Nordvästra Skåne är en befolkningstät region med en omfattande pendling till området och inom området. Statistik visar en klar ökning av antalet pendlare både mellan och till kommunerna i regionen. Sedan mitten av 80- talet har antalet pendlare ökat med åtskilliga tusen personer. Även inom enskilda kommuner är pendlingen omfattande.
För ett fungerande näringsliv och för allmänhetens transportbehov fordras ett väl utbyggt väg- och järnvägsnät.
När det gäller järnvägen är västkustbanan ett viktigt stråk, såväl nationellt som regionalt. Den sammanbinder Västsverige och har stor betydelse för både svenskt och norskt näringsliv, regionalt resande samt för pendlingstrafiken. När banan är fullt utbyggd kommer den att medge hastigheter på 250 km/h.
I utbyggnadsplanen ingår att man fram till år 2000 kommer att ha byggt ut till dubbelspår hela sträckan Göteborg--Malmö med undantag för sträckan Ängelholm-- Helsingborg. Skälet till detta undantag sägs vara att passagen genom centrala Helsingborg är komplicerad. Förvisso är detta riktigt men får inte förhindra att utbyggnaden till dubbelspår Ängelholm--söderut fullföljs i så stor utsträckning som möjligt, liksom sträckningen över Landskrona.
X 2000 ska sättas in på västkustbanan. Denna trafik är fram till sekelskiftet tänkt att gå över Hässleholm. Detta är en omväg och innebär också att ett befolkningstätt område som nordvästra Skåne alltför länge får vänta på snabba förbindelser med andra delar längs västkusten. Därför måste dubbelspår byggas så snart som möjligt längs hela västkustbanan.
Skånebanan (Kristianstad/Hässleholm--Helsingborg) är betydelsefull både för den regionala trafiken och internationell trafik från södra stambanan till kontinenten. Den bör rustas upp så att en hastighet på 160 km/h medges också på sträckan Åstorp--Helsingborg. Det krävs dubbelspår på denna sträcka, eftersom trafikintensiteten redan i dag är stor och kommer att öka än mer i framtiden. Pågatågstrafiken har blivit en stor succé och mycket godstrafik går till rangerbangården i Helsingborg.
Ett väl utbyggt vägnät i nordvästra Skåne är en av grundförutsättningarna för regionens fortsatta positiva utveckling. De nationella vägarna E 4 och E 6 har stor betydelse för både personbils- och lastbilstrafiken. De regionala och övriga vägarna i vägnätet är angelägna för den omfattande pendling som sker i regionen.
E 4 genom Skåne kommer vid planperiodens slut att ha motorvägsstandard. Mellan 1994 och 1996 påbörjas delen Åstorp--Örkelljunga. Det är angeläget att utbyggnaden Örkelljunga--norrut sker i direkt anslutning därtill.
I dag saknas en bra vägförbindelse från Mellanskåne till Helsingborgsområdet. En sådan förbindelse skulle medföra positiva struktureffekter enligt bl.a. Vägverket och Länsstyrelsen i Malmöhus län. Väg 109 mellan Helsingborg och Ekeby bör påbörjas så snart som möjligt. Även sträckningen Ekeby--Hasslebro är angelägen för att vägen helt ska fylla en regional funktion.
Väg 111 är en regional förbindelse mellan Helsingborg-- Höganäs och Kullahalvön. Vägen har som målstandard 13 m bredd. Detta uppfylls i dag endast på sträckan Höganäs-- Domsten. Genom tätorterna Viken och Strandbaden-- Nyhamnsläge är trafiken mycket tät. Trafikbelastningen varierar mellan 7 000 och 11 000 fordon/dygn. I väghållningsplanen för Skåne är väg 111 genomfart Viken markerad som ''stor briststräcka''. Den stora miljö- och trafiksäkerhetsbelastningen som detta stora trafikflöde innebär gör att en utbyggnad måste ske snarast möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen til känna vad i motionen anförts angående infrastrukturen i nordvästra Skåne.
Stockholm den 12 januari 1994 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)