Propositionen
I propositionen föreslås bl.a. att det statliga bannätet skall öppnas för konkurrens fr.o.m. den 1 januari 1995 och att SJ:s och trafikhuvudmännens nuvarande ensamrätter till järnvägstrafik avvecklas. Vidare föreslås att en särskild tillsynsmyndighet inrättas för att fatta beslut om banfördelningen samt för att utöva tillsyn över järnvägsmarknaden.
Propositionen saknar analys av vad en total avreglering får för effekter på järnvägstrafiken och på samhällsekonomin. Inte heller redovisas någon beräkning av kostnaderna för avregleringen. Föreliggande proposition är därmed ytterligare en i raden av propositioner från Kommunikationsdepartementet, där berättigade krav på beslutsunderlaget inte uppfylls.
Utvecklingen efter 1988 års trafikpolitiska beslut
Riksdagens trafikpolitiska beslut år 1988 var början till en omfattande satsning på järnvägstrafiken. Beslutet innehöll en rad olika åtgärder som alla haft stor betydelse för järnvägstrafikens fortsatta utveckling. Genom införandet av den s.k. vägtrafikmodellen fick trafikutövaren, dvs. SJ, möjlighet att helt koncentrera sig på att utveckla en konkurrenskraftig gods- och persontrafik medan det nybildade Banverket ålades ansvaret för investeringar, drift och underhåll av banorna. Det har lett till att SJ i dag är ett av Europas effektivaste järnvägstrafikföretag.
För utvecklingen av godstransporterna var 1988 års beslut betydelsefullt. Investeringar i specialvagnar har tillsammans med baninvesteringarna effektiviserat trafiken. Systemtågen har utvecklats starkt; i dag finns tretton systemtåg för transporter som är viktiga för basindustrin i Sverige. Utvecklingen av systemtågen är självklart viktig för storindustrin men tack vare systemtågen har också underlag bildats för utveckling av den övriga vagnslasttrafiken som har stor betydelse för småföretagens möjlighet till effektiva transporter.
Även för övrig verksamhet som är nödvändig för en effektivt fungerande järnvägstrafik har 1988 år trafikpolitiska beslut lett till en positiv utveckling. Verkstäderna har rationaliserats och effektiviserats. En specialisering har skett inom de olika verkstadstyperna, vilket inneburit snabbare och effektivare underhåll av fordonsparken. När det gäller persontrafiken har ett femtiotal stationer, ofta i samverkan med kommunerna, omvandlats till resecentra där olika trafikslag samverkar för att ge resenärerna en god service.
Uppföljning av 1988 års trafikpolitiska beslut 1988 års trafikpolitiska beslut var genomgripande på många områden. Inte minst gäller det för järnvägstrafiken där helt nya förutsättningar skapades bl.a. genom bildandet av Banverket och renodlingen av SJ:s verksamhet samt genom att ansvaret för persontrafiken delades mellan staten -- SJ på stomnätet -- och trafikhuvudmännen på länsbanorna. Det är naturligtvis både nödvändigt och naturligt att denna stora förändring följs upp på ett systematiskt och genomtänkt sätt. Detta har inte skett. I stället väljer regeringen att driva igenom en dåligt förberedd och förankrad avreglering av järnvägstrafiken. Ingen redovisning lämnas av konsekvenserna för verksamhetens olika delar. Inte heller redovisas kostnaderna för avregleringen.
Anmärkningsvärt är också att regeringen inte har funnit anledning att ta till sig särskilt många av de synpunkter som framförts av tunga remissinstanser som SJ, Riksrevisionsverket, Kommunförbundet, Landstingsförbundet och de fackliga organisationerna.
Ett ytterligare bevis för att regeringen nu hastar fram en illa genomtänkt proposition, som skall kunna behandlas av riksdagen medan det ännu säkert finns en borgerlig majoritet, är att persontrafikens utvecklingsmöjligheter på järnväg just nu är under utredning.
