Anledningen till att pensionsdelegationerna och försäkringsnämnderna 1987 ersattes med ett förtroendeorgan, d.v.s. socialförsäkringsnämnderna, var att man skulle kunna ta tillvara de förtroendevaldas praktiska erfarenheter och kunskaper om försäkringens regler m.m.
De förtroendevalda skulle fatta beslut i ärenden där besluten har stor betydelse för den försäkrade ur trygghetssynpunkt och samtidigt inrymmer betydande inslag av skälighetsbedömningar.
Bland typer av ärenden som i fortsättningen skulle prövas av förtroendevalda fanns även ärenden angående eftergift av återkrav mot den underhållsskyldige för utgivet bidragsförskott. Lagen om ändring i lagen om bidragsförskott (1964:143) trädde i kraft den 1 januari 1987.
Enligt lagens bestämmelser får en eftergift meddelas om det är påkallat av ändring i den underhållsskyldiges ekonomiska förhållande. Eftergift får enligt lagen också i övrigt meddelas om det framstår som skäligt med hänsyn till den underhållsskyldiges personliga förhållanden eller av annan särskild anledning. Kraveftergiftsbesluten är således i huvudsak av två slag, dels beslut som grundas på ekonomisk bedömning, dels beslut där personliga förhållanden eller särskilda skäl varit avgörande.
Erfarenheterna visar att i den övervägande delen av ärendena, dvs. mellan 85 % och 90 %, där enligt beslut eftergift helt eller delvis har beviljats, är huvudskälet för ett tillstyrkande en ändring i den underhållsskyldiges ekonomiska förhållanden. En ekonomisk beräkning av den underhållsskyldiges betalningsförmåga ligger till grund för beslut. Några andra problemställningar eller bedömningar har ej behövt diskuteras.
En annan erfarenhet är att under den tidsperiod som socialförsäkringsnämnden varit i funktion har handläggningsperioderna förlängts.
Försäkringskassornas årsstatistik visar att handläggningstiden för samtliga nämnder blivit mellan 40-- 50 dagar längre än vid tjänstemannabeslut. Mertid räknas från den tidpunkt ärendet är klart att föredragas i nämnden fram till tidpunkten för beslutets utsändande.
Majoriteten av ärenden angående eftergift av återkrav mot den underhållsskyldige för utgivet bidragsförskott saknar således betydande inslag av skälighetsbedömningar, vilket var huvudargumentet för att dessa ärenden skulle avgöras av förtroendevalda.
Denna problematik uppmärksammades av regeringen i samband med proposition 1991/92:40. Någon ställning togs dock inte, varför frågan nu väcks igen.
För att minska nackdelarna med nuvarande lagbestämmelser bör en återgång till tjänstemannabeslut övervägas när det gäller ovan beskrivna ärendegrupper. Därvid kan diskuteras om det ska finnas en möjlighet för tjänstemän att hänskjuta ett ärende till socialförsäkringsnämnden för beslut, eller att ärenden där personliga förhållanden eller särskilda skäl varit avgörande för det slutliga ställningstagandet även i fortsättningen skall avgöras av nämnden.
22 § i lagen om bidragförskott bör ändras så att beslut om eftergift av återkrav mot den underhållsskyldige för utgivet bidragsförskott som för närvarande provas av förtroendemän i fortsättningen skall prövas av tjänsteman samt att tjänsteman ges möjlighet att enligt ovanstående hänskjuta ett ärende till socialförsäkringsnämnden.
En föreslagen ändring skulle rationalisera administrationen och innebära en besparing. Förtroendemannainflytande skulle kunna tillgodoses genom att Försäkringskassan vid en begäran om omprövning av beslutet hänskjuter detta till socialförsäkringsnämnden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ändring av 22 § lagen om bidragsförskott avseende beslut om eftergift av återkrav mot den underhållsskyldige för utgivet bidragsförskott.
Stockholm den 25 januari 1994 Fanny Rizell (kds)