Svenska folket reser
Trafiken ökar hela tiden. Idag reser varje svensk i genomsnitt 40 km om dagen. År 1900 var det bara 0,5 km medan prognosen för år 2020 pekar på 50 km om dagen.
Den stora ökningen svarar framför allt kvinnor och äldre trafikanter för. Totalt sett har över 5 miljoner svenskar körkort. Det betyder att nästan alla pensionärer kommer att ha körkort om 30 år. Detta ställer i sin tur nya krav på trafiksäkerheten och vägarna.
Så länge kvinnor tar körkort i samma utsträckning som männen kommer också trafiken att öka.
Viktiga konkurrensmedel
Transporter är ett viktigt konkurrensmedel, framför allt i den internationella handeln. Förädlingsvärdet i våra exportprodukter har ökat kraftigt. Att ha dem i lager eller under transport har därför blivit dyrare. Samtidigt har produktionen blivit allt känsligare för störningar.
Tiden mellan beställning av en vara och produktion och leverans har förkortats för att frigöra kapital och för att ge bättre och snabbare service till kunderna. Transportnäringen producerar 14,5 tonkilometer om dagen. Det motsvarar att varje svensk flyttar 1,7 ton en kilometer per dag. Nästan hälften av transportarbetet utförs av lastbilar. Vid kortare transporter, under 15 mil, dominerar lastbilarna totalt. Det är bara på avstånd över 30 mil som det råder jämvikt mellan lastbilar och järnväg. Men även när gods fraktas med järnväg, svarar lastbilarna ofta för transporterna till och från järnvägsterminalerna.
Vi inser tillfullo att vägtrafiken har kommit för att stanna. Vi har idag 3,6 miljoner personbilar, 14 000 bussar, 30 400 lastbilar och 5,5 miljoner körkortsinnehavare. Vi vill att bilen även i framtiden skall vara en huvudtransportör för det svenska folket. 80% av allt resande sker idag med personbil. Kombinerat med snabbtåg, buss och flygförbindelser på de längre avstånden, kommer bilen att vara ett oslagbart transportmedel även i framtiden. Lastbilen kommer att vara det dominerande transportmedlet av gods inom 15 mils radie.
Vi lever i ett stort och glest befolkat land. Sverige har 10 bilar per kvadratkilometer. De flesta EU-invånare bor i länder med över 100 bilar per kvadratkilometer. I förhållande till EU och de länder vi konkurrerar med är Sverige ett renodlat glesbygdsområde. Den övervägande delen av godset transporteras på vägarna. Utan vägtrafik skulle Sverige inte fungera. Glesbygden skulle inte kunna överleva, med ett modernt levnadssätt, utan bilen. Fakta och argument om Sveriges transportstruktur och transportbehov kan koncentreras till en enda mening -- utan bilen stannar Sverige.
Miljö
Ny Demokrati anser att en god miljö är en av förutsättningarna för vår framtida överlevnad. Vi vill därför stödja konstruktiva förslag för att förbättra miljön och effektivisera vår resursanvändning. Miljöfrågorna skall behandlas utifrån en bedömning av vilka konsekvenser och vilken nytta vi i ett långt perspektiv kommer att få av föreslagna åtgärder. Effekterna av olika åtgärder inom skilda områden skall förutsättningslöst ställas mot varandra så att största möjliga miljöförbättring uppnås med minsta störning av t ex trafiken och till lägsta kostnader för konsumenten.
Det är inte absolut nödvändigt att lägga ut miljardbelopp på vägbyggen i storstadsområdena. Det kan räcka med att bygga bort de värsta flaskhalsarna. Därtill är det viktigt att vi får en trafikplanering värd namnet. God vägstandard och förnuftiga lösningar på trafikplatser, korsningar, anslutningar o s v gör att trafiken flyter bättre och utsläppen minskar. En katalysatorutrustad bil har nästan inga utsläpp alls vid jämn hastighet, oavsett om det är 60 eller 110 km/tim.
