Framtidens familjepolitik -- nej till vårdnadsbidrag
På 1960- och 1970-talen kämpade svenska kvinnor för rätten till offentlig barnomsorg och för rätten till arbete och en lön att leva på. En av förutsättningarna för kvinnornas snabba utträde på arbetsmarknaden under de årtionden som följde var daghem åt alla barn.
Debatten om vårdnadsbidrag hotar nu den frihet som mödosamt byggts upp. Vänsterpartiets allvarligaste invändningar mot förslaget är att:
Vårdnadsbidraget ger signalen att kvinnor inte hör hemma på arbetsmarknaden under småbarnsåren.
Ekonomen Pia Nilsson har visat att vårdnadsbidraget -- i den form regeringen skissat på -- skulle göra förvärvsarbete olönsamt för en stor grupp kvinnor. För att kunna tillgodose en liten grupp kvinnor som valt att inte förvärvsarbeta, skapar man ett stort och byråkratiskt parallellsystem till en väl fungerande föräldraförsäkring.
Allt talar för att vårdnadsbidraget direkt och indirekt kommer att bekostas med pengar från den kommunala barnomsorgen. Förslaget slår hårt mot redan hårt trängda kommuners ekonomi.
Om dagisavgiften för barn i 1--3 års ålder, såsom föreslagits, höjs till vårdnadsbidragets nivå, medför det att statsbidragen till kommunerna dras in. Uteblivna skatteinkomster för icke yrkesarbetande kvinnor försämrar givetvis också kommunernas ekonomi. I ett statsfinansiellt läge som dagens är det direkt oförsvarligt att genomföra en reform som medverkar till att ytterligare urholka kommunernas ekonomi.
Risken finns att allt färre kommer att efterfråga de allt dyrare daghemmen. I flera kommuner planeras också för att öka på vårdnadsbidraget med kommunernas egna medel. Barnomsorgsavgiften ska kunna dras av på skatten. De flesta kvinnor betalar ingen statsskatt därför att de har så låga löner och har därför ingen nytta av ett sådant avdrag.
Vårdnadsbidraget spär på myten om att förvärvsarbetande kvinnor med barn utgör en kostnad för samhället.
Det finns en brett spridd föreställning om att samhällsekonomin blir lidande om vi gemensamt betalar för det kvinnor förväntas utföra gratis i hemmen. När samhällsekonomin är trängd så skall kvinnor inte förvärvsarbeta, säger myten. Då skall arbetstillfällena gå till männen. Är vårdnadsbidraget ett sätt att öka och legitimera kvinnors arbetslöshet?
Vårdnadsbidraget ger barnen en sämre barnomsorg.
Ett vårdnadsbidrag frestar barnfamiljer att hanka sig fram på tillfälliga lösningar av barnpassning. Vem vill inte få ner sitt hushålls totala kostnader? En del familjer kommer säkert att kunna lösa barnomsorgen med hjälp av släkt och grannar, för att slippa en dyr dagisavgift, medan andra inte kommer att ha möjlighet till detta. Andra kommer att välja ''skiftgång i hemmet'' med hjälp av helg- och nattarbete så att en förälder alltid är hemma med barnet/ barnen.
God barnomsorg fyller två syften, dels att möjliggöra förvärvsarbete -- för båda föräldrarna -- dels att ge alla barn rätten till en stimulerande uppväxt med hjälp av en god barnomsorg med pedagogiskt innehåll. I ett samhälle där många lever med bara den ena föräldern eller har dålig eller ingen kontakt med äldre släktingar etc. innebär en försämring av den offentliga barnomsorgen en ytterligare segregering av barn efter föräldrarnas sociala ställning. För barn som far direkt illa är förslaget till vårdnadsbidrag inget stöd.
I vårdnadsbidragsdebatten har jämställdheten mellan könen satts i motsatsställning till barnens bästa. Vänsterpartiet menar tvärt om att de i allra högsta grad hänger ihop. Barn har rätt till båda sina föräldrar. Att kvinnor kan delta i samhällslivet på samma villkor som män gynnar också barnen. Om inte kvinnor ges möjligheter att dela makten i samhället och omsorgsansvaret med männen, så tillvaratas inte heller barnens intressen på bästa sätt.
