Det övergripande trafikpolitiska målet är att erbjuda medborgarna och näringslivet i landets olika delar en tillfredställande, säker och miljövänlig trafikförsörjning.
Den inriktning som regeringen har vid fördelning av väganslaget möjliggör inte måluppfyllelsen enligt ovan, som riksdagen ställt sig bakom.
Vi motionärer konstaterar att det finns stora problem kring råvarutransporterna i framför allt skogslänen. Tjällossningen innebär t.ex. avstängningar av stora delar av vägnätet under 35--90 dagar varje år och eftersom skogsindustrin har krav på färsk råvara 3--5 veckor efter avverkning innebär vägavstängningarna mycket stora problem. En skyndsam ökning av drifts- och underhållsanslagen framstår därför som en första nödvändig åtgärd.
Det är vidare nödvändigt att tillse att vi får vägstråk med godtagbar bärighet året om samt vägbredd som tillgodoser trafikbehovet. Hit kan i Dalarna bl.a. räknas riksväg 71 och en önskad förlängning av riksväg 65 till Björbo. I södra delarna av landet innebär en vägavstängning att man kan ta en kortare omväg, men i Dalarna och norra Sverige finns vanligen inget alternativ. Därför är det mycket väsentligt att man bygger vidare på lösningar som förutom satsningar på underhåll av länsvägarna också skapar de nätverk av riksvägar med åretruntstandard av hög klass. Genom att inlemma riksväg 71 och den föreslagna förlängningen av riksväg 65 till Björbo i detta nätverk blir länets trafikförsörjning bättre tillgodosett.
Vi motionärer konstaterar också att det s.k. bärighetspaketet inneburit tillkomsten av flera nya broar men att vägarna mellan broarna fortfarande i många fall endast har godtagbar bärighet under vintern.
Vi anser det nödvändigt att även vägåtgärder och inte enbart broar skall ingå i det fortsatta, och som vi hoppas, förlängda bärighetsprogrammet och att snara åtgärder åstadkoms för att bygga bort tjälavstängningarna i de mest utsatta delarna inom skogslänen. (Ett reparations-, om- och tillbyggnadsprogram (ROT-program) för vägar.)
Vad som ytterligare försvårar läget är länstrafikanslagens (LTA) storlek och fördelning mellan transportsätten. Vi ser också en oro i att man allt för strikt övervärderar vissa kriterier när det rör fördelningen av anslagen vilket styr investeringar till de högtrafikerade delarna av det svenska vägnätet. Redovisningen av tjälavstängningar, fördelning av LTA samt fakta kring skogstransporterna i Dalarna och skogslänen i övrigt kan hämtas ur bl.a. material sammanställt av NTR (Norrlandshandelskamrarnas Trafikpolitiska RÅD).
Det som nu andas i budgetpropositionen om att medlen ur de 1,2 miljarderna för åtgärder i bl.a. länsvägnätet skulle bli fördelade utifrån den synen att de misskrediterade länen skulle få den större andelen av medlen är lovvärt. Enligt de utredningar, som bl.a. Vägverk och Glesbygdsmyndigheten redovisat, skulle enbart skogslänen ensamma behöva nära 12 miljarder kronor ensamma för att komma i någorlunda balans med södra Sverige. Enligt oss motionärer måste en ökning komma tillstånd. Drift- och underhållsanslagen som i nuvarande 10-årsplanering i stort sett är oförändrade kräver en förändring i prioriteringsgrunden. Man får minska på nybyggnation och satsa mer på drift och underhåll, ett ROT-program för vägnätet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens ansvar för att de, trafikpolitiska målen också skall gälla den regionala trafiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länstrafikanslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att omfördela investeringsmedel till ett särskilt reparations-, om- och tillbyggnadsprogram för länsvägnätet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillskapande av vägstråk med godtagbar bärighet året om, exempelvis riksväg 71 och riksväg 65:s förlängning i Dalarna.
Stockholm den 21 januari 1994 Leo Persson (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Per Erik Granström (s) Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4