Inledning
Vi liberaler vill skapa ett samhälle där människor, idéer och varor kan resa, förmedlas och transporteras snabbt och effektivt. Väl utbyggda kommunikationer inom Sverige är nödvändigt för näringsliv och sysselsättning i alla delar av landet. Goda kommunikationer med utlandet är en förutsättning för Europasamarbetet. Resor till och från arbetet, serviceställen och fritidsaktiviteter är viktiga för ett fungerande vardagsliv.
I denna motion utvecklar vi Folkpartiets grundläggande idéer på trafikområdet. Vi tar i stort ej upp specifika projket ute i länen då dessa projekt tas upp i egna motioner av våra riksdagsledamöter ute i landet.
Konkurrens
Det är alltid samhället som har ett övergripande ansvar för att kommunikationerna fungerar. Men detta faktum hindrar inte att trafikföretagen drivs i annan regi -- tvärtom. Trafiknäringen kännetecknas fortfarande av alltför många regleringar och monopolbildningar.
Folkpartiet liberalerna vill främja konkurrens mellan trafikföretag för att konsumenternas behov skall tillgodoses till rimliga priser. Som det ser ut idag är priserna inom många transportgrenar alltför högt eftersom konkurrensen är eftersatt. De statliga affärsverken inom området bör möta mer konkurrens. Privatiseringarna måste dock genomföras på ett rimligt sätt så att konkurrensen främjas och kostnaderna för statsverket hålles nere.
Trafiken och miljön
All trafik påverkar miljön. Utsläpp av bl a kväveoxider bidrar starkt till försurning och övergödning. Totalt står transportsektorn för 2/3 av de svenska utsläppen. Många åtgärder har redan vidtagits för att minska utsläppens skadliga effekter på miljön. Att allt fler fordon drivs med miljövänligare drivmedel är en positiv utveckling. Men det räcker inte; det krävs ännu större satsningar på miljövänliga kommunikationer. Det är bl a därför Folkpartiet liberalerna förespråkar stora satsningar på järnvägen och telekommunikationer som ett miljövänligt alternativ.
Taxorna på miljövänliga transportmedel såsom tåg måste i högre grad anpassas så att de utgör ett fullgott alternativ mot andra transportmedel. Det får inte vara så att en barnfamilj som reser från Stockholmsregionen till Skåne väljer tåget som en sista utväg efter bil, buss och flyg eftersom det är för dyrt. SJ:s försök sommaren 1993 med sänkta priser visade att folk valde tåget i en mycket större utsträckning när det blev billigare. Ekonomiskt blir det ej någon större förlust för SJ med lägre priser, då resultatet blir att fler väljer tåget. Regeringen bör ta upp en diskussion med SJ om hur man skall anpassa priserna för att gynna miljön.
Utsläppen stannar inte vid nationsgränserna. Sverige har i det europeiska trafik- och miljösamarbetet tagit initiativ till att söka införa gränsvärden för utsläpp av koldioxid från olika typer av fordon. Det internationella trafik- och miljösamarbetet måste fördjupas och utvecklas.
Bilismen och vägarna
Även om bilar, som vi påpekat ovan, påverkar miljön i negativ riktning så är bilen oumbärlig i dagens samhälle. Bilen kommer framöver att vara det bästa transportsättet för en stor del av resorna och godstransporterna. Åtta av tio persontransporter företas av privatbilismen. Det är därför viktigt att tekniken på bilarna utvecklas så att de blir mindre farliga för miljön. Mycket har gjorts men tillverkarna behöver göra ytterligare för att främja utvecklingen på området.
Bilismen kräver dock ett väl fungerande vägnät. Under den borgerliga regeringens tid har stora summor satsats på att förbättra vägnätet. På många håll höjs vägarnas standard och kapacitet nu rejält. Detta är välkommet då underhållet av våra vägar eftersattes radikalt under de socialdemokratiska regeringarna under 1980-talet.
Vägarna måste i hela landet hålla en sådan standard att säkerhet garanteras och transporter med t ex råvaror kan nå fram till industrin. En god vägstandard är en förutsättning för att hela Sverige skall leva och utvecklas.
De trafikpaket som framförhandlats för storstadsregionerna och som staten nu har gett lånegarantier till är en viktig grund för bättre vägar i storstadsområdena. Byggandet av ringleder bidrar till en bättre innerstadsmiljö. Förutom vägbyggnation görs stora satsningar på kollektivtrafik.
Satsa på järnvägen
Det ligger stora värden i ett välfungerande och välutbyggt järnvägsnät. I det beslut om stora satsningar på infrastruktur som riksdagen antog våren 1993 görs stora satsningar på nyinvesteringar i järnvägen. Det gäller bl a Mälarbanan, Svealandsbanan, Nordlänken och Ostkustbanan, banavsnitt som vi i Folkpartiet med glädje ser att de nu byggs och rustas upp. Enligt vår mening hade det varit ännu bättre om också Botniabanan hade funnits med bland besluten i riksdagen. Regeringen bör därför sätta en utbyggnad av Botniabanan högt på en framtida prioriteringslista.
Att Inlandsbanan nu lever vidare är ett resultat av Folkpartiets agerande. Redan på ett tidigt stadium motsatte vi oss den socialdemokratiska regeringens beslut att lägga ned Inlandsbanan. När Folkpartiet kom i regeringsställning var vi med och såg till att banan kan leva vidare. Inlandsbanan spelar en stor roll för turismen, godstransporterna och persontrafiken i Norrlands inland. Inlandsbanan är ett måste för alla de människor som bor i denna del av vårt land.