Utredningen tillsattes av regeringen så sent som i oktober 1993 och skall vara klar senast den 5 april 1994. Utredarens uppgift är enligt direktiven att ''...i samråd med berörda intressenter, analysera förutsättningarna för en utveckling av persontrafiken på järnväg''. Utredaren skall vidare ''...i samråd med berörda intressenter granska planerade trafiklösningar på järnvägssträckor av betydelse för persontrafiken i landet. I uppdraget ingår att analysera förutsättningarna för och initiera en samordning av lokal/regional och interregional trafik i syfte att åstadkomma ett optimalt utnyttjande av bannätet...''
Regeringens proposition om avreglering av järnvägstrafiken inte bara föregriper utredningsresultatet; den drar också undan grunden för utredarens arbete eftersom en uppsplittring av trafiken kommer att försvåra den samordning som beställs i utredningsdirektiven.
Detta är det första skälet till att vi yrkar avslag på regeringens förslag att avreglera järnvägstrafiken och därmed sammanhängande förslag.
Konkurrens men på vilket sätt?
Vi kan konstatera att järnvägstrafiken redan i dag är utsatt för konkurrens, låt vara att konkurrensen kommer från andra trafikslag. Persontrafikens konkurrenter utgörs av bilen, flyget och inte minst den långväga busstrafiken. Godstrafiken på järnväg konkurrerar med lastbilstransporter och fartygstransporter.
När det gäller persontrafiken har SJ med konceptet X2000 skapat goda förutsättningar för konkurrens med andra trafikslag på sträckorna Stockholm--Göteborg, Stockholm--Linköping, Stockholm--Falun/Borlänge, Stockholm--Karlstad och Stockholm--Jönköping. Den fortsatta utvecklingen beror på SJ:s förutsättningar att förnya vagnparken. Men det är i första hand dessa och liknande sträckor som kommer att vara intressanta för konkurrerande företag, och risken är naturligtvis stor att det blir de mest lönsamma delarna av SJ:s trafik som övertas av andra företag. Med detta försämras SJ:s möjligheter att upprätthålla trafik på mindre lönsamma banor och följden blir försämringar i trafiken alternativt ökade insatser av skattemedel eller i värsta fall nedläggning av järnvägstrafik.
När det gäller godstrafiken har som tidigare redovisats systemtågstrafiken utvecklats positivt. I dag kan den SJ- personal som behövs för att klara systemtågen också hantera mindre vagnslaster, vilket ger vagnslasttrafiken bättre trafikförutsättningar. Om andra operatörer tar över systemtågen, heltågen och övriga storskaliga och rationella tågsystem innebär detta följaktligen att SJ:s personal försvinner och därmed möjligheterna att bedriva vagnslasttrafik i mindre skala. Detta får regionalpolitiska konsekvenser eftersom det är främst småindustrierna i glesbygd som använder sig av vagnslasttransporter.
Vägtrafikens påverkan på miljön och på människors hälsa måste minska. För att detta skall vara möjligt måste främst godstrafiken på järnväg utvecklas så att den blir ett konkurrenskraftigt alternativ till godstransporter på väg. Om detta har riksdagen varit enig.
Vi anser att regeringens förslag strider emot riksdagens uttalade vilja att utveckla såväl person- som godstrafiken på järnväg. Om ytterligare gods skall kunna överflyttas från väg till järnväg måste järnvägens möjligheter att konkurrera med andra trafikslag förbättras, inte försämras.
Detta är det andra skälet till att vi yrkar avslag på regeringens förslag att avreglera järnvägstrafiken och därmed sammanhängande förslag.
Det finns för övrigt redan nu konkurrens om spåren. 1988 års trafikpolitiska beslut innebar en uppdelning av järnvägsnätet i ett stomnät för trafik av interregional och nationell betydelse och ett länsjärnvägsnät för lokala och regionala resor. Persontrafik på länsbanor upphandlas redan nu i konkurrens. För upphandlingen svarar länstrafikbolagen. Här bör en förändring prövas så att länstrafikens upphandling av inomregional persontrafik på stomnätet också får ske i konkurrens.
