Alltsedan vi i vårt land införde bestämmelser om obligatoriskt säkerhetsbälte kan vi konstatera att de tidigare omfattande personskadorna i samband med trafikolyckor har minskat efterhand. En bidragande orsak till detta är att bil/säkerhetsbältet utan tvekan är och förblir ett utomordentligt skydd för den enskilde när vi färdas utefter vägarna. Erfarenheterna är med andra ord mycket goda och allt flera respekterar lagbestämmelserna och inser faran med att slarva med användandet av säkerhetsbältet.
I samband med lagens tillkomst gjordes undantagsbestämmelser för förare av vissa fordon, typ taxiförare och vissa andra yrkesgrupper, i deras dagliga gärning. Det har gått åtskilliga år sedan tvånget med säkerhetsbälte infördes och alltjämt finns vissa dispenser för yrkesförare och andra att inte behöva använda säkerhetsbälten. Det visar sig att många av dessa yrkesförare och berörda grupper oftare än andra skadar sig i samband med trafikolyckor av skilda slag. Det borde övervägas om inte alla grupper som i dag färdas på vägnätet borde inrymmas under bältesobligatoriet. En taxiförare som kör privat har redan i dag obligatoriet med bilbälteslagen. Steget ifrån att vara privatbilist till att vara yrkesförare kan inte vara särskilt långt. I anledning därav anser jag att frågan om utsträckning av lagen även bör omfatta de yrkeskategorier som i dag är undantagna med dispensbestämmelser för förare av motorfordon. Dispens skall självfallet alltjämt gälla för de handikappade och personer med nedsatt rörlighetsförmåga i en eller annan form.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att frågan om införande av obligatoriskt användande av säkerhetsbälte övervägs för fordonsförare som i dag har generell dispens från användande av säkerhetsbälte vid framförande av motorfordon.
Stockholm den 24 januari 1994 Magnus Persson (s)