Bergslagen är en industriregion, som under senare år varit hårt utsatt för strukturella förändringar. Om Bergslagsregionen ska kunna konkurrera med övriga regioner i landet krävs i större utsträckning bättre vägförbindelser. Detta gäller även de mindre riksvägarna.
Riksväg 63 har i dag en stor betydelse för transporter Bergslagen--Västsverige. Riksväg 63 har sina ändpunkter i Karlstad och i Kopparberg/Ludvika. Den går diagonalt igenom framförallt östra Värmland, nordvästra Örebro län och tangerar sydvästra Kopparbergs län.
Riksväg 63 ingår som en mycket viktig länk i det svenska vägnätet. Dess sydvästra anknytning i Karlstad ger goda transportmöjligheter med E18 mot Norge och Oslo- området samt via riksväg 35 mot Göteborg och västkusten. Den nordöstra anknytningen ger utmärkta förbindelser med riksväg 60 (Bergslagsdiagonalen) mot Ludvika/Borlänge/Falun samt vidare förbindelser med Gävleområdet och Norrlandskusten (riksväg 80 och E4).
Riksväg 63 har en mycket central roll för näringslivstransporter och persontrafik för kommuner och orter efter riksvägen, som Filipstad, Hällefors, Ljusnarsberg och Ludvika. Om konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i Östra Bergslagens näringsliv ska kunna förstärkas är det nödvändigt att inte bara godstransporter utan även persontransporter kan ske på ett säkert och smidigt sätt.
Den diagonala sträckningen i sydväst till nordöstlig riktning med sammanknytning av befolkningstäta områden som Karlstadsområdet med Ludvika/ Borlänge/Falun ger den stor regional betydelse. Naturliga alternativ till riksväg 63 mellan dessa befolkningscentra saknas och medför betydligt längre avstånd.
Riksväg 63 har på senare tid erhållit vissa standardförbättringar. Det gäller vägarbeten väster om Filipstad och ombyggnad av broar. Vägen har en ojämn standard. Sträckan Hällefors--Kopparberg (40 km) har på halva sträckan högsta tillåtna hastighet 70 km. Vägbredden varierar mellan 6 och 7 meter. Sträckan utgör en av de riksvägar som har sämst standard i regionen. Mellan Hällefors och Kopparberg utgör riksväg 63 en flaskhals för transporter. Förbättringar är angelägna för att bibehålla vägens betydelse som transportled.
Flera intressenter, bl.a. Stora Skog, Ovako Steel AB, Bilspedition, Swebus, T-buss AB, har synpunkter på vägens dåliga standard och sträckning och på behovet av en standardhöjning. Detta medför bl.a.att transporter fördyras, vilket medför konkurrensnackdelar för etablerade företag och att nyetableringar försvåras,att personresandet blir lägre,att utsläppen ökar och miljön blir sämre,att vägen blir en flaskhals både för korta och långa transporter,att nyttjandet av andra vägar, E18 och riksväg 60 (Bergslagsdiagonalen), försvåras.
Delar av riksväg 63 berör flera vägverksregioner, nämligen Väst, Mälardalen och Mitt. Eftersom vägen dessutom sträcker sig i regionernas ytterområden kan det medföra att riksväg 63 inte ges den prioritet i det svenska vägnätet som den borde erhålla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en upprustning av riksväg 63.
Stockholm den 12 januari 1994 Maud Björnemalm (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Per Erik Granström (s)