Det är allmänt känt att arbetsmiljön ofta är svår för yrkeschaufförerna. De är tvingade att vistas i en stressig arbetsmiljö med högt tempo, högst varierande vägstandard och skiftande vägunderlag. Många påtagliga arbetsmiljöproblem är svårlösta för denna yrkeskategori men det finns också enkla hjälpmedel som effektivt kan motverka skaderisker.
Ett sådant enkelt hjälpmedel är tillgång till reflexselar i fordonen, att användas då föraren av en eller annan anledning tvingas stiga ur förarhytten.
Yrkeschaufförer löper stora risker när de vistas utanför sitt fordon i dåliga dagsljusbetingelser och i mörker, när man har fått t.ex. ett ofrivilligt stopp med sitt fordon. Olyckstillbuden är påtagliga och det har konstaterats att det är tre gånger större risk per kilometer att råka ut för en olycka i mörker än i dagsljus.
För att något så när uppväga detta problem borde det vara självklart att reflexselar ska finnas tillgängliga i fordon som användes i yrkestrafik.
Med tanke på hur en yrkesförare uppträder i trafiken som yrkesutövare kan detta även få positiva effekter på den övriga trafiken på våra vägar.
Föreskrift i 11 § FK om att reflexsele skulle medföras vid färd med buss eller lastbil trädde i kraft den 1 juli 1990. Denna föreskrift togs dock bort i samband med att trafikutskottets betänkande 1992/93:TU29 om trafiksäkerheten på vägarna inför 2000-talet behandlades. Motivet var att det inte kunde styrkas att reflexselar har bidragit till ökad säkerhet. Det är dock, som ovan angivits, konstaterat att olyckstillbuden är betydligt större i mörker, varför kravet på reflexsele bör återinföras.
Regeringen bör med anledning av ovan sagda återinföra bestämmelser om reflexselar i yrkesfordon för att vi skall få en säkrare trafik i mörker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriska reflexselar i yrkesfordon.
Stockholm den 25 januari 1994 Sylvia Lindgren (s) Björn Ericson (s) Ines Uusmann (s)