För att utveckla näringslivets konkurrenskraft och därmed öka möjligheterna till sysselsättning behövs lättillgängliga, säkra och effektiva kommunikationer. Detta har konstaterats i flertalet utredningar. Således påvisade produktivitetsdelegationens betänkande att investeringar i vägnätet var avgörande för industrins samlade konkurrenskraft. Lindbeck-kommissionen redovisade kommunikationernas betydelse för att vända den svenska ekonomin till tillväxt. En nordisk utredning på privat initiativ har slagit fast att i flera konkreta fall är det ur samhällsekonomisk synpunkt mer angeläget att göra en väginvestering och först därefter industrilokaliseringen än tvärtom.
Riksdagen har på regeringens förslag också klart prioriterat kommunikationsinvesteringar för framtiden och fastlagt en plan för omfattande motorvägs- och spårinvesteringar över landet.
För att dessa investeringar och framförallt redan gjorda investeringar av skattemedel bundna i vägkapitalet skall kunna användas effektivt för avsett ändamål erfordras en god underhållsstandard.
Bristande underhåll medför att vägkapitalet eroderar. Såväl ur statsekonomisk som samhällsekonomisk synpunkt är en sådan utveckling negativ. Fördröjt underhåll kan ge dramatiskt ökade underhållskostnader. Normal livslängd för väg varefter underhåll bör sättas in är 75 procent av den beräknade totala livslängden. Underhållskostnaden uppgår då till c:a 1 kr per väglängdsenhet. Om underhållet fördröjs med 12 procent av den normala livslängden sker en kvalitetssänkning med 40 procent. Kostnaden för underhållet ökar till mellan 4 och 5 kronor per väglängdsenhet.
Hittills har milda vintrar under flera år möjliggjort överföring av medel till underhåll och förbättring. Vägverket har därtill genomfört omorganisationer som effektiviserat verksamheten.
Om medelstilldelningen bibehålls på hittillsvarande nivå måste påtagliga försämringar göras i underhållet av väg.
På brosidan kommer åtgärder på det lågtrafikerade vägnätet att begränsas. Det drabbar vägförbindelser i t. ex. norra Bohuslän och gränstrakterna mot Norge och Dalsland. Det medför att färre människor lockas att bosätta sig i dessa glesbygdsområden och därmed hålla landsbygden levande. För många broar måste tillåten trafiklast sänkas. Oförändrad medelstilldelning från tidigare budgetår påverkar även utbyten av broräcken som är av trafiksäkerhetsmässig betydelse. Senareläggning av omisolering av brobaneplattor innebär ökad risk för skador i konstruktionsbetongen och därmed ökade framtida kostnader.
På vägsidan måste underhåll av belagda vägar begränsas än mer om icke hittillsvarande nivå på underhåll kan förändras. Det innebär att kortsiktiga lösningar får väljas för att vidmakthålla en acceptabel yta, samtidigt som behov av långsiktigt riktiga åtgärder ackumuleras. Många viktiga vägar med lägre dignitet än stamvägarna kommer inte att kunna bärighetsförstärkas och förses med slitlager.
En förväntad konjunkturuppgång medför ökad trafik med ökade underhållsbehov. Därtill kommer att nuvarande prispress minskar.
Regeringens förslag till prioritering av underhåll utgör därför en god utgångspunkt för fortsatta förstärkningar. Det bör därför vara första steget för att successivt medge en fortsatt prioritering av underhållet i regeringens program för vägar.
Delar av Bohuslän främst i norr och nordost är utpräglad glesbygd och beroende av skogsnäring och decentraliserad lantbruks- och småindustriverksamhet liksom handel över riksgränsen. Den generella effekten av låg bärighet på vägnätet är allvarlig och kommer till särskilt uttryck i Bohuslän.
Försämrad bärighet och därmed avstängning av vägar inträffar regelmässigt under tjällossning. Tidpunkt på året och avstängningsperiodens längd varierar. Men avstängningsperioder kan också behöva införas under regnperioder på höstarna.
De åtgärder som skogsbruket tvingas till försätter länsdelar med skog som dominerande industriell verksamhet i dilemma. Således sker regelmässigt planläggning av avverkning med utfart över bäriga vägar. Men detta är sällan optimalt ur sortimentsfördelningssynpunkt och ger ökad transportkostnad.
Företag som inte har tillräckligt med alternativa bestånd på egen skog eller som saknar egen skog måste köpa avverkningsrätter vid bäriga vägar. Tillgång och utbud av sådan är begränsad och driver upp prisbilden, med högre genomsnittskostnad för råvaran som följd. Skogsägarna å sin sida får olika betalt beroende på hur de allmänna trafiklederna underhålls genom deras skogar.
Om tjällossningen med vägavstängning inträffar tidigare än beräknat eller under längre period kan pågående avverkningar tvingas avbrytas och resurserna flyttas, vilket leder till ökade kostnader.
Transporterna styrs av tillgängliga vägar och inte av tillgången till virke. Detta ger alltid ökade kostnader. Det händer också att lokalt beroende skogsindustri helt enkelt tvingas till produktionsstopp på grund av virkesbrist i sådana situationer.
Senare tids miljövänligare produktion av cellulosa ställer ökade krav på färsk ved. Det är därför ur miljösynpunkt fördelaktigt med bra vägar som är väl underhållna. Den tidigare metoden med upplagring av virke vid industri och externa terminaler inför tjällossningen för med sig ökade kostnader och minskad ''just-in-time''-flöde. För att kompensera det tvingas ytterligare förlängda transporter fram. Dåligt vägunderhåll är därför främst sämre miljöeffekter i skogsbaserad produktion.
För skogsnäring i glesbygdslandskap och i län med långt sekundärt vägnät är vägunderhållsinsatser av stor betydelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av underhållsinsatser för vägnätet i Bohuslän,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt prioritering av underhållsinsatser i regeringens program för vägar.
Stockholm den 24 januari 1994 Kenth Skårvik (fp)