I anslutning till SoU 11, Utvidgad lagreglering på barnomsorgsområdet, beslöt riksdagen om ett tillkännagivande till regeringen, om att en kartläggning av barnomsorgsavgifternas utveckling skall vara slutförd senast den 30 juni 1994.
Bakgrunden var bl.a. motionskrav om norm för barnomsorgsavgifterna och propositionens uttalanden om att avgifterna inte får vara så betungande för den enskilde att han avstår från den verksamhet som barnet erbjuds och som det skulle vara värdefullt för barnet att delta i.
Utskottet gjorde dock inga särskilda uttalanden om enskilda daghem. I flera kommuner skiljer sig de privata daghemmens avgiftssättning markant från de kommunala.
Kommunerna tillämpar normalt en avgiftssättning, som tar hänsyn till den enskilda barnfamiljens ekonomi. Det betyder mycket låga avgifter för familjer med låga inkomster och något högre avgifter för familjer med höga inkomster.
Härigenom har daghemmen på någorlunda likvärdiga villkor kunnat efterfrågas av såväl hög- som låginkomsttagare. Avgiftsprinciperna har därmed varit effektiva instrument för att motverka segregation.
En hög andel av de enskilda daghemmen tillämpar däremot enhetstaxor. Taxorna blir därmed relativt låga för höginkomsttagare, men kan vara ett effektivt hinder för låginkomsttagare. Därmed bidrar taxesättningen till ökad segregation. Låga avgifter kan locka höginkomsttagare och höga avgifter blir till hinder för låginkomsttagare. Det som skulle varit ökad valfrihet blir i stället ytterligare ett instrument som stärker segregationen.
Vi anser det därför naturligt att samhället som villkor för bidrag till enskilda daghem kräver att avgifterna för en enskild inkomstgrupp inte får överstiga kommunens avgifter, och att de enskilda daghemmen och fritidshemmen liksom de kommunala har att tillämpa ett avgiftssystem som knyter an till principerna för avgiftssättning i respektive kommun.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgifter i enskild barnomsorg.
Stockholm den 12 januari 1994 Inger Lundberg (s) Sture Ericson (s) Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s)