Även interregional persontrafik på stomnätet som är företagsekonomiskt olönsam men regionalpolitiskt angelägen upphandlas i dag av staten i konkurrens. Detta bör fortsätta men det finns skäl att förlänga avtalsperioderna till tio år. Därmed skulle konkurrensen öka eftersom fler trafikföretag vågar göra nödvändiga investeringar i vagnar, verkstäder m.m.
Det framgår tydligt av både propositionen och de utredningar som har föregått propositionen, liksom av uttalanden från ansvarigt statsråd att utrymmet för ytterligare konkurrens på järnvägen är begränsat och att man förväntar sig att SJ kommer att vara den dominerande operatören. Att då på administrativ väg skapa konkurrens som i sin tur kräver inrättande av en ny myndighet för övervakning och tillsyn är ett märkligt handlande av en regering som i andra sammanhang berömmer sig för att motverka byråkrati.
Detta är det tredje skälet till att vi yrkar avslag på regeringens förslag att avreglera järnvägstrafiken och därmed sammanhängande förslag.
Banfördelning, trafikledning, rullande materiel och andra gemensamma funktioner
När det gäller de viktiga funktioner som rubriceras ovan kan man konstatera att regeringens förslag är dåligt genomtänkta. Kritiken har också varit massiv från många remissinstanser även om det har funnits olika utgångspunkter och olika förtecken för den kritik som har lämnats.
En del av de brister som finns i propositionen hänger sannolikt samman med den tvekan som med all säkerhet finns hos åtminstone delar av regeringen om realismen i en avreglering av järnvägstrafiken. Någon fullständig analys om vad en total avreglering får för effekter, vare sig positiva eller negativa, finns inte, och det är därför inte möjligt att göra dessa avvägningar och därefter ta ställning. I propositionen redovisas varken kostnader för avregleringen eller vilka effekter, positiva och negativa, som kan förväntas för miljön, trafikanterna och samhällsekonomin. Därför är det omöjligt att avgöra om nyttan av en avreglering överstiger kostnaden för densamma.
Inte heller finns det någon analys av hur den långsiktiga utvecklingen av fordon, system för biljetthantering och information, godsterminaler m.m. kommer att gestalta sig i en situation med flera aktörer på järnvägsmarknaden och med relativt korta avtalsperioder. Här är risken för ett kortsiktigt agerande uppenbar, eftersom investeringar av detta slag är dyra och därmed omöjliga att genomföra för små företag. Till detta kommer att även SJ som stor aktör tvingas till ett mer kortsiktigt agerande. Därmed riskerar vi också att all utveckling av tågprodukter avstannar i Sverige.
En ytterligare oklarhet i propositionen är hanteringen av fordonsfrågan och andra s.k. gemensamma funktioner som stationer, sidospår, rangerbangårdar, biljettsystem m.m.
Klart är emellertid att regeringen förväntar sig att SJ ställer fordon till förfogande för att göra det möjligt för andra trafikföretag att komma in på marknaden och konkurrera med SJ.
När det gäller statens köp av s.k. olönsam persontrafik på stomnätet skall förhandlaren ges möjlighet att köpa eller leasa materiel som SJ nu utnyttjar i trafik som upphandlas av staten för att ställa till andra operatörers förfogande. SJ:s överflödiga rullande materiel skall göras tillgänglig för andra operatörer på affärsmässiga grunder.
Klart är också att de gemensamma funktioner som nu handhas av SJ skall kunna utnyttjas av övriga entreprenörer men för detta skall självkostnadspris gälla.
Vi anser att det i sig är en märklig begäran från regeringen att SJ skall ställa rullande materiel till sina konkurrenters förfogande. Enligt vår uppfattning skall tågmarknaden inte behandlas annorlunda än vad som gäller inom flyg-, buss-, lastbils- och fartygsmarknaden, där operatören äger eller leasar fordonen.
Regeringens förslag till principer för prissättningen av både rullande materiel och utnyttjande av gemensamma funktioner skapar fler frågor än svar och kommer att leda till tolkningssvårigheter och tvister.
