Inledning
Vi anser att regeringens anslag för infrastrukturutbyggnad skall reduceras med 2 miljarder kronor för budgetåret 93/94. Verken kommer inte att hinna göra av med de av regeringen förslagna anslagen.
Regeringens anslagsförslag (A) 26,5 miljarder/kr minskas med 2 miljarder/kr till 24,5 miljarder/kr.
Anslagen B t o m G, 2,8 miljarder/kr reduceras med 2% av främst besparingsskäl. Vårt förslag till anslagen B t o m G är 2,7 miljarder/kr.
Ny Demokrati kommer att lägga tre separata motioner om trafik-, sjöfarts- och telepolitiken. De tar även upp frågor som berör regeringens proposition 93/94:100.
Lindbeckkommissionen
Det finns all anledning att i denna motion erinra om Lindbeckkommissionens förslag på näringslivsområdet.
Kommissionen föreslog bl a följande:Situationen på arbetsmarknaden motiverar (som vi sett i kapitel 2) att man tidigarelägger och forcerar investeringar i infrastrukturen. Sett över en längre period finns dock inga skäl att höja investeringsnivån utöver den redan beslutade. Vi har inte funnit några indikationer på allvarliga brister i den traditionella infrastrukturen (vägar, järnvägar, hamnar, telenät etc.).Det är viktigt att bevaka att nya typer av infrastruktur byggs ut, speciellt inom informationsteknologins område.Genom lämpliga incitament kan beslutsprocessen för investeringar i infrastruktur i högre utsträckning än i dag fås att respektera kravet på högsta möjliga samhällsekonomiska avkastning.
Ny Demokrati ställer sig i huvudsak bakom kommissionens förslag och menar att de skall ligga till grund för statsmakternas fortsatta åtgärder på infrastrukturens område.
Infrastrukturplanering
Den analys som regeringen ämnar göra hur planeringen av sjöfart, luftfart, post och telekommunikationer på ett bättre sätt kan integreras i planeringen av väg- och järnvägstrafik, kan lösas på ett enkelt sätt.
Som Ny Demokrati tidigare har motionerat om borde högsta ledningen för planeringsavdelningarna på de enskilda verken samarbeta mera. Vi vill därför föreslå att samarbetet mellan trafikverkens planeringsavdelningar förbättras och förstärks. Kommunikationsdepartementet bör därför ges i uppdrag att snabbt utreda och föreslå hur detta samarbete formellt och organisatoriskt skall ske fortsättningsvis. Vi tänker oss att planeringsavdelningarna i resp trafikverk (ban, väg, sjö och flyg) flyttas till en gemensam myndighet direkt under kommunikationsdepartementet. Denna myndighet skulle således enbart syssla med infrastrukturplanering utifrån samhällsekonomiska aspekter och värderingar, utan direkta partsintressen styrda från resp verksledning. Samordningen borde även kunna ske utan särskild myndighet.
I en övergångsfas vill vi föreslå att de båda trafikverken i Borlänge, dvs banverk och vägverk, i direkta regeringsdirektiv får i uppdrag att samordna sina resp planeringsverksamheter på ett sätt som säkerställer att den konkurrens som idag föreligger om infrastrukturanslag sker på det för samhället bästa sättet. Om vårt förslag genomförs fullt ut får riksdag och regering en möjlighet att ta ställning till en sammanvägd infrastrukturplanering mellan de olika trafikslagen värd namnet.
Sverige har bara ca 9 miljoner invånare. Ibland kan man tro att vi är närmare 20 miljoner invånare när vi planerar och bygger 100 procent av alltihop.
Väganslag
Ny Demokrati har bidragit till att det svenska infrastrukturnätet vad gäller vägar och järnvägar erhållit det största anslaget för utbyggnad fram till år 2003 som någonsin har anslagits. Detta tycker vi i stort inte skall ifrågasättas. Vi behöver bygga bättre och säkrare vägar än vad vi har idag. Det har emellertid kommit oroande signaler att redan befintliga vägar börjar få en så dålig standard att tunga fordon inte kan köra på dem. Med tanke på att basnäringarna skogs- och pappersindustrin, jordbruk etc är helt beroende av bra vägar för tillförlitliga transporter, måste det löpande vägunderhållet prioriteras. Dåligt underhållna vägar innebär kapitalförstöring.
Vi skall ej heller glömma att vägen är arbetsmiljö för dem som utför transportarbete och med detta menas både yrkesförare och privatbilister. Anslaget till vägunderhållet bör på sikt öka.
