Plötslig spädbarnsdöd är den vanligaste dödsorsaken bland barn efter nyföddhetsperioden. Under början av 90- talet har ca 125 barn dött i plötslig spädbarnsdöd per år, vilket kan jämföras med ca 70 barn i barncancer och 35 barn i trafikolycksfall. Förekomsten av plötslig spädbarnsdöd har ökat från ca 1 fall per 2.000 till 1 fall per 1.000 levande födda barn från 70- till 90-talet, vilket i sin tur har lett till att den s.k. postperinatala spädbarnsdödligheten (efter nyföddhetsperioden) inte längre sjunker i Sverige utan tenderar att öka. Plötslig spädbarnsdöd är något av det som oroar landets spädbarnsföräldrar mer än något annat och det kan därför sägas vara ett stort folkhälsoproblem.
Tidigare har man inte riktigt vetat hur man skall kunna förebygga plötslig spädbarnsdöd eller upptäcka spädbarn med ökad risk. Det har nu skett ett genombrott på detta område, och man kan med enkla råd till föräldrarna om att lägga spädbarn på rygg, undvika rökning och amma, påtagligt reducera förekomsten av plötslig spädbarnsdöd. Så har skett i exempelvis Nya Zeeland, Storbritannien och i Norge. Det har också kommit rapporter som visar på möjligheten att upptäcka högriskbarn genom sofistikerade analyser av andning och hjärtverksamhet.
För att kunna minska förekomsten av plötslig spädbarnsdöd i vårt land krävs att vi har forskare som särskilt ägnar sig åt detta, dels kan tillämpa de nya vetenskapliga resultaten, och dels komma med egna. Vi har i Sverige unika möjligheter att genomföra sådana studier då vi har en väl uppbyggd barnhälsovård och en stark biomedicinsk forskning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av forskning rörande plötslig spädbarnsdöd.
Stockholm den 25 januari 1994 Elisabeth Fleetwood (m) Maud Ekendahl (m)