Sammanfattning
Mot bakgrund av den mycket ansträngda situationen när det gäller arbetslösheten i Fyrstadsregionen är det av stor vikt att medel för en förbättrad infrastruktur nu avsätts för denna region. I motionen föreslås att vissa planerade satsningar på infrastruktur i Fyrstadsregionen tidigareläggs.
Detta gäller främst följande projekt, Utbyggnaden av ''Fyrstadslänken'', dvs riksväg 44 samt väg 161. Utbyggnaden av RV 45 delsträckan Trollhättan-- Vänersborg. Utbyggnaden av Norge--Vänerlänken med dubbelspår Trollhättan--Öxnered. Upprustningen av Herrljungabanan till redovisad nivå på 100 miljoner kronor. Upprustning av Bohus- och Lysekilsbanorna.
I motionen föreslås vidare att alternativ till en bro över Sunningesund utreds både vad gäller samhällsekonomiska och miljömässiga konsekvenser.
Bakgrund
En god infrastruktur, dvs. tillgång till goda kommunikationer, är viktigt för att näringsliv och industri skall utvecklas positivt. Under rådande lågkonjunktur är det billigt att sätta igång planerade och diskuterade infrastrukturprojekt. Detta tillsammans med den höga arbetslösheten har gjort att kraven växt på att satsa miljardbelopp på nya väg- och broprojekt.
Investeringar i nya vägar och broar ger dock i förhållande till insatt kapital mycket måttliga sysselsättninsgeffekter på kort sikt. Att bygga nya vägar som på 1930-talet är således ingen bra metod för att bekämpa akuta problem kring arbetslösheten.
En del av de diskuterade projekten grundas dessutom på mycket tveksamma samhällekonomiska kalkyler. I vissa fall torde det röra sig om samhällsekonomiska förluster som satsningen på det s.k Scandinavian Link-projektet. Till detta kommer en rad negativa miljöeffekter kring storskaliga motorvägssatsningar och projekt som Öresundsbron, eller Sunningesundsbron.
Enligt Vänsterpartiets mening är det därför befogat att i nuläget prioritera underhåll och förbättringar av befintliga system, samtidigt som man gör rejäla nysatsningar på helt miljöanpassade trafiklösningar.
Fyrstadsöverenskommelsen
Kommunerna Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil har i en överenskommelse från den 10 juni 1993 enats om sin syn på trafiken i Fyrstad. En utvecklingsplan som sträcker sig till år 2003. I överenskommelsen ingår bl.a. ett strategiskt väg- och järnvägsnät vars grundpelare är den s.k. Norgejärnvägen, Uddevalla--Herrljungabanan, samt vägarna E 6, 44, 45 och 161.
Enligt riksdags- och regeringsbeslut skall utbyggnad och upprustning av detta trafiksystem genomföras med byggstart i slutet av den planeringsperiod som sträcker sig till år 2003. Omfattningen av detta program omfattar ca 2 miljarder kronor.
I en skrivelse till regeringen den 10 december 1993 har regionens kommuner anfört att detta utbyggnadsprogram bör tidigareläggas. Kommunerna påpekar att en sådan tidigareläggning medför merkostnader som motsvarar räntekostnaderna under anläggningsperioden. Detta bör dock ställas mot lägre byggkostnader och besparingar samt de trafik- och miljömässiga fördelar som följer av att objekten färdigställs tidigare än planerat.
Kommunerna hemställer om att få ta upp överläggningar med regeringen om att få till stånd tidigareläggningar av vissa väg- och järnvägsutbyggnader i regionen. Det är min uppfattning att regeringen bör göra detta, och riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Särskilda objekt
Ett särskilt angeläget objekt för att bättre binda samman Fyrstad till en väl integrerad region är utbyggnaden av den s.k. Fyrstadslänken, dvs. RV 44 samt väg 161. Detta projekt bör kunna få en byggstart redan under 1994/95. För detta syfte bör erforderliga lokaliseringsutredningar snarast slutföras och detaljprojektering startas. RV 44 bör vidare ingå i det nationella stomvägnätet och väg 161 klassas som en del av RV 44. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Utbyggnaden av RV 45 bör inledas under 1994/95 med delsträckan Trollhättan--Vänersborg. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Utbyggnaden av Norge--Vänerlänken bör tidigareläggas med dubbelspårsutbyggnad Trollhättan--Öxnered 1994/95. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Upprustningen av Herrljungabanan bör ske i enlighet med tidigare redovisad nivå på 100 miljoner kronor. Satsningen bör ske och påbörjas under 1994/95. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
En erforderlig upprustning av Bohus- och Lysekilsbanorna bör ske och påbörjas under 1994/95. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vad gäller en ev. bro över Sunningesund så finns det ett stort behov av kompletterande samhällsekonomiska och miljömässiga konsekvensanalyser. Andra lösningar som att nyttja befintliga väginvesteringar, en vägsträckning öster om Uddevalla tätort eller en tunnel under fjorden, bör dessutom utredas vidare. I fråga om tunnellösningen så bör också alternativet med en ''tvåfilig'' tunnel utredas. I väntan på att dessa alternativ bereds bör inte broprojektet drivas vidare. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Järnvägen
Underhållet och investeringarna i länsjärnvägen Bohusbanan har länge eftersatts. I dag finns ett investeringsbehov på minst 161 miljoner kronor. Det är bl.a. nödvändigt att genomföra ett spårbyte på delen Munkedal--Strömstad. Järnvägsförbindelserna till Norge är dåliga. En stor del av Norges export och import passerar Bohuslän på lastbil via E 6. Detta innebär en stor negativ miljöbelastning på länets skogar och hav och sjö. Man kan befara att en eventuell Öresundsbro kommer att öka transittrafiken per lastbil ännu mer, med ännu större miljöbelastning som följd.
