I och med genomförandet av husläkarreformen kommer problem att uppstå vid tillämpningen av 20 kap. 9 § lagen om allmän försäkring.
Av bestämmelsen framgår att statliga och kommunala myndigheter m.fl. skall lämna Försäkringskassan information, som är av betydelse t.ex. vid tillämpningen av AFL.
Husläkarna kommer dels att vara privata, dels anställda av landsting. Det innebär, att de husläkare som är privata inte har samma skyldighet som de landstingsanställda att t.ex. förse kassan med journaler eller uppgifter som behövs för att kassan skall kunna handlägga och fatta beslut rörande olika förmåner.
Den privata husläkaren kan i och för sig göra en menbedömning eller få patientens samtycke för utlämnande av uppgifterna. Den landstingsanställda husläkaren -- eller den som är anställd i statlig eller annan kommunal verksamhet -- har å sin sida skyldighet att bistå kassan med relevanta uppgifter rörande en patient.
Skillnaden kommer att bli svår att förstå för den enskilde patienten, i synnerhet i de fall familjemedlemmarna är listade hos olika husläkare. Det kan också försvåra handläggningen av vissa ärenden. Samma regler borde självklart gälla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regler om uppgiftsskyldighet för privata husläkare.
Stockholm den 24 januari 1994 Lena Öhrsvik (s)