Socialdemokraterna påbörjade avvecklingen av en rad miljöstörande kemikalier. Bland dessa finns kvicksilver som är skadligt både för miljön och för människors hälsa. Som ett led i avvecklingsplanen fick Socialstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för avvecklingen av amalgam som tandfyllningsmaterial. Tandvården är numera den enda stora användaren av kvicksilver där det inte finns beslut om någon avvecklingsplan.
Socialstyrelsens utredning, som presenterades sensommaren 1992, har ännu inte lett till någon proposition från regeringen. Socialstyrelsen föreslår en successiv avveckling av amalgamet med början inom barntandvården den 1 juli 1993 och med ett definitivt stopp 1997. Socialstyrelsen beräknar att kostnaden för amalgamavvecklingen skulle bli mycket hög. För att få ett mer realistiskt beslutsunderlag måste förutsättningarna för beräkningarna redovisas och diskuteras. I den ekonomiska kalkylen måste också minskade miljökostnader och sjukvårdskostnader vägas in.
Flera landsting har redan beslutat om en amalgamavveckling i anslutning till Socialstyrelsens förslag eller t.o.m. i snabbare takt. På senare tid har även Tandläkarförbundet accepterat avvecklingsplanen. Därför finns det inte längre någon anledning för regeringen att dröja med propositionen om amalgamstopp.
Amalgam innehåller 50 procent kvicksilver. Naturvårdsverket och Arbetsmiljöinstitutet har räknat ut att svenska folket bär mellan 40 och 75 ton kvicksilver i sina tänder. Påspädningen är fortfarande stor. 1990 användes t.ex. 1,7 ton kvicksilver inom tandvården. Allt detta kvicksilver måste förr eller senare tas om hand, till stora kostnader för samhället, annars kommer det att förorena vår livsmiljö.
Kvicksilver som släppts ut från tandvården finns som förorening överallt i miljön. Det utgör ett arbetsmiljöproblem och ett problem för känsliga patienter på tandläkarmottagningar. Det förs via avloppsvattnet till de kommunala reningsverken där det gör rötslammet oanvändbart som gödsel. Socialstyrelsens utredning konstaterar att amalgamavskiljarna inte uppfyller den överenskomna avskiljningsgraden. Även amalgambärarnas avföring innehåller så mycket kvicksilver att det förorenar slammet svårt. Kvicksilver från tandvården hamnar till sist i sediment i sjöar och vattendrag och medverkar där till att fisken blir otjänlig som föda.
Krematorierna står för mycket stora utsläpp av kvicksilver. För närvarande beräknas ca 300 kilo per år spridas i miljön från krematoriernas skorstenar och mängden kommer att öka när de generationer som har många amalgamfyllningar blir gamla. Bara i Stockholm släpps 50 kilo kvicksilver ut med den orenade krematorieröken.
Av hänsyn bl.a. till miljön måste amalgamet förbjudas. Det är emellertid orimligt att hävda att kvicksilver är farligt för miljön och samtidigt hävda att det är ofarligt för människors hälsa. Det faktum att tandamalgam finns i munnen på den övervägande delen av befolkningen får inte innebära att man försöker dölja kunskaper om skadeverkningarna. Människor har rätt att få veta sanningen om de kemiska substanser de bär i sina kroppar.
Modern forskning visar att kvicksilver läcker ut från tändernas amalgamplomber i mycket större omfattning än experterna hittills påstått. Detta kvicksilver tas upp i kroppens olika organ, t.ex. i njurarna, levern, hjärnan och hypofysen. Upplagringen av kvicksilver i organen kan i sin tur orsaka att hälsan påverkas. Forskare arbetar just nu med att undersöka i vilken mån sjukdomar som kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi och olika degenerativa nervsjukdomar har samband med metallbelastning.
Vid försök med olika slags djur visas allvarliga effekter av kvicksilver. Försök med apor visar t.ex. att samtliga individer får svåra njurstörningar när de får amalgamplomber insatta i tänderna.
Dessa alarmerande forskningsresultat måste tas på stort allvar, liksom människors egna erfarenheter. Verkligheten är att det finns ett stort antal patienter som vittnat om att de varit svårt och oförklarligt sjuka men långsamt tillfrisknat sedan de tagit bort sina amalgamfyllningar. Dessa erfarenheter, som finns hos så många människor, har aldrig tagits på allvar. Uppenbara incitament för att genomföra välplanerade vetenskapliga undersökningar har i och med detta inte tagits till vara. Någon systematisk forskning om amalgamets påverkan på människors hälsa har knappast gjorts eftersom experterna tidigt bestämde sig för att amalgamet är ofarligt.
Långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar kostar samhället stora summor varje år. Ingen väg får lämnas oprövad när det gäller att finna metoder att sänka de höga ohälsotalen. Detta är viktigt för att människor skall få så hög livskvalitet som möjligt men det är också nödvändigt av samhällsekonomiska skäl. Nu måste amalgamets roll när det gäller att orsaka eller försvåra sjukdom noga utredas. Vid Metallbiologiskt Centrum i Uppsala, där amalgamenheten vid Akademiska sjukhuset är medlem, har forskarna kommit långt när det gäller att diagnostisera onormalt upptag av kvicksilver i kroppens celler hos patienter. Även överkänslighetsreaktioner mot metaller tycks vara möjliga att diagnostisera genom blodprov.
En hel del arbete återstår innan dessa mätmetoder är allmänt tillgängliga inom vården. Därför är det viktigt att resurser ställs till förfogande så att diagnosmetoder snabbt kan vidareutvecklas. Sjukvården måste få redskap att skilja ut de patienter som inte mår bra av metallexponering.
I ett forskningsprojekt i samarbete med Försäkringskassan i Uppsala har det visats att en majoritet bland 25 undersökta, långtidssjuka patienter uppvisar överkänslighetsreaktioner mot metaller. Slutresultatet är ännu inte klart men det har redan visat sig att en majoritet av patienterna upplever färre symtom och ökad livskvalitet efter amalgamsanering. Ett hundratal av amalgamenhetens patienter är nu färdigsanerade och en preliminär utvärdering visar motsvarande resultat.
I förslaget till ny tandvårdstaxa föreslås att patienter som behöver extraordinära tandvårdsinsatser som ett led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid skall få denna betald av sjukförsäkringen. Detta är ett bra förslag, som också gäller patienter med avvikande reaktioner på dentala material, men reglerna måste utformas så att de bygger på kunskaper om hur amalgamet påverkar människors hälsa. Systemet måste också bli smidigt att tillämpa i praktiken. Jämfört med andra medicinska behandlingar innebär amalgamsanering inte särskilt höga kostnader. Försäkringskassan i Stockholm beräknade för ett par år sedan genomsnittskostnaden till 17 000 kronor. Det dyraste arbetet kostade 40 000 kronor.
Redan 1991 beslutade riksdagen att det skulle bli lättare för sjuka patienter att få kostnader för amalgamsanering ersatta av tandvårdsförsäkringen. Bl.a. hänvisades till att ett långdraget prövningsförfarande kostar samhället stora summor i form av fortsatt sjukskrivning. I praktiken tycks det nu ha blivit ännu svårare för patienterna att få ersättning, med långa handläggningstider och t.o.m. rättsprocesser som följd.
Amalgamsanering av sjuka patienter är ett arbete som måste utföras med stor försiktighet och kan ta lång tid. Erfarenheten visar att känsliga patienter ofta blir sjukare vid den ökade exponering som urborrning av amalgam innebär. Om arbetet görs på rätt sätt kan emellertid patienten skyddas och behandlingstiden kortas. Därför måste extra krav ställas på de tandläkare som skall utföra tandbehandling som betraktas som sjukvårdande åtgärd. Klinikerna måste vara specialutrustade och arbetet utföras så att patienterna inte exponeras för giftig kvicksilverånga.
Tandläkarna måste också ha gedigen kunskap om de alternativa materialens innehåll och deras handhavande.
Riksdagen har gång på gång krävt inrättande av produktregister för tandvårdsmaterial. Både tandläkare och patienter måste genom innehållsdeklarationer få veta vilka kemiska substanser som materialen består av. Det inträffar nu att patienter får material insatt som innehåller substanser som de redan vet att de är allergiska emot och som de senare måste byta ut.
Även ett biverkningsregister måste införas. Ett sådant register kommer att kunna fungera så snart läkare, tandläkare och patienter får kunskap om vilka reaktioner tandvårdsmaterialen kan ge. Biverkningsregistret skall handhas av Läkemedelsverket som bör få resurser att upprätta ett sådant register.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att amalgamet avvecklas snarast,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att övervakningen av kvicksilverutsläpp från tandläkarmottagningar och krematorier måste fortsätta,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel anslås till forskning om hur tandvårdsmaterial som amalgam påverkar människors hälsa. Det är särskilt viktigt att utveckla nya mätmetoder för att kunna ställa diagnos,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att både läkare och tandläkare utbildas om hälsoeffekterna av tandvårdsmaterial så att insikten om sjukdomarna ökar och patienterna blir omhändertagna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla tandläkare utbildas så att de kan arbeta med de nya materialen när amalgamet försvinner,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla tandläkare får miljöutbildning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Läkemedelsverket får resurser för att inrätta biverkningsregister för dentalmaterial.
Stockholm den 25 januari 1994 Bo Nilsson (s) Bo Forslund (s) Håkan Strömberg (s)