Regeringens politik har i en svår internationell konjunkturnedgång inriktats på att förbättra förutsättningarna för småföretagen och industrins konkurrensförmåga. Detta leder som vi ser det till en vändning som också förväntas medföra en förbättrad arbetsmarknad.
För att utveckla näringslivets konkurrenskraft behövs lättillgängliga, säkra och effektiva kommunikationer. En så bred valfrihet som möjligt mellan olika transportalternativ och servicenivåer skall eftersträvas.
Ansvaret för samhällets infrastruktur bör åvila staten. Samtliga transportsätt är förenade med stora investeringar i infrastrukturen. Sambandet mellan möjligheterna att genomföra investeringar och därigenom ge meningsfulla arbetstillfällen har påtalats av många.
För att det skall kunna ge snabb effekt bör projekten vara möjliga att sätta igång i stort sett omedelbart sedan regeringen beviljat medel för sysselsättningsskapande åtgärder. Krångel och onödig tidsutdräkt har kunnat konstateras alltför ofta. Trots att vårt land så väl behöver investeringarna i vägar och järnvägar och statsmakterna anslagit medel kan ändå inte projekten starta i rimlig tid med följd att människor fortfarande får gå arbetslösa.
I mitten av 1980-talet avskaffade den dåvarande regeringen möjligheten att ha den rullande projektreserv som inrättats under 1950-talet. Projektreserven medgav att man vid konjunkturnedgångar och samtidig bedömning av regeringen att medel kunde frigöras, kunde starta angelägna projekt i stort sett omedelbart. Det är enligt vår mening nödvändigt att med en återgång till den effektiva metoden med projektreserver i såväl Banverket som Vägverket införa konjunkturellt betingade anslag för sysselsättningsskapande åtgärder av arbetsmarknadspolitiska skäl.
Av Banverkets redovisning framgår att av väsentlig betydelse för banornas bärighet är järnvägens brobestånd. Under den kommande tioårsperioden erfordras byte av 300 broar och ytterligare 300 behöver åtgärdas genom förstärkningsåtgärder. Likaså finns ett behov av att i förebyggande och trafiksäkerhetsfrämjande syfte bygga om till planfria korsningar på många ställen i landet. Åtgärder på detta område skulle säkerligen ge såväl samhällsekonomiskt som företagsekonomiskt positiva effekter.
Fördelen med projektreserven har också varit att även mindre projekt i glesbygd, åtgärdandet av grusvägar och andra underhållsinsatser har kunnat igångsättas och utföras med kort varsel, då projekten varit väl förberedda beträffande markförhandlingar, tillstånd, ritningar och maskinpark m.m.
Många län, även i de södra delarna av landet, har ett grusvägnät som skapar avsevärda problem för såväl person- som godstrafiken, särskilt i tjällossningstider. Behovet av åtgärder är stort.
Flera mycket angelägna väg- och järnvägsbyggnadsobjekt utgör förutsättning för en omstrukturering av näringslivet, och är samtidigt en del av det riksövergripande kommunikationsnätet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till den effektiva metoden med projektreserver i Banverket och Vägverket.
Stockholm den 25 januari 1994 Tage Påhlsson (c) Birger Andersson (c)