Den utformning som den nu gällande husläkarlagen har fått är oacceptabel och konsekvenserna för sjukvårdens del är oacceptabla. Vänsterpartiet kräver därför att det nuvarande husläkarsystemet rivs upp och att landstingen återfår rätten att planera en primärvård byggd på områdesansvar.
Vi menar dock att de relationer som byggts upp mellan enskilda allmänläkare och deras patienter bör kunna bibehållas om båda parter så önskar. Däremot bör tvånget att lista sig aktivt eller passivt hos en enskild läkare försvinna.
I och med att vi säger nej till husläkarlagen gör vi också en besparing på 200 000 000 kronor som vi fördelar till andra och viktigare områden.
De viktigaste negativa sidorna hos det nuvarande husläkarsystemet är följande:
1. Systemet är läkarfixerat och bryter sönder det lagarbete mellan likvärdiga personalgrupper som tidigare rått inom primärvården. I praktiken har systemet inneburit att ett stort antal sjuksköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare m.fl. blivit övertaliga inom primärvården.
2. Husläkarsystemet är dyrbart genom att det leder till att en ytterligare rad högavlönade läkare engageras inom primärvården. Systemet ökar starkt antalet läkarbesök bland i första hand jämförelsevis friska personer. Medlen för denna utökade verksamhet måste tas inom andra delar av sjukvården som psykiatri och äldresjukvård.
3. Husläkarsystemet bryter sönder områdesansvaret och försvårar därmed allvarligt förebyggande arbete. Förebyggande arbete på befolkningsnivå ingår i allmänhet inte i husläkarnas basåtaganden utan sådana insatser måste betalas särskilt ur en mycket ansträngd landstingsbudget.
4. Husläkarsystemet försvårar samarbete och bygger i stället på konkurrens mellan olika läkare. Systemet har stimulerat en kostsam marknadsföring som inte ger någon information om vårdens kvalitet och de eventuella husläkarnas kompetens. Medel slussas över från sjukvårdande verksamhet till improduktiv marknadsföring och reklam.
5. Husläkarsystemet hotar genom sin avsaknad av ett klart definierat områdesansvar och uppsökande ansvar socialt utsatta gruppers möjlighet att få vård på lika villkor. Dessa grupper blir i allmänhet passivt listade.
Ersättningssystemet gynnar klart läkare som etablerar sig i socialt väletablerade områden medan däremot läkare som arbetar i områden med många invandrare, med många långvarigt sjuka och med stor omflyttning får en betydligt större arbetsbörda i relation till inkomsten.
6. Husläkarsystemet är byråkratiskt och innebär att man inskränker patienternas valfrihet. Människor listas hos läkare som de i många fall inte har valt själva och som har en utbildning och erfarenhetsbakgrund som inte alltid är anpassad till patientens problem.
7. Husläkarsystemet inskränker sjukvårdshuvudmännens självständighet när det gäller att utforma sjukvården efter olika områdens förutsättningar. Möjligheten att styra resurserna till de grupper som behöver vården bäst minskar. En stor del av landstingens budget binds upp till utgifter som inte kan påverkas genom lokala politiska beslut. Detta är djupt demoraliserande och minskar möjligheterna att ta ett regionalt ansvar för vården.
Vänsterpartiet anser att husläkarsystemet bör avvecklas. Detta kräver dock att man river upp en nyligen beslutad lagstiftning. En sådan process tar viss tid och den bör givetvis genomföras på ett sätt som inte bryter sönder fungerande strukturer eller till husläkarsystemets merkostnader lägger onödiga avvecklingskostnader.
Vissa landsting har haft mycket stora svårigheter att genomföra husläkarsystemet. Det är viktigt att man i dessa fall respekterar att det finns stora olikheter mellan olika regioner. Det kan därför vara lämpligt att man redan nu ger de landsting som så önskar dispens från husläkarlagen och möjlighet att driva försöksverksamhet med alternativ till husläkarsystemet. Sådana alternativ bör givetvis kunna utformas på olika sätt.
Ett alternativ till husläkarsystemet kan vara en sjukvård byggd på samarbete mellan olika personalgrupper, inte nödvändigt med en läkare i ledningen. Patienterna bör i detta system kunna få välja vårdlag i stället för enskild läkare. Ett annat alternativ kan vara en områdesbaserad bassjukvård där man inom en avgränsad geografisk sektor försöker tillgodose en rad medicinska behov och integrerar exempelvis psykiatrisk och gynekologisk vård i den lokala verksamheten. En sådan sektor kan också ha ett klart definierat ansvar för epidemiologisk bevakning och förebyggande insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att husläkarlagen avskaffas,
2. att riksdagen hos regeringen begär att de medel som avsatts för husläkarlagens genomförande fördelas till andra viktiga områden i budgeten,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagregler så att man i avvaktan på husläkarsystemets avveckling ger enskilda landsting dispens från husläkarlagen enligt vad i motionen anförts om möjligheten att genomföra försöksverksamhet med alternativ till husläkarsystemet.
Stockholm den 21 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)