Teletaxor för pensionärer eller vissa grupper
Regeringen hävdar att de förändring av teletaxorna som Telia AB just nu genomför är att föredra framför utskottets förslag om att införa särskilda lättnader för pensionärer. Vi vill dock fortsättningsvis hävda att Sverige på ett bättre sätt skall utnyttja den moderna tekniken för att kunna förbättra för vissa grupper i samhället. I det här fallet våra pensionärer. Vi vill därför att utskottets tidigare förslag, där utskottet krävde särskilda lättnader på teletaxor för pensionärer, utreds på ett professionellt sätt. Den bakgrundsbeskrivning som presenteras i propositionen är undermålig. Vi vill komplettera vår åsikt angående särskilda teletaxor för pensionärer till att även gälla andra svaga grupper i samhället.
Vissa trafiksäkerhetsåtgärder
Regeringen föreslår att förarprövningen tillfälligt skall inlemmas i vägverkets Produktionsavdelning. Vi kan nu konstatera att frågan blivit en aning rörig. För att få ett avslut på denna ''affär'' samt för att inte statsmaktens anseende negativt skall påverkas föreslår vi att förarprövningens operativa del stannar kvar hos vägverkets trafiksäkerhetsavdelning.
Vägverket skall lämna tillfredsställande garantier för att inte den föreskrivande makten på något sätt kan misstänkas samarbeta med den tillämpande makten.
Köp av persontrafik
Regeringen föreslår att 474 300 000 kronor skall användas till Köp av interregional persontrafik på järnväg m.m.
Vi motsätter oss inte detta anslag. Vi har full förståelse att delar av landet behöver extramedel för att kunna driva vissa olönsamma linjer. Vad vi dock ej kan förstå är varför regeringen på ett nästan iögonfallande gammalmodigt sätt bara hänvisar statens medel till järnvägstrafik. Enligt de bedömningar som vi har kan man få ut mycket mer trafik om förhandlingsmannen även kunde handla upp flygtrafik eller buss i stället för tåg på vissa sträckor.
Vi föreslår att regeringen får disponera anslaget E2 men att statens förhandlingsman får i uppdrag att fritt upphandla det trafikslag som förhandlingsmannen och folket på orterna finner bäst.
Botniabanan
Storprojektet Botniabanan omfattar nybygge av 20 mil enkelspårig järnväg sträckan Bollstabruk--Örnsköldsvik-- Umeå, samt förstärkning av den befintliga Ådalsbanan på en ca 12 mil lång sträcka. Därutöver ingår anläggande av ett industrispår mellan Botniabanan och MoDos fabrik i Husum. Den sammanlagda anläggningskostnaden uppgår till 7,9 miljarder kronor. Etapputbyggnad är möjlig Örnsköldsvik--Husum samt industrispår till MoDos fabrik i Husum. Etappen ger för Husumområdet tillgång till befintligt järnvägssystem via länsjärnvägen Mellansel-- Örnsköldsvik. Etappen som beräknats kosta 1,1 miljarder kronor exkl industrispåret kan förväntas medföra att 350 000--450 000 ton gods bestående av rå- och färdigvaror tillförs järnvägssektorn i ett första skede.
Ny Demokrati står i stort bakom den s k 98- miljardersinvesteringen i infrastruktur. Emellertid kan man fråga sig om vi verkligen har råd att bygga en järnväg där det redan finns förnämliga transportslag för massgods t ex fartyg men även lastbil. Hade en gemensam planering av infrastrukturinvesteringarna skett, som vi föreslår i denna motion, hade förmodligen denna satsning aldrig presenterats. Botniabanan är ett praktexempel på särintressen. Götalandsbanan är en annan.
Botniabanan skall inte byggas. Vi föreslår istället att de medel som är predestinerade till Botniabanan, 7,9 miljarder kronor, reserveras till annan infrastrukturutbyggnad i regionen, t ex upprustning av redan befintlig järnväg, vägar och flygplatser. I årets budget har 1,1 miljarder avsatts till projektet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska regeringens anslag A, bilaga 7, med 2 miljarder kronor till 24,5 miljarder kronor samt anslagen B t.o.m. G med 0,1 miljarder kronor till 2,7 miljarder kronor.
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lägga Lindbeckkommissionens förslag till grund för fortsatta åtgärder på infrastrukturens område,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast låta utreda förutsättningarna för samordning och planering mellan vägverk, banverk, sjöfartsverk och luftfartsverk,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på sikt öka anslaget för Drift och underhåll av statliga vägar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast låta utreda förutsättningarna för differentierade teletaxor för pensionärer och andra svaga grupper i samhället,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta förarprövningen tillhöra Vägverkets trafiksäkerhetsavdelning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upplåta anslaget E 2, 474 300 000 kr Köp av interregional persontrafik på järnväg m.m., även till köp av flygtrafik,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphöra med Botniabansprojektet samt att med anledning av detta reservera de medel som planerats för Botniabanan, 7,9 miljarder kronor totalt, 1,1 miljarder i årets budget, till annan infrastrukturutbyggnad i regionen.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bert Karlsson (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Max Montalvo (nyd)