Det är nu av vikt att ett snabbt beslut kommer om att bygga ut järnvägen med dubbelpår till Norge. Detta med avsikten att föra över större godsmängder från vägtransporter till järnvägen. Dubbelspår som möjliggör trafik med snabb- eller höghastighetståg mellan Oslo och Göteborg kan avleda väsentliga persontrafikströmmar från vägarna och därmed förbättra miljösituationen.
Enligt många sakkunnigas bedömningar kan en järnvägsutbyggnad bäst ske genom en förlängning av Bohusbanan till Norge. Enligt den s.k trafiköverenskommelsen i Fyrstadsregionen, och enligt Banverkets intentioner så prioriteras dock en utbyggnad via Dalsland. I sak finns det mycket som talar både för en utbyggnad till Norge genom Bohuslän och en utbyggnad av järnvägen genom Götaälvdalen. En sådan utbyggnad skulle behövas för att möta ökade godsmängder från Mellansverige--Värmland.
Det viktigaste är dock inte sträckningen av järnvägen till Norge, dvs. genom Dalsland eller genom Bohuslän, utan att ett snabbt beslut tas, så att utbyggnaden snarast kan påbörjas.
Vägarna
I samband med nedläggningen av Uddevallavarvet forcerade regeringen fram ett beslut om att bygga motorväg mellan Stora Höga och Uddevalla. Vägen har säkert ökat trafiksäkerheten på denna sträcka och kortat restiderna mellan Göteborg och Uddevalla.
Det är dock uppenbart att beslutet inte utgick från miljöhänsyn eller samhällsekonomiska kalkyler. Beslutet att bygga motorvägen var snarast en ''miljardgest'' till Volvo för att företaget skulle lokalisera en fabrik till Uddevalla. En fabrik som man redan lagt ned. Lärdomen av detta är att beslut om motorvägssatsningar inte får grundas på tillfälliga bedömningar eller önskemål från ett näringsliv som inte behöver ta de ekonomiska konsekvenserna av sina krav.
I praktiken har satsningen på några mil motorväg trängt undan utrymmet för andra mer angelägna behov och bidragit till att konservera ett trafiksystem som inte är långsiktigt hållbart. I nuläget bör medel avsättas för att snabbt röja undan befintliga trafikfällor längs hela E 6:ans sträckning genom Bohuslän. Ett rimligt mål kan vara att E 6 skall nå standard som motortrafikled genom hela Bohuslän.
Insatserna längs E 6:an får inte heller tränga undan behovet av satsningar på andra vägprojekt inom regionen. Det finns som ovan angetts en rad akuta behov av vägsatsningar. Detta gäller t.ex. riksväg 44 Vänersborg/Trollhättan--Uddevalla, samt väg 161 Uddevalla--Lysekil. Bland andra angelägna projekt märks fullföljadet av utbyggnaden av länsväg 178 i Orust kommun, samt länsvägarna 163 och 164.
Det finns också behov av mindre vägsatsningar och vägunderhåll inom regionen. I vissa fall kan det röra sig om så enkla åtgärder som att asfaltbelägga befintliga grusvägar. Ett exempel på eftersatta vägavsnitt finns på östra Orust (Myckleby). Sådana mindre projekt är inte särskilt kostsamma, men de har fördelen att de snabbt kan komma igång, och de ger många arbetstillfällen.
Sjöfart
Bohuslän hade tidigare ett finförgrenat nät av kustsjöfart. Idag finns möjligheter att åter bygga upp ett pendelsystem för sjötransporter längs västkusten. Ett rederi, Dag Engström (Lysekil), har tagit fram konkreta planer på ett system för ro-ro trafik mellan Oslo och Göteborg. Ett ro-ro fartyg ur Engströms flotta kan transportera gods motsvarande 100 lastbilar.
För att en godspendel skall fungera på bästa sätt bör samarbetet mellan godsfraktarna till lands och sjöss utvecklas. I dag med ett växande miljömedvetande bör samhället vidta aktiva åtgärder för att åter bygga upp kustoch närsjöfarten. Det kan gälla ett direkt stöd, men också att ta fram nya tekniker och organisationsformer kring godsflödena.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överläggningar mellan regeringen och Fyrstadskommunerna angående tidigareläggning av vissa väg- och järnvägsutbyggnader,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av ''Fyrstadslänken'', dvs. riksväg 44 samt väg 161,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av riksväg 45 delsträckan Trollhättan--Vänersborg,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av Norge-- Vänerlänken med dubbelspår, delen Trollhättan--Öxnered,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av Herrljungabanan till redovisad 100-miljonerkronorsnivå,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av Bohus- och Lysekilsbanorna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bro över Sunningesund,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturinvesteringar på järnvägsområdet i Bohuslän och Uddevallaregionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturinvesteringar på vägområdet i Bohuslän och Uddevallaregionen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturinvesteringar på sjöfartsområdet i Bohuslän och Uddevallaregionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Lars Bäckström (v)