Plötslig spädbarnsdöd (SIDS) är numera den vanligaste dödsorsaken bland barn efter nyföddhetsperioden i Sverige. Omkring 120 barn dör varje år.
Varje enskilt dödsfall upplevs som mycket tragiskt för de anhöriga. Genom en väl utbyggd forskning och riktad information inom detta område kan dödsfallen minska. I samtliga länder, inklusive Sverige, där man satsat på utbyggd information kring SIDS har antalet dödsfall minskat med mellan 10 och 40 %. Sverige ligger bland de lägsta i världen även när det gäller plötslig spädbarnsdöd.
När det gäller trafikolyckor och cancersjukdomar bland barn finns en omfattande forskning med statliga bidrag. Forskningen kring SIDS och verksamhet för att förebygga detta bedrivs av 6--8 barnläkare i Sverige. Samtliga sköter detta helt vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter.
De anslag som hittills har beviljats för forskning kring SIDS har kommit från enskilda fonder och Medicinska Forskningsrådet. Dessa bidrag är blygsamma och ges under kort tid i förhållande till andra områden och innebär att kvalificerade forskare intresserade av detta område istället väljer andra ''säkrare'' forskningsområden.
De familjer som har drabbats av SIDS hamnar i en svår kris och behöver självklart stöd. Bemötande från omgivningen, i första hand från sjukhusets sida i den akuta situationen kan vara av avgörande betydelse för hur familjen kan bearbeta sin sorg. Det professionella omhändertagandet vid sjukhusen har avsevärt förbättrats under senare år. Men därutöver är föräldraföreningen för SIDS en viktig kontakt på både kort och lång sikt för den drabbade familjen. Denna bildades 1985 och har idag ca 2.500 medlemmar. Den har också som medlemmar föräldrar som förlorat sitt barn vid födseln av vilka många dött just i plötslig spädbarnsdöd.
Hittills har Allmänna Arvsfonden bekostat en konsulenttjänst åt föreningen men däremot utgår inget organisationsstöd. Arvsfondens stöd upphör 1994. Då vi anser att denna förening har en viktig funktion att fylla, bör den kunna få ett mer långsiktigt allmänt organisationsstöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av stöd till forskning om plötslig spädbarnsdöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föreningen Plötslig Spädbarnsdöd skall jämställas med andra föreningar och därigenom erhålla organisationsstöd inom ramen för det statliga organisationsstödet.
Stockholm den 25 januari 1994 Birgitta Carlsson (c) Margareta Israelsson (s) Birgit Henriksson (m) Karin Pilsäter (fp) Margareta Viklund (kds) Laila Strid-Jansson (nyd) Eva Zetterberg (v) Annika Åhnberg (-) Anne Rhenman (-)