Fyrstad har de senaste åren drabbats mycket hårt av de kraftiga personalminskningar som skett inom industrin. På kort tid har vid de stora företagen Volvo i Uddevalla, SAAB och Volvo Flygmotor i Trollhättan, Pilkington säkerhetsglas i Lysekil samt Teli i Vänersborg över 4 000 jobb försvunnit.
Denna stora nedgång i industrin har lett till att Fyrstadskommunerna idag har en arbetslöshet som ligger ca 3 % högre än i riket som helhet. För ungdomar är situationen ännu värre med nära 5 % högre arbetslöshet än riket.
Dalsland och Norra Bohuslän, som ingår i Fyrstadsregionen, har drabbats lika hårt av nedgång och rationalisering. I Dalsland finns 40 % av de industrianställda hos leverantörer till bilindustrin. För den strukturförändring som regionen nu måste genomgå krävs därför stöd för utveckling och förnyelse inom näringslivet.
Fyrstadskommunerna gör av egen kraft mycket stora insatser för att vända utvecklingen. Samarbetet har förstärkts för att möta situationen på arbetsmarknaden och för att bygga en ny struktur. En nära samverkan mellan kommunerna men även med andra organ, bland andra länsstyrelserna, är en del av den utvecklingsstrategi som formulerats.
För att förstärka infrastrukturen har Fyrstadskommunerna beslutat att upprätta en heltäckande trafiköverenskommelse. Denna är ett regionalt väl förankrat handlingsprogram för utveckling av infrastrukturen och åtgärderna syftar till att Fyrstad skall kunna fungera som en sammanhållen stad för boende, arbete, sysselsättning och service.
Trafiköverenskommelsen, som antagits av kommunernas respektive fullmäktige, kommer att bidra till ökad attraktionskraft för regionen och ge bättre förutsättningar för en långsiktig ekonomisk tillväxt. Enligt vår mening bör trafiköverenskommelsen därför bli styrande även för statliga organs investeringar och satsningar i regionen.
Fyrstads överenskommelse om trafiken innefattar bl.a. ett strategiskt väg- och järnvägsnät med Nordlänken, Herrljunga/Älvsborgsbanan, samt vägarna E6, 44, 45 och 161. Utbyggnaden av detta väg- och järnvägsnät, som i Fyrstadsområdet motsvarar högst två miljarder kronor, finns med i planeringen men först i slutet av innevarande tioårsperiod.
Det allvarliga arbetsmarknadsläget i regionen motiverar dock särskilda insatser för att skapa snabba effekter på sysselsättningen. Fyrstadskommittén har därför tillskrivit regeringen om att tidigarelägga de projekt som ingår i trafiköverenskommelsen. Flera av de nämnda objekten kan ur planeringssynpunkt starta redan vid årsskiftet 1994/95.
Vi inser att det medför ökade kostnader att tidigarelägga trafikinvesteringarna, främst för räntorna under tidigareläggningsperioden. Dessa merkostnader bör dock ställas mot lägre byggkostnader och besparingar samt de trafik- och miljömässiga fördelarna av att projektet tidigareläggs.
Lägre kostnader och besparingar kan uppnås bland annat genom minskade kostnader för arbetslösheten, genom att byggkostnader nu är lägre än om några år och genom att samordning av objekten sänker den totala byggkostnaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidigareläggande av trafikinvesteringar i Fyrstadsregionen.
Stockholm den 13 januari 1994 Lennart Nilsson (s) Ingvar Johnsson (s) Lisbet Calner (s) Britt Bohlin (s) Sverre Palm (s)