Ett tydligt bevis på att frågan om fordonshanteringen inte är löst är att även den skall behandlas i utredningen om förutsättningarna för en utveckling av persontrafiken på järnväg. I direktiven sägs följande: ''...Utredaren skall vidare analysera de ekonomiska villkoren för att driva persontrafik på järnväg. Kostnaden för rullande materiel är en central faktor. Utredaren skall vidare analysera det framtida behovet av ny vagnmateriel samt föreslå åtgärder som kan minska kostnaderna för ny vagnmateriel.''
Inte heller på denna punkt är alltså frågan om avreglering av järnvägstrafiken ännu färdigberedd och bör därför inte nu föreläggas riksdagen för beslut.
Det är det fjärde skälet till att vi yrkar avslag på regeringens förslag att avreglera järnvägstrafiken och därmed sammanhängande förslag.
Våra synpunkter och förslag
Vi anser att det finns skäl att utvidga den konkurrens om persontrafiken som redan finns på länsjärnvägarna till att omfatta även godstrafiken. Länsjärnvägarna har redan nu en särställning med framför allt ett stort regionalt inflytande över baninvesteringar och -underhåll och ansvar för den regionala persontrafiken. Det är mycket enkelt att låta även godstransporter på länsbanorna ske i konkurrens. Det kan t.ex. vara intressant för de nya godsmatarbolag som nu uppstår i olika delar av landet att kunna utnyttja länsbanorna för att bedriva vagnslasttrafik fram till stomnätets godsterminaler. Här bör SJ bedriva ett intimt samarbete med regionala och lokala parter för att så tidigt som möjligt få upp godset på järnväg och säkerställa godstrafik på järnväg även utanför de stora stråken.
Den persontrafik som samhället i dag köper, både på stomnät och länsjärnvägar, upphandlas, som vi tidigare konstaterat, redan i dag i konkurrens, dock med det undantaget att länstrafik på stomnätet till största delen bedrivs av SJ. Vi är beredda att medverka till en förändring som möjliggör att även den av länstrafikbolagen upphandlade inomregionala persontrafiken på stomnätet får upphandlas i konkurrens. Trafikeringsrätten på länsbanorna bör även fortsättningsvis ligga kvar hos länstrafikbolagen som upphandlar trafiken.
Vi anser att det vore olyckligt att utan närmare konsekvensanalys avskaffa länsbanebegreppet. Uppdelningen av järnvägsnätet i stombanor och länsbanor var ett viktigt inslag i 1988 års trafikpolitiska beslut. Landsting och kommuner fick det fulla ansvaret för att organisera och bekosta den lokala och regionala persontrafiken på det sätt som passar regionen bäst. Länstrafikens utveckling har varit positiv och det finns ingen anledning att redan nu ändra på ett väl fungerande system. Om utredningen om utvecklingen av persontrafiken på järnväg genomförs i enlighet med lämnade direktiv, vilket man bör utgå ifrån, kommer den dessutom att lägga förslag på detta område senast den 5 april innevarande år.
Enligt vår uppfattning finns det ingenting som talar för en total avreglering av järnvägstrafiken. Regeringens förslag leder snarare till ökade svårigheter för järnvägstrafiken som helhet, både när det gäller godstransporter och personresor. Detta visas också med all tydlighet i den studie av konsekvenserna av en avreglering som gjorts av Envitrack på uppdrag av de fackliga organisationerna inom järnvägsbranschen. Envitrack har redovisat följande:
Det är enligt studien sannolikt att en total avreglering visserligen skapar utrymme för något fler tåg och även något lägre biljettpriser i högtrafik på de linjer som har det bästa underlaget för interregional trafik, i första hand Stockholm--Göteborg, medan trafikutbudet i lågtrafik glesas ut och på många linjer helt försvinner i en avreglerad situation. Totalt sett räknas med att järnvägen tappar ca 7 % av sitt interregionala resande vid en total avreglering.
Inom godstrafiken kommer det mesta av system- och heltågstrafiken att kunna bedrivas också efter en total avreglering, medan vagnslasttrafiken beräknas minska i omfattning med ca 30 %. Detta skulle medföra betydande negativa regionalpolitiska konsekvenser genom att förutsättningarna för industriell verksamhet i svaga regioner ytterligare försämras.