När så mycket ny järnväg skapas bör den också utnyttjas väl. Som vi påpekat tidigare i denna motion bör SJ:s prissättningssystem ses över. Skall järnvägen vara ett miljövänligt transportsystem måste medborgarna utnyttja järnvägen. Det går inte om vi ensidigt satsar på en prissättning som är anpassad till affärsresenärer i snabbtåg. SJ:s monopol bör också avskaffas helt så snart det är praktiskt möjligt. Åtgärder måste vidtas så att vi får en verklig konkurrens på spåren och ej bara en formell möjlighet.
Bryt monopolen på flyget
Trots att inrikesflyget i Sverige har avreglerats under de senaste åren så har SAS fortfarande en dominerande ställning på marknaden, vilket medför att monopoltendenser med monopolprissättning kan uppstå. Speciellt allvarligt är det om detta sker där andra kommunikationer ej utgör ett realistiskt alternativ. Ett färskt exempel på monopolprissättning från SAS är den kraftiga prishöjningen på flyg mellan Stockholm och Visby.
Flyget en faktor för bygdens överlevnad
Under 1980-talets högkonjunktur byggdes det upp flygplatser på många håll runt om i Sverige. Speciellt i glesbygden är flygplatserna viktiga för bygdens överlevnad. Problemt är att många av de små flygplatserna i bl a Norrland brottas med stora ekonomiska problem. I många fall är det kommunerna som äger och driver flygplatserna och då kan en olönsam flygplats, som är en nödvändighet för bygden, bli en hård belastning för den kommunala ekonomin. Ett sätt att komma till rätta med problemet är att finna ett system för resultatutjämning mellan statliga och kommunala flygplatser. Luftfartsverket håller nu på att ta fram ett nytt system för en sådan resultatutjämning. Detta är tillfredsställande och vi får hoppas att Luftfartsverket kommer fram till ett system som på ett bra sätt tryggar de kommunala flygplatserna, och då speciellt de som är belägna i glesbygdsområden.
Trafiksäkerheten
Varje år dödas åtskilliga människor i trafiken. Fastän antalet döda i trafiken har minskat under senare får vi inte vara nöjda utan antalet trafikdöda måste bringas ned ytterligare.
En bidragande faktor till att antalet dödsoffer i trafiken minskar är de allt säkrare bilarna. Krockkuddar, sidobalkar och låsningsfria bromsar dyker upp på allt fler bilmodeller. Det är angeläget att denna utveckling mot säkrare bilar fortsätter.
Farliga vägsträckor måste åtgärdas. Här kommer de stora väginvesteringarna som vi har framför oss i tiden att bidra till säkrare vägar. Hårdare hastighetskontroll och höjda böter för fortkörning är också det åtgärder som bringar ned antalet trafikoffer.
Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Att köra bil med alkohol i kroppen är mycket hänsynslöst. Förutom att man kan skada sig själv, riskerar oskyldiga medtrafikanter att dödas eller skadas av en rattonykters framfart. Folkpartiet liberalerna har vid flera tillfällen påpekat att gränsen för grovt rattfylleri bör sänkas från 1,5 promille till 1 promille. Det är därför glädjande att riksdagen i december 1993 fattade beslut om att sänka promillegränsen till 1 promille vid grovt rattfylleri. Det är viktigt att satsningen på rehabilitering fullföljs med kraft vilket kommer att främja trafiksäkerheten.
Sjöfart
Historiskt sett har sjöfarten varit av oerhört stor betydelse för Sverige och vårt lands utveckling. Trots att andra kommunikationsmedel har tillkommit kommer svensk sjöfart även i framtiden att spela en stor roll för våra utrikesförbindelser bl a mot bakgrund av den europeiska integrationen. Sjöfarten är den transportgren som transporterar mest av den svenska produktionen. För att klara konkurrensen från utlandet är det nödvändigt att parterna på sjöarbetsmarknaden anpassar sig och genomför erforderliga förändringar så att den svenska handelsflottan framöver kan vara en fullgod konkurrent till sina utländska medtävlare.
Handikappade i trafiken
Folkpartiet liberalerna arbetar för att de handikappades situation i samhället skall förbättras. Detta är inte minst viktigt inom trafikområdet. Trots att riksdagen, på förslag av Folkpartiregeringen, 1979 fattade beslut om en handikappanpassning av kollektivtrafiken har inte särskilt mycket hänt. För en rullstolsbunden är det närmast omöjligt att färdas med de kollektiva färdmedlen. En handikappad som vill värna om miljön och färdas miljövänligt är ofta hänvisad till bilen, som är det sämsta alternativet ur miljöhänsynssynpunkt. En fortsatt satsning på handikappanpassning av kollektivtrafiken är därför ytterst nödvändig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrens i trafiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafik och miljö,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anpassning av SJ:s taxor i miljösyfte,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägnätets standard,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Botniabanan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avveckling av SJ:s monopol,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bryta monopol på vissa inrikesflygsträckor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flygets regionalpolitiska betydelse,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafiksäkerheten,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handikappanpassning av kollektivtrafiken.
Stockholm den 20 januari 1994 Elver Jonsson (fp) Gudrun Norberg (fp) Ulla Orring (fp)