Istället för att våldföra sig på städernas kulturmiljöer, med oreparabla mastodontprojekt, borde man inrikta sig på teknikutveckling. Man sparar en enorm massa pengar som kan investeras på ett för samhället (samhällsekonomiskt) lämpligare sätt, t.ex. att färdigställa motorvägstriangeln mellan de tre största städerna, motorvägen Ljungkile till Norge, snabbspåret Stockholm till Sundsvall, förbättra kommunikationerna i sydöstra Sverige som snart är vår port mot en gigantisk marknad på andra sidan Östersjön, tunnelalternativet istället för det tredje spåret rakt genom det svenska kulturarvet på Riddarholmen i Stockholm m m.
På sikt måste ett individuellt nollemissionsfordon (bil) tas fram. Detta kan vara någon form av hybridbil. Viktigt i detta sammanhang är att konstatera att riksdagen skall sätta upp gränsvärden på utsläpp -- ej styra genom straffbeskattning av den befintliga fordonsparken. Miljövänlig teknik skall stimuleras genom att biltillverkarna får klart för sig vilka gränsvärden som kommer att gälla i framtiden och vid vilken tidpunkt. Det är vår bestämda uppfattning att klara regler och ett stort miljöengagemang kan komma att bli en nisch för svensk bilindustri. Denna utveckling skall uppmuntras. Utsläpp från andra fordon skall utredas och åtgärdas, t ex traktorer och arbetsredskap, färjor och flygplan. Dessa kommer annars att släppa ut mer kväve än hela den samlade bilparken.
Tydliga regler
För att vi skall lyckas med att få en förändring till stånd måste goda förslag och idéer få genomslagskraft och bli långtidsverkande. Vi betonar särskilt vikten av att staten ger industrin klara spelregler för framtiden. Därigenom skapas en framförhållning så att t ex bilindustrin hinner ställa om sin produktion. Fördelen är att det skapas en marknad som bilindustrin kan tjäna pengar på och att investeringar i forskning och utveckling kan räknas hem. Att skapa politiskt samförstånd är en nödvändighet. Större anslag måste ges till transportforskningen där även drivmedel ingår. I USA satsas miljardbelopp på bilindustriforskning, med medel som bl a frigjorts från ''stjärnornas krig''.
Vi anser att Sveriges nuvarande välstånd till stor del bygger på den svenska bilindustrins framgångar. 14% av Sveriges totala export 1990 producerades av bilindustrin. Vi har en duktig bilindustri. Men bilindustrin är starkt exportberoende, 85 % 1991. Därför behöver svensk bilindustri en stark hemmamarknad för att kunna sälja sina bilar. Sverige är beroende av bilindustrin och dess underleverantörer för en fungerande arbetsmarknad. Blir bilarna beskattade för hårt med olika pålagor kommer vi till en gräns där folk upphör att köpa bilar av den typ som produceras i Sverige. Konsekvensen blir att bilindustrin i Sverige måste dra ner på sin personal, med känt resultat.
Trafikplanering
Trafikplaneringen i våra tätorter har hittills skett utan tillräcklig kunskap om miljöeffekterna. Avstängningar, enkelriktningar, avsmalningar, gupp, kringkörningar o s v är oftast negativa från utsläppssynpunkt. Ryckig och krånglig trafik ger ett flöde som onödigt ökar utsläppen. En trafikplanering som underlättar ''flyt'' i trafiken genom t ex grön våg och stor restriktivitet med avstängningar minskar utsläppen från trafiken i tätorterna. Problemen minskar visserligen i takt med att fordonsparken byts ut mot renare fordon, men när det gäller kat-bilar är ryckig stadskörning i praktiken det enda tillfälle då utsläppsmängden är mätbar. Denna del av de miljöförbättrande åtgärderna kan med politiska beslut åtgärdas snabbt och till låg kostnad. En orenad bil som går på tomgång vid rött ljus släpper ut lika mycket avgasföroreningar som 50 kat-bilar som färdas med jämn hastighet i 70 km/tim.