Det påstås att flera opinionsundersökningar visar att det finns en mycket positiv inställning till vårdnadsbidrag bland medborgarna. Men faktum är, att så snart frågeställningarna preciseras, fler konkreta förslag presenteras eller vårdnadsbidraget ställs mot ''paketet'' förvärvsarbete-föräldraförsäkring-dagis, så tappar barnfamiljerna intresset för vårdnadsbidraget. Detta visas t.ex. i en undersökning i Mölndals kommun och även i en undersökning av Ulla Björnberg vid Göteborgs universitet.
Att dagens barnfamiljer är hårt pressade, att kvinnor, som fortfarande har huvudansvaret för barn och hem, slits hårt av dubbelarbete, löses inte genom ett vårdnadsbidrag som förstärker segregerade könsrollsmönster. Satsningen måste göras på föräldraförsäkringen, kortare arbetstid och en väl utbyggd kvalitetssäkrad kommunal barnomsorg. Och på en kvoterad föräldraledighet. Först då kan man tala om reell valfrihet.
En europeisering av familjepolitiken
Det sätt att organisera välfärden som växt fram i Sverige har byggt på individuella rättigheter och skyldigheter. Liksom rösträtt och likhet inför lagen skulle rätten till rimliga levnadsförhållanden vara en medborgerlig rättighet.
Välfärden finansieras via skattsedeln och skall verka omfördelande och utjämna levnadsvillkoren mellan olika grupper i samhället. Ganska tidigt kom också den svenska familjepolitiken att integreras i den generella välfärdspolitiken. De senaste åren har också nya mål i familjepolitiken tillkommit, till exempel att öka möjligheterna att kombinera förvärvsarbete och familj. Utgångspunkten har varit att män och kvinnor skall kunna förvärvsarbeta och ha familj på lika villkor. Där har föräldraförsäkringen, den utbyggda barnomsorgen, utvecklingen av äldreomsorgen osv. spelat en viktig roll för att svenska kvinnor både förvärvsarbetar i nästan lika stor utsträckning som män, men också föder näst flest barn i hela Europa (1989).
I ett internationellt perspektiv har det svenska systemet alltså varit unikt. Inte minst i många av de länder inom den Europeiska unionen som vi gradvis anpassas till är välfärden organiserad utifrån helt andra principer.
Socialförsäkringssystemen i många EU-länder har sin utgångspunkt i familjen och bygger på det man kallar subsidiaritetsprincipen -- i EU-debatten översatt med ''närhetsprincipen''. Principen har sitt ursprung i den katolska socialläran och begreppet myntades av en påve.
Subsidiaritetsprincipen innebär att det i första hand är familjen som träder in när en individ har behov av hjälp. Om inte det fungerar, träder kanske kyrkan in, eller en välgörenhetsorganisation. I sista hand träder staten in -- och då ofta på en mycket blygsam nivå. Välfärden ses inte som en självklar medborgerlig rättighet.
I dag upplever vi en tydlig ''europeisering'' av den svenska familjepolitiken. En ideologisk falang som skulle kunna betecknas som familjefundamentalister betraktar familjen, inte individen, som samhällets grundval. Familjefundamentalismen vill lasta över ansvaret för omsorgen på familjen och går hand i hand med raserandet av offentliga sektorn.
Familjepolitik vilar på ideologiska föreställningar om kön. Ett självklart inslag i familjefundamentalismen är t.ex. den traditionella synen på arbetsfördelningen mellan könen. Förslaget om vårdnadsbidrag är det tydligaste exemplet på detta.
Ett av argumenten för vårdnadsbidrag (och mot kvotering av föräldraförsäkringen) är familjens valfrihet. Detta begrepp används något vårdslöst. Man låtsas inte om att det råder ojämlika maktrelationer mellan kvinnor och män i en familj, vilket påverkar familjemedlemmarnas s.k. fria val.
När vårdbidraget ger sådana marginaleffekter att det inte lönar sig att förvärvsarbeta för många kvinnor, har då kvinnan gjort ett fritt val? Naturligtvis inte. Hon har hamnat i en ren kvinnofälla.
I dag finns det dokumenterade kunskaper om ojämlikheten mellan könen. Förutom det finstilta i ''kontraktet'' mellan könen, traditionella rollmönster, osv. behöver man bara läsa Löneskillnadsutredningen för att förstå vad lönediskrimineringen av kvinnor och ojämlika förhållanden på arbetsmarknaden innebär för både mäns och kvinnors fria val.
