I anslutning till regeringens proposition om vissa organisatoriska frågor inom trafiksäkerhetsområdet uttalade riksdagen att en tydlig organisatorisk åtskillnad borde göras mellan föreskrivande och tillämpande uppgifter.
Dessa frågor är särskilt aktuella när det gäller bil- och fordonsinspektörerna samt bil- och körkortsregistret.
Bil- och fordonsinspektörerna
Riksdagen uttalade i anslutning till nämnda proposition att föreskrivande och tillämpande verksamhet bör åtskiljas. Av den anledningen uttryckte också riksdagen att förarprövningen inte bör skötas av Vägverket och att regeringen därför skyndsamt skulle överväga vem som istället ska utföra den.
Med anledning av detta tillkallade regeringen en särskild utredare som föreslog att en ny myndighet skulle bildas enkom för detta ändamål. Enligt min mening är detta en alltför kostsam lösning. Inte heller bidrar det till samordning med övrig hantering av körkortsfrågorna.
Att genomgå utbildning och examen för körkort skiljer sig inte på något väsentligt sätt från andra utbildningar i vårt samhälle. På samma sätt som vid övrig utbildning bör också utbildaren kunna utföra examination. Föreskrifter, tillsyn och legitimation är naturligtvis en uppgift som ska vara ett statligt ansvar för att garantera att körkortsinnehavarna får en tillräckligt god utbildning och att trafikskolorna sköter sin verksamhet väl. Den föreskrivande verksamheten bör vara ett ansvar för Vägverket, tillsyns- och legitimeringsfrågorna måste ske decentraliserat och är därmed ett ansvar för länsstyrelserna som är den regionala myndighet som har det tillämpande ansvaret för övriga körkortsfrågor, d.v.s. beviljande och indragningar av körkort. På så sätt skapas en modern utbildningsordning för körkort och det statliga ansvaret för föreskrivning och tillämpning hålls åtskilda så som riksdagen föreskrivit. Om det skulle finnas några momentana hinder att föra över examinationen till utbildarna bör i avvaktan på en sådan slutlig lösning fordonsinspektörerna placeras hos länsstyrelserna som i övrigt har det operativa ansvaret för körkortsfrågorna. Vad vi här anfört om ansvarsfördelningen för körkortsutbildning bör ges regeringen till känna.
Bilinspektörernas uppgifter ligger nära det polisiära arbetet. Inom så gott som samtliga län finns gemensamma trafikenheter för övervakning av trafik. Dessas arbete gränsar till bilinspektörernas inom flera områden. En samordning av arbetet skulle innebära ökad effektivitet. Således bör riksdagen ge regeringen till känna att bilinspektörerna bör tillföras polisorganisationen.
Bil- och körkortsregistret
Bil- och körkortsregistret är förlagt till Örebro. Kännetecknande för registret är att många centrala verk förutom riksdag och regering ger föreskrifter om vad som ska registreras. Med detta som utgångspunkt servar sedan det centrala registret en rad myndigheter och organisationer med uppgifter, bl.a. utgör det underlag för bilbeskattningen. En av huvuduppgifterna för registret är att förse länsstyrelserna med underlag för beslut i frågor om bilregistrering och bilbeskattning, körkortsfrågor samt tillstånd och tillsyn av yrkesmässig trafik.
Verksamheten med bil- och körkortsregistrering blev ingående utredd av utredningen om översyn av huvudmannaskapet för bilregistret m m. I utredningens betänkande (1991:14) finns verksamheten och flera styrande faktorer utförligt redovisade. Utredningsmannen föreslog bl a att det regionala ansvaret för registerverksamheten skulle bli kvar på länen, men att vissa förbättringar rörande länens sätt att organisera arbetet och ett bättre system för resursfördelningen till den regionala verksamheten borde genomföras. Utredaren ansåg vidare att det var av betydelse att den centrala verksamheten kunde förhålla sig neutral gentemot registreringssystemets intressenter.
Regeringen överlämnade betänkandet utan föregående remissbehandling till trafiksäkerhetsutredningen. Trafiksäkerhetsutredningen föreslog i sitt betänkande (1991:79) rörande registerverksamheten att den centrala verksamheten i Örebro skulle införlivas i Vägverket, medan det regionala ansvaret borde ligga kvar på länsstyrelserna.
I regeringens proposition angavs att registeravdelningen i Örebro även efter Trafiksäkerhetsverkets införlivande i Vägverket skulle bedriva sin verksamhet under stor självständighet och med bibehållen placering i Örebro.
Den centrala registerverksamheten, som numera benämnes trafikregistret, införlivades vid årsskiftet 1992/93 i Vägverket som en sektion inom avdelningen Resultatenheter inom division Väg och Trafik.
Regeringen har därefter gett tre länsstyrelser, Vägverket, Statskontoret samt Riksrevisionsverket i uppdrag att utreda bl.a. om hela eller delar av denna registerverksamhet kan flyttas till regionalpolitiskt prioriterad ort. Vidare har regeringen uppdragit till myndigheterna att värdera vem som ska ha det organisatoriska ansvaret för registret. Av utredningsdirektiven framgår också att man bör pröva om registret bör ligga kvar hos Vägverket eller flyttas över till en länsstyrelse.
När det gäller det organisatoriska ansvaret för det centrala registret bör den princip tillämpas som riksdagen tidigare gett regeringen till känna, d.v.s. att föreskrivande och tillämpande verksamhet bör åtskiljas. Av detta följer att registret som utgör tillämpande uppgifter bör flyttas från Vägverket.
Den föreskrivande delen ligger som tidigare nämnts på flera verk. De tillämpande delarna, dvs beslutsfattandet med hjälp av registren, sker främst hos länsstyrelserna i form av beslut om bilregistreringar, dispenser, körkortsärenden, indragning av körkort m.m. Inmatning till det centrala registret sker dels från andra centrala register, dels när det gäller uppgifter som lämnas av enskilda av länsstyrelserna. Det är därför naturligt att ansvaret för det centrala registret förs över till en länsstyrelse. Eftersom registret är förlagt till Örebro bör det tillföras länsstyrelsen i Örebro län.
Registret är lokaliserat till Örebro. Det omvittnas allmänt att man där byggt upp en mycket effektiv verksamhet. Effektiviteten baserar sig på en hög kompetens som över tiden utvecklats hos personalen. Att flytta registret skulle medföra mycket stora kostnader initialt, minska effektiviteten och servicegraden. Ett stort antal människor skulle ställas arbetslösa i ett län som är ytterligt hårt drabbat av strukturomvandling och arbetslöshet och där stora delar av länet utgörs av stödområde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvarsfördelningen för körkortsutbildning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bilinspektörerna bör föras till polisorganisationen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det centrala bil- och körkortsregistret skall förbli i Örebro och att detta skall föras till Länsstyrelsen i Örebro län.
Stockholm den 24 januari 1994 Anders Svärd (c) Rose-Marie Frebran (kds)