Nej till biltullar
Vi anser att det är en medborgerlig rättighet att åka in till städer och samhällen för att t ex göra våra inköp, utan att erlägga biltullar vid städernas infarter. Biltullar är fördelningspolitiskt förkastligt. Biltullar skall förbjudas. Väg- avgifter bör dock kunna användas vid mycket speciella tillfällen t ex Öresundsbron, dvs som en del i finansiering av infrastrukturen.
Ny parkeringspolitik
Vi är i stort behov av en helt ny parkeringspolitik. I alla tätorter finns det i de allra flesta fall inget naturligt platsproblem. Trängselsituationerna är konstruerade. Med fler och bättre p-platser minskar söktrafiken och trängsel och därmed utsläppen från trafiken.
Lapplisor i nuvarande tappning skall bort. Kvarterspoliser tar över parkeringsövervakningen. Idag använder man lapplisor som skatteindrivare. Man kan inte först bygga ett samhälle som är beroende av bilen och sedan inte skapa förutsättningar för att kunna använda densamma. För att förbättra för de personer som inte vill åka in till städerna, skall det byggas bevakade infartsparkeringar. Planeringen av parkeringsplatser och kollektivtrafik måste samordnas.
Väganslag
Ny Demokrati har bidragit till att det svenska infrastrukturnätet vad gäller vägar och järnvägar erhållit det största anslaget för utbyggnad fram till år 2003 som någonsin har anslagits. Detta tycker vi i stort inte skall ifrågasättas. Vi behöver bygga bättre och säkrare vägar än vad vi har idag. Det har emellertid kommit oroande signaler att redan befintliga vägar börjar få en så dålig standard att tunga fordon inte kan köra på dem. Med tanke på att basnäringarna skogs- och pappersindustrin, jordbruk etc är helt beroende av bra vägar för tillförlitliga transporter, måste det löpande vägunderhållit prioriteras. Dåligt underhållna vägar innebär kapitalförstöring. Till vägunderhållet räknas också vägskyltar. 30% eller 350 000 skyltar är så gamla och slitna att reflexverkan helt eller delvis försvunnit.
Vi skall ej heller glömma att vägen är arbetsmiljö för dem som utför transportarbete och med detta menas både yrkesförare och privatbilister. Anslaget till vägunderhållet måste öka.
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken måste leva mer på sina egna meriter. Idag straffar man ut bilister med höga skatter för att de skall köra mindre och man subventionerar kollektivtrafiken med dessa skatter.
En stor del av dagens kollektivtrafik sker med gamla dieselbussar. Det behövs krafttag för att få ner utsläppen till kat-bilsnivå, räknat per persontransportkilometer. Utbyte av gamla, slitna och mycket miljöfarliga dieselbussmotorer mot lågemissionsdito eller alternativa konstruktioner (t ex rapsolja) måste prioriteras högt. Målet måste vara att kostnaderna för kollektivtrafiken i allt högre grad måste bäras av konsumenten. En resa man inte är beredd att betala för behöver kanske inte göras.
Hastighetsbestämmelser
Hastigheten på våra vägar måste verklighetsanpassas. Bilarna har blivit bättre och säkrare. Olycksstatistiken för 1992 visar att dödsolyckorna inte sker i någon nämnvärd omfattning på motorvägarna. Motorvägarna är byggda för 130 km/tim. Vi vill därför ändra hastigheterna enligt följande: 130 km/tim motorväg, 110 km/tim på motortrafikleder och mycket fina landsvägar, 90 km/tim på vanliga landsvägar och 70--50--30 km/tim som tidigare.
