En god samhällsplanering kräver samverkan och helhetssyn. Det är därför angeläget att riksdag och regering driver en samordnad transportpolitik. Investeringar i olika transportslag måste samordnas med andra, och planerarna så långt det över huvud taget är möjligt söka samordningsmöjligheter så att varje transportslag kan bidra till en samverkande helhet.
Vägar, järnvägar och flyg måste länkas samman så varje transportslag kan utföra den del av transportarbetet de är mest lämpade för.
Nuvarande organisation och arbetsfördelning mellan olika myndigheter premierar sektorstänkande på bekostnad av helhetslösningar. Underlaget för den senaste trafikpolitiska propositionen var i huvudsak sektorsuppbyggt. Vägverket lämnade vägförslag, Banverket förslag på järnvägsspår etc. Det saknades gemensamma beredningsgrupper på central nivå för att i ett tidigt skede skapa en helhetssyn som grund för planeringsarbetet.
Det sektorsuppbyggda underlaget kom sedan i alltför hög grad att prägla propositionen och riksdagsbeslutet. Jag vill exemplifiera konsekvenserna av ett alltför sektoriserat planeringsarbete med ett par exempel: Örebro län har från logistisk utgångspunkt en central position i Sverige. Inom en radie av cirka 20 mil bor cirka hälften av Sveriges befolkning. Denna centrala position har länet också från ett nordiskt perspektiv. E20 från Stockholm till Göteborg, E18 från Stockholm till Oslo och Bergslagsdiagonalen korsar varandra. 1997 är Mälar- och Svealandsbanorna utbyggda. Örebro flygplats har under senare år byggts ut och har god kapacitet och kan med begränsade investeringar växa ytterligare. Flygplatsen har reguljära förbindelser med alla Skandinaviens huvudstäder.
I den trafikplanering, som länsstyrelsen i Örebro län bedriver i samverkan med länets kommuner, representanter för trafikverken och trafikutövarna, har man efter betydande utredningsarbete kommit fram till att en systemsyn på trafikinvesteringarna skulle innebära betydande mervärden. Konkret innebär det bl.a. förslag om en förlängning av Mälarbanan mot Oslo, den s.k. Nobelbanan, med dragning förbi flygplatsen. En sådan helhetssyn och samordnad investeringsplanering skulle innebära att varje trafikslag kunde användas där det var bäst och att planeringen sammantaget skulle bidra till stimulans för tillväxt och förnyelse av näringslivet.
I den vidare planeringsprocessen hos respektive centrala verk togs liten eller ingen hänsyn till detta systemtänkande. Planeringsprocessen innebär att betydande trafikinvesteringar kommer att göras i föreslagna objekt från sektoriella utgångspunkter, men att helhetssynen saknas. Största bristen med det slutliga beslutet är att systemtänkandet runt järnväg, väg och flyg uteblev och därmed också samordnande investeringar i detta syfte. Ett viktigt skäl till detta kan vara att verken arbetar sektoriellt och att departementet i sin proposition var beroende av sektorsunderlag som respektive verk lämnat regeringen.
Således finns det behov av att kompensera bristerna i nuvarande planering. Detta bör ske genom att en särskild utredare tillsätts för att lämna förslag om hur investeringar i Örebro läns flygplats, stora investeringar på E18, E20 och Bergslagsdiagonalen och Nobelbanan bör samordnas för att nå bästa effekterna. Underlaget bör ligga till grund för nästa revidering av respektive sektorsplaner.
Det exempel vi belyst ovan härrör från Örebro län, men mycket talar för att liknande exempel kan lämnas från övriga delar av landet.
Vi finner det därför angeläget att regeringen dessutom som en förberedelse inför nästa trafikpolitiska beslut kallar en särskild utredningsman med uppgift att studera förutsättningar för att utveckla planeringsprocessen så att den främjar helhetssyn och samordning av trafikinvesteringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utredning av möjligheterna till en samordnad trafikplanering.
Stockholm den 20 januari 1994 Inger Lundberg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s)