Föräldraförsäkringen måste stärkas
Föräldraförsäkringen har varit oöverträffad när det gäller att underlätta för kvinnor att kombinera förvärvsarbete och barn, vilket också varit bra för barnen. Vänsterpartiet anser att de framtida resurser som läggs på familjepolitiken skall prioritera en utbyggd föräldraförsäkring.
Kvoterad föräldraledighet -- stärk pappans roll
Mäns benägenhet att avstå från förvärvsarbete för att i stället ta huvudansvar för barn och hem beror inte enbart på vilken inställning man har till vad som är kvinnors respektive mäns uppgifter. Arbetsdelningen mellan könen är en del av den rådande maktstrukturen i samhället. Män vet mycket väl att en av orsakerna till kvinnors underordnade ställning i samhället och på arbetsmarknaden är att kvinnor tar huvudansvaret för barnen. Den tid kvinnor stannar hemma och vårdar barn ger män ett stort försprång i arbetslivet. Arbetsgivare värderar också män och kvinnor olika, just med hänsyn till kvinnors förväntade frånvaro för att föda och sköta barn.
Om män och kvinnor kunde förväntas ha lika frånvaro när de får barn kan inte arbetsgivaren särbehandla någon enbart på grund av detta. Mäns ställning på arbetsmarknaden skulle alltså inte försvagas om de tog sin del av ansvaret för barnen, men kvinnornas ställning skulle bli betydligt starkare.
Vi vet att män som är hemma någon period under barnets första levnadsår ändrar inställning till kvinnors traditionella ansvarsområden. Och vi har blivit allt mer medvetna om pappornas betydelse för sina små barn.
Föräldraförsäkring vid barns födelse infördes år l974. Det är därmed snart sjutton år sedan som både mammor och pappor fick lagstadgad rätt till ledighet när de får barn. Under hela denna tid har det pågått kampanjer, attitydpåverkande arbete och informationsinsatser för att förmå papporna att i större utsträckning ta hand om sina barn när de är små.
Det är nu hög tid att gå från ord till handling för att öka männens chans att självständigt ta ansvar för hem och barn. Vänsterpartiet anser att mannen ska ha rätt till föräldraledighet och att denna inte skall kunna överlåtas på mamman. Vänsterpartiet föreslår därför att föräldraledigheten kvoteras så att 30 dagar knyts till mannen i familjer med två vårdnadshavare. I takt med att föräldraförsäkringen byggs ut vill vi att fler månader kvoteras.
För att stärka mannens ställning i familjen föreslår vi också att jämställdhetsombudsmannen får göra en bred uppföljning av de kampanjer som genomförts de senaste åren. Vi vill ha en analys av varför de gett så klent resultat samt förslag till nya mer effektiva åtgärder som kan få fler män att ta föräldraledigt.
Sextimmarsdagen
Vänsterpartiet vill införa sex timmars arbetsdag. Detta skulle innebära mer tid med familjen och ge båda föräldrarna möjlighet att på lika villkor ha både barn och yrkesarbete. Det leder också till att många kommer att må bättre på sina arbetsplatser och i hemmet. Därtill är den förändrade arbetsmarknadssituationen ett skäl till att arbeta för införandet av sextimmarsdagen.
I en särskild motion redogör Vänsterpartiet för sina förslag om kortare arbetstid.
Föräldrautbildning
Fortfarande saknas föräldrautbildning i tillräcklig omfattning. Det råder stora brister på detta område. Landets studieorganisationer bör ges ekonomisk möjlighet att prioritera denna verksamhet. Det behövs även ökad utbildning för yrkeskategorier som arbetar med barn i skilsmässosituationer. Vänsterpartiet anser att studieförbund som satsar på föräldrautbildning ska ges extra statligt stöd till denna verksamhet.
Barnvårdare
Barnvårdare kommer hem till barn när de blivit sjuka och inte kan vistas i den ordinarie barnomsorgen. Antalet barnvårdartjänster har minskat i kommunerna och socialstyrelsen har, på regeringens uppdrag, gjort en kartläggning av ensamföräldrars utnyttjande av de kommunala barnvårdarresurserna.