Trafiksäkerhet
Trots att Sverige genom ett konsekvent utvecklingsarbete har arbetat sig fram till att bli världens trafiksäkraste land måste vi fortsätta det viktiga arbetet med att nedbringa olyckornas antal. Trafikolyckor är ett akut och synnerligen drastiskt problem för dem som direkt drabbas. Ansvar och hänsyn i trafiken är ett synnerligen viktigt inslag för att uppnå en bättre utveckling. Den allra mest dominerande olycksorsaken är den mänskliga faktorn. Mänskliga misstag, vårdslöshet eller uppsåtligt felbeteende står för 70% av alla olyckor. Alkoholen är tyvärr en stor orsak. Brister i vägmiljön orsakar 20% av alla olyckor. Resten 10 % inrymmer bl a tekniska fel på fordonen m.m. Större uppmärksamhet än vad som är fallet i dag måste därför ägnas åt förare och trafikbeteende. ''Heja-Halland''- kampanjen kan vara en god förebild för en nationell strategi för ökad trafiksäkerhet. Vi anser att dess metoder ligger i tiden, att ändra attityden hos trafikanterna utan att använda pekpinnar. Trafikanterna får inse och förstå problem och ta ett personligt ansvar, genom att tänka både med hjärna och hjärta.
På rattfylleriets område har regeringen glädjande nog under året genomfört vissa förändringar till det bättre. Vi i nyd anser dock inte att det räcker. Här måste krafttag tas mot de personer som gång på gång sätter sig och kör berusade. Rapporter om personer som kört berusade 30-- 40--50 gånger och åkt fast för rattfylleri är inte så sällsynta. Dessa personer bör i allmänhetens intresse tas bort från vägarna för en långvarig rehabilitering.
En del i att få fast bl.a. dessa rattfyllerister vore att se till att Trafikpolisutredningens betänkande ''Trafikpolisen mer än dubbelt bättre'' (SOU 1992:01) genomfördes. Nyd anser att Rikspolisstyrelsen bör få de befogenheter som krävs för genomförandet. Vidare bör omprioritering av trafikpolisens uppgifter ske, så att nykterhetskontroller och bevakning av starkt avvikande beteenden prioriteras högre än hastighetsövervakning. Bättre körkortsutbildning, fortbildning och trafikupplysning är viktiga delar där myndigheter, organisationer och allmänhet måste samspela bättre än i dag. Vi anser vidare att det är angeläget att även förarprovet blir mer allsidigt och komplett. Hur detta skall ske anser vi att man skall överlåta till berörda parter att avgöra.
Automatisk hastighetskontroll anser vi är helt fel metod av flera skäl. Ett av skälen är att inte försämra trafikanternas tilltro till myndigheterna, för det kommer med all sannolikhet att försämra den totala trafikmoralen. I undantagsfall kan vi tänka oss att man använder automatisk hastighetsövervakning på följande sätt. När man exempelvis har reparationer på ena filen på en motorväg och sänkt hastighetsgränsen förbi arbetsplatsen, att man då sätter upp en stor skylt som talar om att här pågår automatisk hastighetsövervakning förbi arbetsplatsen. På så sätt visar myndigheterna att de inte är ute efter att straffbeskatta bilisten utan syftet är helt enkelt att få ner hastigheten av säkerhetsskäl.
Nyd anser att vägtrafikforskningen bör förändras så att en del består av en haverikommission. Vi anser att ett komplement av en verklighetsbaserad forskning på trafikens område bör ge en bredare bas av kunskap för att kunna förebygga framtida olyckor.
Finansiering
Vi föreslår en helt ny form för att finansiera drift och nyinvesteringar för vägar. Det finns flera förslag om mer raka rör mellan brukare och väghållare. Som systemet idag är upplagt så störs de långsiktiga investeringarna och det kontinuerliga underhållet ofta då finansministrar alltför ofta vill använda medel från bilismen till andra verksamheter i samhället än vägarna.
