För Västmanland betydelsefulla större investeringar i infrastrukturen som nu genomförs är Mälarbanan och E18 mellan Köping och Arboga. Båda utgör värdefulla länkar i det nationella kommunikationssystemet.
Järnvägar
Den järnvägsinvestering i Sverige som i flera utredningar ansetts vara den näst lönsammaste är den mellan Eskilstuna och Västerås. Trots detta finns den inte med i gällande nationella investeringsprogram. Därför bör denna investering omgående aktualiseras. Den skulle ha stor betydelse för den inre Mälardalsregionens arbetsmarknad och utbildning. Eskilstuna och Västerås får genom Mälar- resp. Svealandsbanan snabba tågförbindelser med Stockholm och Örebro. Det som sedan fattas är en modern järnväg för snabbtåg mellan Eskilstuna och Västerås.
Rullande materiel till Mälarbanan
Den stora investeringen i Mälarbanan fortskrider planenligt. Ett problem som växer för varje dag är att inga förberedelser kan göras för att beställa de tåg som skall trafikera den moderna banan. Anledningen är att det är oklart vem det är som skall svara för trafiken eftersom detta lagts ut på anbud.
Staten bör omgående medverka till bildandet av ett vagnfinansieringsbolag, som får till uppgift att påbörja denna upphandling. Det blir sedan det trafikbolag som lämnat förmånligaste anbudet, som får överta fullföljandet av gjorda beställningar. Av inte minst ekonomiska skäl är det nödvändigt att trafiken kan starta vid samma tidpunkt som banan är klar att köra på. Att då inte ha moderna tåg som kan utnyttja spårens kapacitet vad gäller hastighet m.m. är resursslöseri.
En kraftig upprustning av Bergslagspendeln mellan Västerås och Ludvika bestämdes av regering och riksdag i ett program för att lindra effekterna av stålkrisen i Bergslagen. Kostnaderna beräknades vid beslutet 1988 till 120 miljoner kronor. I dag kan konstateras att totalkostnaden uppgår till cirka 330 miljoner kronor. Banverket svarar för arbetena.
Pendeln har byggts ut med början i Västerås och är färdigbyggd upp till Fagersta 1995. Sträckan Fagersta-- Ludvika kvarstår och går till största delen i Kopparbergs län.
Sedan riksdagsbeslut om Bergslagspendeln togs har ansvaret för finansiering och prioritering av den aktuella järnvägssträckan övergått till länsstyrelsen; den räknas alltså som länstrafikanläggning. I förhållande till de första beräkningarna, som grundat statens insats, har kraftiga fördyringar skett. Länsstyrelsen i Västmanland måste använda 75 procent av tilldelat länstrafikanslag under en tioårsperiod för att klara detta enda projekt. Detta inverkar menligt på angelägna väginvesteringar i länet.
Därför bör särskilda medel, motsvarande återstående finansieringskostnad, tilldelas länsstyrelsen för satsningarna på Bergslagspendeln.
Vägar
Fortsatt utbyggnad till motorvägsstandard av E18 från Arboga till Örebro är mycket angelägen liksom satsning på motorvägsstandard på sträckan Östjädra--Enköping. Båda projekten ingår i nationell planering. Riksväg 68 genom Bergslagen via Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg är mycket betydelsefull för transporter till och från regionen, liksom inom den. Vissa insatser, bl.a. stigningsfält, är planerade och bör komma till utförande snarast.
Räta linjen, Gävle--Norrköping, omfattar i dag flera olika vägar, i Västmanland riksvägarna 67, 58 och 56. Många angelägna delprojekt finns, exempelvis förbifart i Sala och breddning av väg 56 mellan Äs och Kungsör. Vägverket bör därför tillföras extra pengar så att dessa och andra viktiga objekt snarast kan startas.
Länstrafikanslaget skall av Länsstyrelsen användas för länsvägar, länsjärnvägar och kollektivtrafikanläggningar. Som nämnts tidigare har satsningarna på järnvägen Västerås--Ludvika dragit stora summor från detta anslag. Det finns därför stora eftersatta behov av satsningar på kollektivtrafikanläggningar och på en rad olika vägar i länet. Här nämns väg 250 Köping--Fagersta, 252 Kvicksund--Hallstahammar--Ramnäs och 272 Östervåla--C länsgräns (Uppsala).
Länsstyrelsen bör tilldelas ytterligare 150 miljoner kronor på LTA-anslaget för Bergslagspendeln och angelägna vägprojekt.
Flyg
Behovet av regionalflyglinjer i västra Mälardalen stegras efter hand som Europa-samarbetet ökar och när EG/EU- samarbetet kommer närmare i tiden. Stora köpare av affärsresor är regionens internationellt arbetande företag. Cirka 40 procent av resandet består av korta besök, ofta endags-, till europeiska centra. För dessa resor är det viktigt att tids- och terminaltiderna blir korta. Beräkningar har gjorts att näringslivet i Västerås med omnejd minskar sina kostnader med cirka 150 miljoner kronor per år i jämförelse med att europaresorna tur och retur på en dag måste gå via Arlanda.
För att klara den expanderande flygverksamheten i Västerås, som består av reguljärflyg, charterflyg och fraktflyg, krävs utbyggda, rymligare och modernare anläggningar. Sammantaget finns ett investeringsprogram på drygt 60 miljoner kronor.
Om detta ska klaras utan avsevärda kommunala kostnader krävs att också Västerås flygplats inlemmas i det system av flygplatser som omfattas av det statliga systemet för kostnadsutjämning, som i årets budgetproposition förstärks.
Sjöfart
Av stor betydelse för att Mälarsjöfarten ska kunna svara mot näringslivets transportbehov är den beslutade utbyggnaden av Södertälje kanal och förbättringar av framkomligheten i farlederna till Västerås, Köping och andra destinationer i Mälaren. Kommunerna måste göra motsvarande investeringar i respektive hamnar. Det som nu oroar trafikanterna är aviserade höjningar av avgifterna till följd av nya skeppsmätningsregler, vilket skulle medföra avsevärt försämrat konkurrensläge för näringslivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägen Västerås--Eskilstuna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildandet av särskilt vagnfinansieringsbolag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västerås flygplats och statligt utjämningsbidrag för driftskostnaderna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare medel ur länstrafikanslaget.
Stockholm den 20 januari 1994 Göran Magnusson (s) Lena Hjelm-Wallén (s) Roland Sundgren (s) Berit Oscarsson (s) Margareta Israelsson (s)