Kraftfulla åtgärder krävs för att minska den penalism som kommunen i form av lapplisor utsätter kommuninnevånarna för. Det är inte rimligt att dessa blåklädda varelser sätter skräck och olustkänslor i skötsamma medborgares vardagsliv.
Självfallet skall felparkerade bilar, som utgör en trafikfara, bötfällas eller bortforslas, men det finns ingen rimlighet i att med blåslampa jaga bilister, som lagt 1 krona för lite i p-automaten på angivna parkeringsplatser.
Det finns tre olika regelsystem för felparkeringar. I vägtrafikkungörelsen finns ett rent straffrättsligt förfarande som omfattar trafikfarliga parkeringar. Lag om felparkeringsavgift, felparkeringslagen, anses inte straffrättslig till sin natur utan omfattar s k offentligrättsliga parkeringar, dvs parkeringar som sker på gatumark. Lag om kontrollavgift vid olovlig parkering, kontrollavgiftslagen, omfattar den s k tomtmarksparkeringen. I lag om kommunal parkeringsövervakning finns bestämmelser om kommunala parkeringsvakter. Vidare finns bestämmelser om flyttning av fordon.
Enligt felparkeringslagen får parkeringsanmärkning meddelas av polisman eller av sådan parkeringsvakt som avses i lagen om kommunal parkeringsövervakning.
Kontrollavgiftslagen ger rätt för en markägare som upplåter ett område för parkering, t ex mot erläggande av parkeringsavgift, eller förbjuder parkering inom området att under vissa förutsättningar ta ut en kontrollavgift om ett fordon parkerats inom området i strid mot förbud eller villkor som han har beslutat.
Ny Demokrati menar att om man vill upprätthålla rimliga krav på rättssäkerhet, bör kommunerna förhindras att göra förtjänster på hanteringen, dvs gå med vinst. Den ledstjärna, som självkostnadsprincipen är för övrig kommunal verksamhet, bör gälla även för parkeringsövervakningen.
Ett alternativ är att föra över den offentligrättsliga parkeringsövervakningen från parkeringsvakter till polisen, kvarterspoliser. Detta skulle medföra ökad rättssäkerhet och ge en betydligt rimligare omfattning i fråga om antalet parkeringsanmärkningar. Resultatet skulle bli en förbättrad trafiksituation för bilisterna och motverka den omfattande s k okynneslappning som ju uppenbarligen syftar till att ge vinster och inkomster åt kommunen -- vars verkliga natur är ett slags straffskatt på de redan hårt prövade bilisterna.
Det kan också finnas anledning att överföra beivrandet av felparkeringar på tomtmark som upplåts av det allmänna, stat och kommun, till kvarterspolisen. För sådan polistjänst kan det vara rimligt att markägaren betalar särskild ersättning. Självfallet får polisverksamhet som innebär ingripande mot felparkerare o dyl eller annan indrivningsverksamhet som har parkerade bilar till föremål inte bedrivas i vidare omfattning än att verksamheten kan bekostas med de indrivna medlen och alltså inte medföra någon kostnad för skattebetalarna eller vinst för stat, kommun eller annat rättssubjekt. En sådan självkostnadsprincip bör gälla all parkeringsövervakning som handhas av det allmänna.
Det sagda leder till att verksamheten med kommunala parkeringsvakter, lapplisor, bör upphöra. Parkeringsövervakningen på gatumark bör föras över till polismyndigheten. Förutsättningarna för stat och kommun att köpa tjänsten parkeringsövervakning av polismyndigheten bör utredas. Det kan finnas anledning att utsträcka ett sådant utredningsuppdrag till att jämväl omfatta utbjudande av övervakningstjänsten till privata fastighets- och markägare, inklusive kommunala bostadsbolag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphäva behörigheten för kommunala parkeringsvakter enligt lagen om felparkeringsavgift,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvarterspoliser anförtros den offentligrättsliga parkeringsövervakningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för polis att sköta parkeringsövervakningen på tomtmark och annan mark som ägs av stat eller kommun,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för polis att sköta parkeringsövervakning åt andra rättssubjekt än stat och kommun,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det allmänna måste följa självkostnadsprincipen för parkeringsövervakningen, dvs. att verksamheten oavsett om den bedrivs av stat eller kommun inte får gå med vinst.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) John Bouvin (nyd) Harriet Colliander (nyd) Arne Jansson (nyd)