Värna omsorgen om barnen
I propositionen om vårdnadsbidrag markerar regeringen att den nu ''fullföljer omläggningen av familjepolitiken genom att föreslå en särskild lag om vårdnadsbidrag''.
Den svenska familjepolitiken har tidigare haft barnens bästa för ögonen. Vår föräldraförsäkring är unik i världen. Den har satt barnet i centrum och givit båda föräldrarna möjlighet att vara hemma hos barnen på heltid en period och/eller minska sin arbetstid. Den har varit kopplad till barnens rätt att se mer av sina föräldrar och genom sin flexibilitet givit familjer med mycket olika villkor möjlighet att utnyttja tiden med barnen efter sitt behov. Samma synsätt ligger bakom de garantidagar i föräldraförsäkringen som den borgerliga regeringen nu offrar på vårdnadsbidragets altare.
Det andra fundamentet i svensk familjepolitik är en internationellt sett unikt väl utbyggd barnomsorg av hög kvalitet. Barnomsorgen förenar pedagogisk verksamhet med trygg omsorg. För många barn fungerar den kanske främst som ett positivt komplement till hemmet, medan den för en liten grupp barn kan ha avgörande betydelse för en trygg uppväxt och nödvändig stimulans under de första åren.
Bostadsbidrag och mycket generösa flerbarnstillägg skapar ett, om än begränsat, ekonomiskt utrymme för familjer med låga inkomster och många barn att vara hemma hos barnen under de första åren. Säkert har också dagbarnvårdaryrket givit en grupp föräldrar med särskilt intresse möjlighet att på heltid och i professionell gemenskap med andra ta ansvar för andras, men också sina egna barn under förskoleåren.
Den svenska familjepolitiken har framgångsrikt kunnat förena jämställdhet mellan kvinnor och män med en trygg uppväxt för barnen. Bland annat visar flera internationella analyser att svenska barn i gemen är trygga och växer upp under goda förhållanden. Det finns dock också i vårt samhälle en liten grupp barn som växer upp under mycket svåra förhållanden. För dem har en trygg barnomsorg en alldeles speciell betydelse.
Näringspolitik i stället för omsorg om barnen
Förslaget till införande av vårdnadsbidrag har på ett olyckligt sätt tappat bort barnperspektivet. Här finns inget samband mellan ekonomiska bidrag och kontakt och omsorg om barnen. I stället får barnets föräldrar betalt för att avstå från den kommunala barnomsorg, som är en viktig del av barns och föräldrars trygghet och som har alldeles speciell betydelse för de barn som har störst behov.
Den nuvarande föräldraförsäkringen och de garantidagar som nu avvecklas har som syfte att ge barnen mer tid med sina föräldrar. Propositionen sätter inte barnperspektivet i centrum. I stället har bidraget utformats så att det riktar sin udd mot den kommunalt finansierade barnomsorgen. Fullt vårdnadsbidrag blir premien till den familj som helt avstår från kommunalt finansierad barnomsorg. Kommunal barnomsorg på deltid ger delreduktion etc. Tiden på dagis avgörs inte av föräldrars och barns behov utan av snäva tidsgränser fastställda på central nivå och mätta av tveksam barnomsorgspersonal.
Skiftarbete och barnflicka premieras
Om riksdagen fastställer propositionens förslag om vårdnadsbidrag blir det mest lönsamma alternativet för en småbarnsfamilj att föräldrarna väljer att skiftarbeta. Då kan båda föräldrarna få en förvärvsinkomst utan att efterfråga barnomsorg för sina barn och nagga vårdnadsbidraget i kanten. Vi har svårt att tro att det blir ett varmare och mjukare samhälle för barnen om stressade föräldrar möts på väg till och från sina jobb än om mamma, pappa och barn kan få gemensam tid tillsammans och barnen spännande upplevelser tillsammans med andra barn.
Vårdnadsbidrag ska enligt propositionen utgå med full ersättning till den familj, som lyckats engagera anhöriga som barnvakter eller skaffat barnflicka till barnen. Om det sedan utgår ersättning till dessa ges en ytterligare premie i form av skatteavdrag. Här tas ett principiellt betydelsefullt steg mot bidrag eller skatteavdrag för s.k. pigor i hemmen.
Marginalfälla
Den småbarnsmamma som för barnens trygghets skull vill satsa på kommunal barnomsorg hamnar som tidigare generationers småbarnsmammor i en närmast omöjlig marginalfälla. Halvtidsjobb och barnomsorgsplats betyder att knappt 400 kronor i månaden blir över på lön och vårdnadsbidrag när skatter och arbetsresor är betalda. Skattekilar och marginaleffekter spelar ofta en viktig roll i skattedebatten, men beaktas inte när kvinnors förvärsinkomster berörs.
Barn med behov av stöd
Propositionen värjer sig för de riktigt svåra frågorna. Barnomsorgen har avgörande betydelse för en liten grupp barn med mycket stora behov av stöd. När det enda skälet är någon form av handikapp hos barnet blir vårdnadsbidraget sannolikt en tröskel, men säkert inte ett hinder för att barnet ska få sin barnomsorgsplats.
Däremot finns det en uppenbar risk för att barnens behov inte tillgodoses i de fall det är bristande förmåga hos föräldern som är bakgrunden till barnets särskilda behov av en barnomsorgsplats. I propositionen berörs över huvud taget inte den problematik som uppstår när en ekonomiskt trängd småbarnsfamilj med alldeles speciella problem ställs inför valet att avstå från vårdnadsbidraget för att ge barnet en daghemsplats. De utsatta barnen har rätt att ställa krav på att samhällets styrmedel inte minskar deras möjligheter till stöd.
Inte heller berörs den konflikt som arbetslösa föräldrar med låga a-kasseinkomster ställs inför.
I den aktuella debatten finns ofta bara de rationella valen och de enkla lösningarna. I barnens värld finns alldeles vanliga föräldrar som behöver det stöd barnomsorgen är när de väljer att förvärvsarbeta. Där finns ekonomiskt hårt pressade barnfamiljer, som kan känna sig tvingade att ta varje chans att stärka familjeekonomin även om det kan gå ut över barnen. Där finns också en liten grupp familjer som ger sina barn mycket av kärlek och omtanke, men vars barn också behöver det stöd en kärleksfull och välutbildad personal i barnomsorgen ger.
Näringspolitik -- inte omsorg om barn
Förslaget om vårdnadsbidrag visar att fallgroparna är stora om enögd partihänsyn sätts före analys och omtanke om barn och familjer. Av det som i många år framförts som en reform med barnen i fokus, har blivit en näringspolitisk proposition som har udden riktad mot barnomsorgen. Det leder till att många barn kan komma i kläm. Det kan också utgöra ett farligt hot mot jämställdheten och ger extrema marginaleffekter.
Vi finner det slutligen anmärkningsvärt att regeringen i en situation med ett dramatiskt budgetunderskott lägger fram ofinansierade förslag som kraftigt ökar det statliga budgetunderskottet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens proposition 1993/94:148 om vårdnadsbidrag.
Stockholm den 17 mars 1994 Inger Lundberg (s) Maud Björnemalm (s)