För att alla delar av vårt land skall ges möjlighet till en god utveckling är det viktigt att bra och ändamålsenliga kommunikationsmöjligheter finns att tillgå. Detta gäller såväl vägar som järnvägar och flygförbindelser. När det gäller Blekinge län har betydande insatser gjorts under de senaste åren. Bland annat den pågående satsningen på Blekinge kustbana har givit ett positivt resultat och resandet har ökat över förväntan. Dessa satsningar är viktiga för länets innevånare och näringsliv liksom ur ett nationellt och internationellt perspektiv. De nya förutsättningarna för förbindelser med och över den östra delen av Europa innebär att transportmönstren förändras och att ett ökat trafikflöde kan förväntas genom länet liksom över länets hamnar.
I statens satsningar på förbättrade kommunikationer är det av största vikt att dessa satsningar sker över hela landet och att även Blekinge och sydöstra Sverige får en betydande del av dessa. Inriktningen på dessa satsningar bör ske på olika sätt och inom olika kommunikationssektorer. Det är viktigt att satsningarna på E 22 fullföljs och att standarden på denna Europaväg blir sådan att såväl trafiksäkerheten som framkomligheten ökar. Dagens satsningar måste fullföljas och förslag till sådana insatser finns redan framtagna. Beträffande riksvägarna är det angeläget att frågan om RV 30 får en ur alla aspekter acceptabel lösning. En sådan satsning skulle såväl öka framkomligheten som förbättra förbindelserna till Ronneby/Kallinge flygplats. RV 29 som ansluter till de viktiga hamnanläggningarna i Karlshamn har under de senaste åren fått goda förbättringar vad avser den sydligaste delen. Dock återstår den norra delen mot Smålandsgränsen. Denna väg går tätt intill Mieån vilken är Karlshamns kommuns vattentäkt. Den nyligen inträffade olyckan då en tankbil kolliderade och stora mängder oljeprodukter rann ut i Mieån understryker kraftigt behovet av denna satsning. Det är ännu oklart om olyckans totala konsekvenser men risken är uppenbar att såväl vattentäkten som fisket i ån kommer att lida långvarig och stor skada. En fortsatt upprustning av denna vägsträcka måste således vara av högsta prioritet då vägen även framgent kommer att ha stor betydelse för och belastning av transporter med bl a olja och kemikalier till och från hamnarna i Karlshamn. Även RV 28 har ett fortsatt behov av upprustning på vissa delsträckor. Även här bör upprustningen fortsätta.
I länets västligaste del finns länsväg 121. Den är av stor betydelse för landsvägstransporter till och från Volvo Olofströmsverken. Utöver en förbättring av denna vägs Blekingedel finns ett angeläget behov av att ett sammanhängande vägstråk skapas med god standard från Olofström mot västkusten och Göteborgsområdet. Denna led som också kallas Volvoleden berör flera län och har stor betydelse för näringslivet inom hela den aktuella regionen.
Det finns också ett stort behov av satsningar på det mindre vägnätet varvid bör nämnas den färdigprojekterade delen av vägen mellan Hallarum och Steneryd mot Torhamn. Detta projekt ligger klart och skulle snabbt kunna sättas igång vilket skulle gynna såväl trafiken som arbetsmarknaden. Bron över Möcklösund har under flera år utretts och planerats. Här finns idag en äldre öppningsbar bro, byggd 1939, som snarast behöver ersättas med en ny anläggning. Detta projekt är kostsamt, och från länets sida har bedömningen gjorts att den ej kan ersättas inom acceptabel tid med de länstrafikanslag som länet för närvarande har. Det är viktigt att projektet snarast kommer till utförande. För att ekonomiskt klara detta är det viktigt att extra ekonomiska resurser ställs till länets förfogande. Detta kan enligt min mening ske på sådant sätt att när LTA- medel fördelas särskild hänsyn tas till större projekt som i detta fall Möcklösundsbron.
Förutom dessa nämnda projekt finns det flera andra vägprojekt vilkas genomförande aktivt skulle bidra till att skapa bättre förutsättningar för utvecklingen i länet. Till dessa hör då också olika mindre punktinsatser vid de mindre vägarna.
Blekinge kustbana, järnvägen mellan Karlskrona och Malmö över Hässleholm, har under de senaste åren fått välbehövliga förbättringar på olika delsträckor. Dessa förbättringar behöver fortsätta. Förutom de redan beslutade insatserna behövs det enligt bedömning ytterligare ca 300 miljoner kronor för att kunna fullfölja hela upprustningsprogrammet. När det gäller den s k kust- till-kust-banan, Karlskrona/Kalmar--Göteborg finns ett nytt trafikeringskoncept som kommer att sättas i drift 1995. Förhoppningen är att detta skall minska restiderna och ge bättre service för resenärer och verksamheter i länet. Denna bana är också av betydelse för att kunna öka mängden gods som via järnväg bör kunna gå från Blekingehamn mot bl a Polen och Baltikum. I detta sammanhang är också viktigt att förlänga järnvägen mellan Älmhult och Olofström så att den på lämpligt sätt kan ansluta till Blekinge kustbana för att ge ytterligare förutsättningar för en ökad utskeppning av gods över hamnarna i den västra länsdelen. I dessa sammanhang är såväl godstrafik med färja som med andra godsfartyg av betydelse och en ökad mängd gods över Blekingehamnarna är realistisk inte minst med tanke på nya transportleder som byggs upp genom det tidigare stängda Östeuropa.
Det är viktigt att reguljära flygförbindelser finns till och från Blekinge mot såväl Stockholm som andra platser inom och utom landet. Flygplatsen och flygförbindelserna till och från Ronneby/Kallinge flygplats är av avgörande betydelse för utvecklingen av näringslivet och utbildningssatsningarna i länet. Ett viktigt önskemål i detta sammanhang är utökade förbindelser med Kastrups flygplats i Köpenhamn.
En ny taxibana är sedan länge projekterad vid Ronneby/Kallinge flygplats och tillskapandet av en sådan skulle avsevärt förbättra möjligheterna för civilflyget.
De olika projekt och satsningar som påtalas i motionen är således inte bara till nytta för länet. Den nya situationen i Europa har möjliggjort skapandet av nya transportleder. I detta sammanhang har Blekinge ett unikt läge. Det finns all anledning att förvänta sig att dessa transportvägar avsevärt kommer att öka i betydelse inom en snar framtid. Det är då viktigt att vägar, järnvägar och hamnar har en sådan standard och kapacitet att dessa trafikflöden kan tas om hand på ett fullgott sätt. Satsningar i Blekinge gynnar således hela landet liksom kontakterna med det övriga Europa. Det bör då vara rimligt att hänsyn tas till detta då olika medel skall fördelas inom kommunikationsområdet och att dessa satsningar får hög prioritet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av satsningar på olika kommunikationsprojekt i Blekinge län.
Stockholm den 21 januari 1994 Sven-Olof Petersson (c)