Sedan ett par år tillbaka finns ett s.k. provkörkort för nya innehavare av körkort. Detta innebär något schabloniserat att nya körkortsinnehavare under en tvåårsperiod vid även smärre förseelser inom trafiken förlorar körkortet.
Bakgrunden till detta är att framför allt ungdomar är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken. Ungdomar kan med fog sägas vara både mer orutinerade och oförsiktiga än äldre förare. I syfte att åtgärda detta har de senaste åren en rad åtgärder vidtagits, provkörkort och övningskörning från 16 år är två sådana.
Klart är att syftet att minska trafikolyckor med ungdomar inblandade lyckats. Orsakerna är däremot mer osäkra. Sannolikt har både provkörkortet och 16- årsgränsen haft och kommer att ha effekt. Dock kan information, utbildning och ett minskande bilkörande relaterat till lågkonjunkturen ha lika stor betydelse för den minskande olycksfrekvensen.
Viktigare synes då vara att granska provkörkortet ur principiell synpunkt. Det finns då stor anledning att vara skeptisk.
Själva grundprincipen att nyblivna körkortsinnehavare skulle få ett skarpare straff för en likvärdig förseelse än en som haft körkort under en längre tid är ur rättssynpunkt felaktigt. Det är felaktigt om en hastighetsöverskridelse på 25 kilometer i timmen i ett fall innebär böter och i ett annat fall körkortsindragande. Därmed har samhället accepterat ett kollektivt domslut. Den enskilde döms primärt för en handling han eller hon gjort som individ men straffpåföljden är inte primärt relaterat till förseelsen utan till gruppens mönster av förseelser. Detta är otillständigt i ett rättssamhälle och bör snarast avskaffas.
Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag om alternativa åtgärder till provkörkortet för att minska trafikolyckor bland ungdomar. Provkörkortet bör därmed avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av provkörkortet och behovet av alternativa åtgärder.
Stockholm den 12 januari 1994 Martin Nilsson (s)