Bakgrund
Under 1991 var 46 000 barn med om att föräldrarna separerade. Det är en uppgång med 17 procent sedan 1986.
Separationsfrekvensen har ökat mest för familjer med barn i förskoleåldern och är vanligast bland familjer med barn under 2 år. Detta är tragiska och skrämmande siffror.
Orsakerna till separationer och skilsmässor är givetvis många och ofta komplexa och det kan tyckas att samhället inte kan göra särskilt mycket åt detta. Till viss del är det givetvis sant, men det är ingen hemlighet att det nyfödda barnet innebär den kanske största förändring ett parförhållande kan utsättas för, och om det vill sig illa, en oerhörd påfrestning. Dessutom innebär den ökade arbetslösheten att många familjer hamnar i oväntade sociala situationer. För många blir dessa påfrestningar, som i regel är övergående, för mycket för äktenskapet. Man ger upp, trots att det många gånger kanske inte hade behövt gå så illa. Många gånger beror detta på att föräldrarna var dåligt förberedda på det ansvar och den belastning man skulle klara, man blev överrumplad av oväntade problem och konflikter.
Familjerådgivningen i sin nuvarande form är förvisso en resurs och ett stöd, men alltför ofta är det för sent när man väl vänder sig dit. Det känns dessutom för många svårtillgängligt och det är ofta väntetider.
Förstärk föräldrautbildningen med familjeterapeuter
Resurser måste sättas in i förebyggande syfte, redan under graviditeten då föräldrarna regelbundet besöker mödravårdscentralen och i regel går igenom en enklare förberedande utbildning. Denna utbildning bör förstärkas med ett eller flera moment där familjeterapeuter involveras i syfte att på ett enkelt och öppet sätt tala om de problem som kan komma. Barnmorskorna gör förvisso en del av detta, men det behövs mycket mer. Att man verkligen klargör att det inte är särskilt ovanligt att hamna i olika slags kriser, att det inte alltid är så enkelt att få ett litet barn. Man bör förklara orsaker, underlätta förståelse och kommunikation när kriser uppstår, ge råd i konflikthantering och ge föräldrarna insikt i de stora skillnader som finns i manliga och kvinnliga reaktioner kring det nyfödda barnet. För många skulle det dessutom säkert vara av stort värde att få insikten att det finns stöd i form av bl.a. familjerådgivningen att ta till om det behövs. Denna utbildning skulle senare kunna följas upp med ökat stöd vid barnavårdscentralerna, till vilka familjeterapeuter skulle kunna knytas.
Denna typ av utbildning och extra stöd löser självfallet inte alla problem, men det skulle med största säkerhet bidraga till ökad insikt och förståelse hos många, vilket i sin tur skulle kunna leda till att fler äktenskap överlever dessa övergående kriser, till gagn för barnen och familjerna, men också samhället.
Utred möjligheten att utöka föräldrautbildningen
En förstärkning av såväl mödravårds- som barnavårdscentraler enligt beskrivningen ovan bör snarast utredas mot bakgrund av skilsmässostatistiken. Parallellt skulle pilotprojekt kunna genomföras på olika platser för att så snabbt som möjligt få fram ett konkret, mätbart underlag för framtida beslut.
Att i detta skede göra kostnadsberäkningar för en ökad föräldrautbildning skulle vara mycket hypotetiskt, men den kostnadsökning det skulle medföra bör i resonemanget vägas mot de kostnader samhället får bära i samband med många skilsmässor -- kostnader som rättshjälp, bostadsbidrag, socialbidrag, bidragsförskott och i vissa fall för ungdomar med svåra problem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utökad föräldrautbildning,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om förstärkt föräldrautbildning.
Stockholm den 19 januari 1994 Anne Rhenman (-)