liksom för hela Bergslagsområdet. Banan passerar ett flertal orter. Orter som genom omstruktureringar inom stål- och gruvindustrin sedan mitten av 1980-talet varit föremål för särskilda insatser från staten för att mildra effekterna av näringslivets förändring.
En upprustning av järnvägen kommer att få goda effekter för näringslivets utveckling i regionen. Banan följer Kolbäcksåns dalgång från Västerås till Ludvika och knyter således samman Mälarbanan, Godsstråket genom Bergslagen och Bergslagsbanan och kan utnyttjas som komplement till befintliga mycket starkt belastade huvudstråk genom Mellansverige.
Inom Kopparbergs län finns i Smedjebacken bl a Fundia Steel som transporterar stora mängder gods på järnvägen. I Ludvika finns ABB som för området kraftöverföring är världscentrum inom ABB-koncernen. I Ludvika finns också Swedish Transmission Research Institute (STRI) som arbetar med forskning och utveckling av kraftöverföringsteknik. I samband med nedläggningen av Grängesbergs gruva lokaliserades till Ludvika en enhet från Riksskatteverket samt Hydro Power som är dotterbolag till Vattenfall.
För att bibehålla och utveckla ny kompetens måste det finnas tillgång till kvalificerad arbetskraft. Snabb spårbunden persontrafik mot Mälardalen och Stockholm bidrar i hög grad till att stärka näringslivets möjligheter att rekrytera och få tillgång till den kompetens man är i behov av. Persontrafiken har också en stor betydelse för att utveckla och etablera nya kunskaps- och tjänsteföretag i regionen. Till detta kommer att järnvägen är av väsentlig betydelse för att knyta samman de två stora ABB-orterna Ludvika och Västerås.
Järnvägsspåret har byggts ut med början i Västerås och kommer att vara färdigbyggt upp till Fagersta 1995. Sträckan Fagersta--Ludvika kvarstår och går till största delen i Kopparbergs län. För sträckan i Kopparbergs län har i LTA-planen beräknats en kostnad på 64 miljoner kronor.
SJ anför i skrivelse till länsstyrelsen i Kopparbergs län att nödvändiga åtgärder för att klara godstrafiken är rälsbyte, slipersförtätning och förbättrad dränering. Uppskattad kostnad för dessa arbeten är ca 40 miljoner kronor.
Banverket har inte begärt ökade anslag för underhåll vilket är nödvändigt för att bibehålla nuvarande låga banstandard. Hastigheten är i nuläget nedsatt på grund av dålig banstandard. Anledningen till att Banverket inte begärt ökade underhållsanslag är bl a att man räknat med investeringsmedel för banan. Enligt SJ bör åtgärder på banan påbörjas snarast.
Kopparbergs län är ett av de län som har flest kilometer trafikerad länsjärnväg (fem län har fler kilometer). En så stor investeringsvolym som bansträckan Ludvika--Fagersta motsvarar nästan två års tilldelning av länstrafikanslag till länet. Det innebär att andra angelägna investeringar i länsvägar inte kan komma till stånd.
Mot bakgrund av det eftersatta underhållet och banans stora betydelse för regionens utveckling bör särskilda medel tillföras länsstyrelsen för satsningar på bandelen Ludvika-- Fagersta. Det som ytterligare talar för detta är dels den rådande arbetslöshetssituationen i området, dels att Kopparbergs län har erhållit en jämförelsevis liten tilldelning till investeringar i det regionala transportnätet samt att projektet snabbt kan komma igång.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen under anslagsposten Kommunikationsdepartementet A 15, Underhållsåtgärder för sysselsättning och tillväxt, budgetåret 1994/95 anvisar 64 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Kopparbergs län för upprustning av järnvägen Ludvika--länsgränsen till Västmanland.
Stockholm den 14 januari 1994 Per Erik Granström (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s)