Regeringen har, efter remissbehandling av en departementspromemoria, i nämnda proposition hävdat att Sverige måste ge utländska tillverkare av starköl tillträde till den svenska marknaden på samma villkor som de svenska tillverkarna. Förslaget läggs under pågående förhandlingar med EG. Det anges inte vilka hinder som reses genom EES- avtal och ev. medlemskap för tillverkare utanför EG.
Vidare föreslås, att även utländska tillverkare som inte avser att etablera partihandel i Sverige, skall få göra detta genom att tillståndsinnehavare skall få rätt att importera till den egna serveringsverksamheten. Regeringen betonar vikten av att tillsynsmyndigheter noga bör följa verksamheten för att, som det heter, undvika olägenheter.
I anslutning till remissomgången avstyrktes förslaget av de myndigheter som besitter alkoholpolitisk kompetens, såsom Alkoholkommissionen, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Nykterhetsrörelsens Landsförbund, KSAN och Systembolaget. Det får närmast betraktas som anmärkningsvärt, att regeringen inte tar till sig den kritik, som riktades mot det ursprungliga förslaget. Propositionen innehåller i sig inga strategiska avvikelser från förslaget i departementspromemorian.
Regeringen hävdar att det förslag som framförts av flera remissinstanser, att Systembolaget skall handlägga tillståndsgivningen, inte är lämpligt. Skälen för detta förfarande är:
1. Sverige har i EG-förhandlingarna och tidigare i EES- avtalet hävdat att monopolet i Sverige är till av hälsopolitiska skäl och att Sverige avser att värna om detta skydd på så sätt att inga svenska tillverkare gynnas otillbörligt. Systembolaget har visat vägar för detta förfarande. Systembolagets internationellt sett höga kompetens är väl dokumenterad.
2. En grundläggande regel i svensk alkoholpolitik har varit, att så långt det är möjligt begränsa vinstintresset av alkoholförsäljningen. Genom förslagen i propositionen tillskapas ytterligare en privat sektor, som dessutom blir svårstyrd.
3. Regeringen hävdar, utan saklig grund, att Systembolaget inte skulle klara en tillståndsgivning. Enligt tillgängliga uppgifter var det snarare en liberalisering av alkoholpolitiken, än en administrativ och kostsam verksamhet, som medförde att svenska bryggerier fick rätten till direktimport.
Det finns i dag utomordentliga möjligheter att via data och nätverk hantera dessa frågor. Koncessionen för distribution kan ju ges på samma sätt som Banverket hyr ut spår till företagare med egna transportmedel.
Det finns i dag starka skäl att begränsa starkölskonsumtionen och ölkonsumtionen över huvud taget. Öl är i dag en ungdomsdryck. Regeringen redovisar dessa farhågor redan i sammanfattningen. Det anvisas dock några resurser för motinformation.
Enligt tillgängliga siffror drack svenska folket 367,4 miljoner liter öl 1976, andelen starköl var 6,7%. År 1978 dracks det 296,9 miljoner liter, en klar minskning, men starkölsandelen var då 26%. För 1992 är motsvarande siffror 439,2 miljoner liter öl, varav 39,5% eller 173,3 miljoner liter var starköl.
Om man ytterligare vidgar sektorn ökar risken, såsom regeringen anför, att marknadsföringen av starköl inom restaurangnäringen tilltar. Regeringen anför vaga argument för hur man skall kunna begränsa uppkomna missförhållanden. Det får betraktas som en brist, att regeringen inte i högre grad har angett vägen för hur ett återtagande skulle ske eller hur man i praktiken skall beivra olägenheter. I dagens läge är det utomordentligt svårt att ingripa verkningsfullt.
Mot bakgrund av att det finns såväl alkoholpolitiska skäl som att regeringen inte i tillräcklig grad har anvisat sanktionsmöjligheterna och att dessa ej anges i omfattning, anser vi att propositionen skall avvisas.
Vi anser att frågan bör lösas i anslutning till förhandlingarna med EG och att ytterligare alternativ därvid bör övervägas. Tidpunkten för ikraftträdandet har ej angivits i propositionen vilket stödjer vår inställning i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts rörande import av och partihandel med starköl.
Stockholm den 6 oktober 1993 Karin Israelsson (c) Fanny Rizell (kds) Gudrun Norberg (fp) Eva Zetterberg (v) Göran Magnusson (s)