Från och med 1993.07.01 har sjukersättningen till patienter som varit sjukskrivna ett år sänkts till 70% av inkomsten. För försäkrade som genomgår medicinsk behandling eller medicinsk rehabilitering kan efter ansökan försäkringskassan besluta om en ersättning som motsvarar 80% av inkomsten. Som villkor gäller att behandlingen eller rehabiliteringen ordinerats av läkare och ingår i en av försäkringskassan godkänd plan (enligt SFS 1993:744).
Enligt riksförsäkringsverkets föreskrifter godkänns emellertid enbart samtalsterapi om den ges av psykiatriker, legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut. Samtalsbehandling hos kurator berättigar inte till höjd ersättning även om behandlingen ordineras av läkare.
Detta medför i många fall betydande konsekvenser för patienters möjligheter att fullfölja och påbörja samtalsbehandling hos kurator. En av anledningarna till att riksförsäkringsverket gör denna tolkning kan vara att socionomgruppen kuratorer inte erhåller legitimation efter avslutad utbildning.
Tidigare har riksförsäkringsverket framhållit vikten av att hälso- och sjukvården har tillgång till kompetens i form av kuratorer, psykologer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.
Därtill har stora resurser avsatts för att få ner antalet långtidssjukskrivna och uppnå en sänkning av ohälsotalet genom att tillföra kuratorskompetens. Därför är riksförsäkringsverkets föreskrifter svåra att förstå. Enligt Lag (1984:542) om behörighet att utöva yrke inom hälso- och sjukvården m.m. krävs legitimation för utövande av följande yrken: barnmorska, glasögonoptiker, logoped, läkare, psykolog, psykoterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska och tandläkare.
En kurators arbetsuppgifter och karaktär uppvisar många likheter med de ovan uppräknade grupperna. Kuratorer inom hälso- och sjukvården bedriver omfattande rehabiliteringsarbete. Ett rehabiliteringsarbete som i hög grad innefattar gruppen långtidssjukskrivna. Därför det är väl motiverat att kräva legitimation även för kuratorer.
Kuratorer möter ofta människor som är sköra och känner sig utlämnade och i underläge. De situationer som man som klient befinner sig i är ofta mycket svår. Därför är det viktigt att man kan lita på att den kurator man möter har kompetens att behandla ens ärende på ett respektfullt och kunnigt sätt.
I dag bedrivs kontinuerlig forskning i socialt arbete och ämnet har fått sina första professorer. En vetenskaplig bas kombinerad med praktisk tillämpning är numera lika självklar för kuratorer och andra socionomer som för övrig legitimerad sjukvårdspersonal.
I kombination med utbildningen bör även en tid av allmän tjänstgöring ingå som obligatorium inför legitimeringen. Detta ger möjlighet att skaffa den erfarenhet som behövs. Studiepraktiken är ej tillräcklig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till ersättning för samtalsbehandling hos kurator som är ordinerad av en läkare,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimation för kuratorer.
Stockholm den 24 januari 1994 Elvy Söderström (s) Britta Sundin (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Hans Stenberg (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till SfU