De planerade väginvesteringarna i Skåne för den närmaste 10-årsperioden uppgår till drygt 5 miljarder. Det är en fördubbling jämfört med tidigare planer. Det kan därmed inte sägas att vi i Skåne totalt sett är särskilt missgynnade. Räknat över hela 10-årsperioden har vi till ca 10,5--11 % av landets väginvesteringar vilket kan ställas i relation till vår andel av befolkningen (12,5%) och trafikarbete (12%).
Problemen för Skåne gäller främst den mycket låga anslagstilldelningen under de tre första åren 1994--1996 av planperioden. Vad gäller de närmaste årens satsningar på infrastruktur i landet som helhet så har vi inte fått så stor del av dessa i Skåne. Det föreligger i stället en kraftig nedgång i investeringarna under dessa år. Räknat under treårsperioden 1994--1996 är investeringsvolymen i Skåne ca 500 Mkr lägre än vad som borde vara regionens ''rättmätiga del'' av landets totala investeringar.
Denna markanta svacka i investeringar kommer mycket olyckligt. Övrig byggverksamhet befinner sig i djup kris med risk för en 40-procentig arbetslöshet i slutet av 1994. Det går idag att handla upp vägprojekt till mycket förmånliga priser. Samtidigt finns en risk att det i slutet av 90-talet blir en överhettad marknad med kraftigt ökade priser. Detta blir extra markant om Öresundsbron byggs.
Det finns m a o flera skäl att tidigarelägga planerade väginvesteringar.
Det finns en hög planeringsberedskap inom Vägverkets region i Skåne för projekt motsvarande de ovan redovisade 500 Mkr som ''saknas''. De projekt som det finns möjligheter att tidigarelägga gäller framförallt utbyggnaden av de stora stråken E 4, E 6 och E 22. Men det finns även ett antal angelägna projekt på det övriga vägnätet som är möjliga att starta inom den närmaste tiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidigareläggning av väginvesteringar i Skåne.
Stockholm den 21 januari 1994 Ingbritt Irhammar (c)