Rapporten visar på stora brister och att denna verksamhet försummas i kommunerna när de tvingas prioritera. Det behövs en ökad beredskap i kommunerna för att ställa upp för ensamföräldrar, föräldrar med bristande socialt nätverk eller familjer som drabbas av sjukdom, eller av andra skäl råkar in i en krissituation. Det är viktigt för barnet att en pedagogiskt kunnig och välbekant person kan komma hem, om inte någon av föräldrarna har möjlighet att stanna hemma med sitt sjuka barn.
Vänsterpartiet anser att uppbyggnaden av barnvårdarsystemet är en viktig fråga och vi önskar en plan för denna verksamhets återuppbyggnad.
Stöd till barn i kris
Familjerådgivning är en kommunal angelägenhet och bör finnas i varje kommun. Alla ska kunna få stöd vid skilsmässor. Målet är att föräldrarna ska samarbeta för barnets bästa. Varje år berörs mellan 20 000 och 25 000 barn av skilsmässor. Umgängesrätten blir för en del föräldrar den spröda länk med vilken det fortsatta föräldraansvaret och föräldraskapet ska upprätthållas.
Barnens rätt till båda föräldrarna borde vara en självklarhet, och en bra familjerådgivning kan bidra till att stödja familjen och reda ut problemen i samband med en skilsmässa. Vi vill att det upprättas en plan för en utvidgad verksamhet med familjerådgivning. Denna familjerådgivning skall vara avgiftsfri.
För att umgängesrätten ska fungera behövs en rad insatser: För att främja kontakten behöver den förälder som flyttar från det tidigare gemensamma hemmet en bostad nära barnet. Fria resor bör ges det barn som ska träffa en förälder som inte bor på samma ort. Bostadsbidrag ska kunna utgå till båda parter för en bostad med utrymme för barn.
I lagstiftningen dominerar föräldraperspektivet. När det gäller så viktiga frågor borde barnperspektivet vara utgångspunkten. Det gäller exempelvis vid bedömningar av hur den gemensamma vårdnaden ska bestämmas. Ännu talar man om föräldrars rätt till sina barn, och lagen som reglerar detta kommer även fortsättningsvis att kallas Föräldrabalk. I stället borde vi tala och skriva i termer som Barnbalk, barnens rätt till sina föräldrar och barnens behov.
Vänsterpartiet återkommer i en särskild motion till kravet på Barnbalk.
Barn som far illa eller befinner sig i en risksituation ska få stöd. Vi anser att det är viktigt med en ökad samverkan mellan olika myndigheter för att dessa barn ska få sina behov av vård och stöd tillgodosedda. Tillsättandet av en barnombudsman hoppas vi kan bidra till att öka barns trygghet i samhället.
Vänsterpartiet anser att möjligheterna att utse kontaktperson eller ombud för barn ska utökas. En person ska utses med uppdrag att se till barnets bästa i krislägen, t.ex. separationer. Görs bedömningen att barnet behöver en kontaktperson/ombud ska det också finnas en skyldighet att utse en sådan. Barnet, socialnämnd, vårdnadsutredare eller någon barnet närstående kan vara den eller de som ges rätten att begära förordnande av ett sådant ombud.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdnadsbidrag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om föräldraförsäkringen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvoterad föräldraledighet,1
4. att riksdagen hos regeringen begär att Jämställdhetsombudsmannen får i uppdrag att komma med utvärdering av och förslag till åtgärder som stimulerar män att ta föräldraledigt enligt vad i motionen anförts,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad föräldrautbildning,
6. att riksdagen begär att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att upprätta en plan för återuppbyggnad av barnvårdarorganisationen,
7. att riksdagen hos regeringen begär en plan för utvidgad verksamhet med familjerådgivningsbyråer enligt vad i motionen anförts,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utformning av bidrag till umgängesresor,2
9. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av reglerna för bostadsbidrag enligt vad i motionen anförts om båda föräldrarnas rätt till bostadsbidrag vid skilsmässa,3
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka möjligheterna att utse kontaktman/ombud för barn.2
Stockholm den 25 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)
1 Yrkandena 2, 3 och 4 hänvisade till SfU. 2 Yrkandena 8 och 10 hänvisade till LU. 3 Yrkande 9 till BoU.