Enligt lagen om allmän försäkring har s k garantidagar i föräldraförsäkringen kunnat tas ut av föräldrarna till dess att barnet fyllt 8 år eller den senare tidpunkt då barnet har avslutat det första skolåret. Syftet med detta har varit att göra det möjligt för föräldrar att minska sin arbetstid för att kunna ägna sig mer åt sitt barn under de första 8 levnadsåren och på ett sätt som passar familjen bäst.
Med förslaget om vårdnadsbidrag upphör garantidagar att utgå. Det förefaller att vara en rimlig bedömning. För dem som har barn som inte kommer i fullt åtnjutande av vårdnadsbidraget föreslås övergångsbestämmelser. Med hänsyn till nödvändigheten av att i annat fall behöva behålla och underhålla hitillsvarande rutiner föreslår regeringen att garantidagar som inte uttagits den 30 juni 1996 skall vara förverkade.
Familjepolitiken bygger på valfrihet. Varje familj skall ges största möjliga valfrihet att utforma tiden med sina små barn så som det passar dem bäst. Det kommer således att variera från familj till familj och kanske även mellan olika perioder i en familjs liv.
Många föräldrar har sett en för dem lämplig utformning av uttag av föräldrapenning och garantidagar så att den i enlighet med lagens syfte och bestämmelser sträcker sig över tiden fram till dess att barnet eller barnen fyllt 8 år. De nu föreslagna övergångsbestämmelserna kan i åtskilliga fall slå sönder den planering som familjen gjort och som varit lagens syfte att den skulle kunna göra.
I de fall att endast några garantidagar återstår är problemet säkerligen överkomligt. men det är inte ovanligt att familjer sparat upp till hela antalet garantidagar, d v s 90 dagar. Att nu tvingas ta ut dessa under i praktiken högst 2 år kan vara förenligt med stora svårigheter i det enskilda fallet. I de fall att det i familjen finns flera barn med sparade garantidagar blir det oöverstigligt.
Att ta ut t ex upp till 180 dagar under en tvåårsperiod är ofta helt ogörligt för småbarnsföräldrar som förvärvsarbetar. Det rör sig inte heller om ett sätt att missbruka förmåner utan endast om att dessa familjer valt att uppskjuta uttaget av sina förmåner så som det passar dem bäst och som varit avsikten med föräldrapenningens utformning.
I en del fall är kanske inte det ekonomiska utfallet av uttag av garantidagar det avgörande utan den därmed förbundna rätten till ledighet. En rätt till ledighet som annars i många fall kan bli mycket svår eller helt omöjlig för dessa föräldrar att hävda gentemot arbetsgivaren. Att de valt att inte hävda denna rätt fullt ut under barnets/barnens allra första levnadsår skulle med föreslagna retroaktiva och snäva övergångsbestämmelser leda till att de helt går miste om förmånen. Det skulle stå i uppenbar strid med en familjepolitik för valfrihet. För dessa föräldrar bör övergångsbestämmelserna utsträckas till den 1 juli 1999 för att bättre överensstämma med de förutsättningar som föräldrapenningen avsett för dem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring med den ändringen att uttag av garantidagar enligt äldre bestämmelser för barn som är födda före september 1991 kan ske fram till den 30 juni 1999.
Stockholm den 17 mars 1994 Lennart Fremling (fp)