Frågan om en total avreglering av järnvägstrafiken har också behandlats i en forskningsrapport initierad av Föreningen Framtida Järnvägstrafik (FJT) och utgiven av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS). Även här konstateras att en total avreglering skulle vara till skada för järnvägstrafiken.
Till detta skall läggas ökad byråkrati föranledd av bl.a. en tillkommande myndighet för banfördelning och övervakning samt stor risk för juridiska problem när det gäller banfördelning och tvister i samband med olyckor och andra störningar på spåret.
Ansvaret för de stora och för hela landet viktiga trafikströmmarna på stomnätet bör även fortsättningsvis åvila ett samhällsägt trafikföretag.
Däremot bör den inomregionala persontrafik som länstrafikbolagen köper, både på stomnätet och på länsjärnvägarna, kunna upphandlas i konkurrens. Likaså bör den avreglering som redan skett av länsbanorna utökas till att gälla även godstransporterna. Förutsättningarna för detta bör snarast prövas.
SJ:s verksamhet under 1994--1996
Konstateras kan att SJ efter 1988 års trafikpolitiska beslut blivit ett av de effektivaste järnvägsföretagen i Europa. Det ekonomiska resultatet har efter 1988 förbättrats med minst 1 miljard kronor. Detta har dock inte varit tillräckligt för att nå de av riksdagen fastställda målen om soliditet och självfinansiering. Vad gäller kravet på soliditet var det uppställt till 40 % för affärsverksamhet och 35 % för koncernen. I föreliggande proposition redovisas att SJ:s soliditet vid utgången av 1992 var 26 % i affärsverket och 27 % för koncernen. De mål som fastställdes i 1988 års beslut var med andra ord långt ifrån uppnådda. SJ:s lönsamhet och dess resultatutveckling skulle med anledning av detta analyseras vidare.
I propositionen konstateras mot bakgrund av ovanstående att SJ:s ekonomiska situation för närvarande inte är tillräckligt stark för att en bolagisering skall kunna ske. Detta gör enligt vår uppfattning förslaget om avreglering av järnvägstrafiken ännu orimligare. Det är det femte skälet till att vi yrkar avslag på regeringens förslag att avreglera järnvägstrafiken och därmed sammanhängande förslag.
I 1993 års kompletteringsproposition förlängdes de befogenheter SJ erhållit med anledning av det trafikpolitiska beslutet att gälla till den 30 juni 1994, detta på grund av alla oklarheter om hur utvecklingen bör vara för företaget.
Nu presenterar regeringen förslag som verkligen skapar stor osäkerhet för SJ:s verksamhet både på kort och på lång sikt. Att nu ställa krav på förbättrad självfinansieringsgrad och högre soliditetsmål, utan tillgång till den utvärdering vi tidigare efterlyst med anledning av 1988 års beslut, är att alltför mycket sia in i framtiden. Vi socialdemokrater kräver därför än en gång att riksdagens beslut om en fullständig utvärdering av 1988 års trafikpolitiska beslut verkställs.
Av denna anledning yrkar vi avslag på regeringens förslag om mål- och huvudinriktning för SJ-koncernen under åren 1994--1996 samt att de befogenheter SJ tidigare erhållit till följd av tidigare trafikpolitiska beslut förlängs att gälla till och med den 30 juni 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1993/94:166 avseende hemställanspunkterna 1--6,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förutsättningarna för godstrafik på länsjärnvägarna och upphandling av inomregional persontrafik på stomnätet prövas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av 1988 års trafikpolitiska beslut,
4. att riksdagen beslutar att SJ:s befogenheter i enlighet med riksdagens beslut (rskr. 1992/93:445) förlängs att gälla t.o.m. den 30 juni 1995.
Stockholm den 16 mars 1994 Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s) Ulrica Messing (s) Christer Skoog (s) Sten Östlund (s) Lisbet Calner (s) Georg Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Krister Örnfjäder (s)