Bilsocial utredning
Bilen har blivit en viktig del av en familjs vardag. Alltför ofta utnyttjar staten bilismen som mjölkko när någon del av den offentliga sektorn behöver finansieras. Vi tycker det är dags för en bilsocial utredning som på ett övergripande sätt belyser bilens sociala och ekonomiska betydelse för landet och medborgarna.
Vissa grupper i samhället är onaturligt bilfientliga. Dessa grupper har fått ett enligt oss alltför stort spelrum i svensk debatt. Vissa beslutsfattare på hög nivå bosatta i Stockholms innerstad, ofta utan bilbehov, håller gärna med dessa krafter. Vi måste få veta mer och reda upp begreppen. En bred parlamentarisk kommitté med starkt inslag från berörda konsumentorganisationer bör tillsättas snarast. Denna kommitté borde även få till uppgift att föreslå ett nytt finansieringsystem som mer avspeglar kostnader för bilisten i förhållande till sitt utnyttjande av vägsystemet. En fråga som också bör belysas i det sammanhanget är oförsäkrade fordon som blir allt fler i trafiken. Kostnaderna för dessa trafikanters slarv skall idag belasta hela försäkringskollektivet.
Omläggning av trafikförsäkringen
Genom att lyfta över ansvaret för trafikolycksfall från den allmänna sjukförsäkringen till trafikförsäkringen blir försäkringsbolagen mer intresserade av rehabilitering och trafiksäkerhet. Stat och landsting spar minst 6 miljarder i minskade kostnader i sjukförsäkringen och sjukvården och samhällskostnaderna minskar även totalt sett.
Principiellt bör kostnader föras där de hör hemma. Därför bör trafikförsäkringsbolagen stå för hela kostnaden för trafikskadorna. Trafikförsäkringspremierna blir dyrare men arbetsgivaravgifterna och landstingsskatten sjunker i motsvarande mån.
Till sist
Till sist och till alla som tycker att bilen skall bort hur ren den än blir kan vi bara instämma i det som Björn Gillberg sa i Dagens Nyheter den 2 mars 1992, ''för vissa bilhatare spelar det ingen roll hur ren bilen blir. De är ändå emot den, av skäl de närmast borde söka psykiatrisk hjälp för.''
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte använda skatter och avgifter som styrmedel för avgasutsläpp och andra föroreningar, utan använda gränsvärden och tid för införande att dessa gränsvärden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte satsa på avgiftsfinansierade miljardprojekt och förstöra städers kulturmiljöer utan endast bygga bort flaskhalsar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fortsätta med forskningsinsatser för framtagande av en svensk hybridbil samt att framgent i nationell samling satsa på transportforskning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda hur mycket utsläpp som kommer från annan trafik än personbilen och föreslå åtgärder mot detta med gränsvärden och tid,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa tydliga och långsiktiga spelregler för bilindustrin,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att informera landets trafikplanerare om att jämnt flytande trafik minskar utsläppen och att ryckig trafik gör tvärtom,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbjuda billtullar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de s.k. lapplisorna skall bort,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att s.k. kvarterspoliser övertar parkeringsbevakningen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stora bevakade och avgiftsfria infartsparkeringar bör stimuleras,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att långsiktigt prioritera underhållet på befintliga vägar,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att som en målsättning låta kollektivtrafiken bära sina egna kostnader i större utsträckning,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka hastigheten på de bästa motorvägarna till 130 km/tim,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undersöka förutsättningarna för att göra ''Heja Halland''-projektet till en riksangelägenhet,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta utreda hur en ny finansieringsform med mer raka rör mellan brukare och väghållare skall se ut och genomföras,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en bilsocial utredning i form av en bred parlamentarisk kommitté där även företrädare för konsumentorganisationerna finns med,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omläggning av trafikskadeförsäkringen.
Stockholm den 24 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bert Karlsson (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Max Montalvo (nyd)