Vänsterpartiet avslår regeringens förslag om införandet av vårdnadsbidrag.
Vi har i tidigare motioner radat upp olägenheterna med införandet av ett vårdnadsbidrag men med den utformning som förslaget fått i propositionen så tillkommer ytterligare motiv för ett avslag.
Vårdnadsbidragets direkta koppling till en plats i den kommunala barnomsorgen kommer att driva upp barnomsorgsavgifterna. Konstruktionen är sådan att vårdnadsbidraget skall ges till alla barn som är bosatta i Sverige och som fyllt ett men inte tre år. Fullt vårdnadsbidrag ska bli 2 000 kronor per månad. Detta reduceras om barnet har plats i barnomsorgen.
Har man barnet på dagis i 30 timmar i veckan så ges inget bidrag. Utnyttjar man mellan 16 och 30 timmar så blir bidraget 700 kronor och vid högst 15 timmars veckoplacering blir bidraget 1 350 kronor per månad. Vårdnadsbidraget skall beskattas och i samband med införandet av bidraget så avskaffas garantidagarna.
Detta system kommer generellt att leda till att kommunerna höjer sina avgifter. Om avgiften nu är 2 000 för ett barn så kommer den att öka till 4 000 kronor. Detta enligt beräkningar som gjorts av Kommunförbundet. Det är mycket osäkert om en tvåbarnsfamilj är beredd att betala mellan 5 000 och 6 500 för att ha sina barn på daghem.
När så hela vårdnadsbidraget går till en förhöjd avgift så leder detta till att många barn av ekonomiska skäl inte placeras på daghem. De som då drabbas mest är utsatta barn som av sociala skäl behöver vara på ett daghem.
Om kommunerna väljer att ytterligare dra in på pengar till barnomsorgen i stället för att höja avgiften så blir verksamheten lidande och barnen far illa. Kostnaden för personalen är det som kommunerna kan dra in på, vilket får en negativ effekt på omsorgens pedagogiska verksamhet.
Vänsterpartiet anser att personalnerskärningarna på många håll passerat smärtgränsen och varit negativ för verksamheten. Om regeringens förslag genomförs är därför risken stor att kvalitén försämras.
Effekterna av regeringsförslaget, medvetet eller omedvetet, blir alltså att många kvinnor kommer att tvingas tillbaka till att sköta hemmet. Det är de ekonomiska marginaleffekterna som ger utslag. Dvs. det lönar sig inte att arbeta.
Det är lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor som då kommer att vara hemma. Av beräkningar som gjorts visar det sig att vid en inkomst runt 6 000 kronor per månad blir det ca 700 kronor kvar av lönen, och med ett sådant ekonomiskt utfall kan arbetet te sig ekonomiskt meningslöst.
På detta negativa sätt löser regeringen kommunernas problemen med vad en del anser vara ''den dyra barnomsorgen'' eftersom efterfrågan på omsorgsplatser minskar. Man löser också en del av arbetslöshetsproblematiken genom att ge ett mycket lägre bidrag till hemmafrun än hon skulle ha fått från a-kassan.
Regeringen styr också kommunerna till att införa en timtaxa då hela systemet bygger på att det finns en sådant system för att beräkna avgiften.
Om regeringen anser att det finns ekonomiskt utrymme för ytterligare en satsning på barnfamiljerna är det avgjort mycket bättre att lägga de föreslagna 2,3 miljarder kronor, som vårdnadsbidraget kommer att kosta, på en utbyggnad av föräldraförsäkringen. Detta ger både en ökad valfrihet och mer pengar till barnfamiljerna.
Dessa 2,3 miljarder kronor räcker med god marginal dels till att höja ersättningen vid barnafödandet för förälder som inte, genom arbetslöshet eller på annat sätt, är kvalificerad till en dräglig ersättning och dels till att bygga ut föräldraförsäkringen med tre månader från 12 till 15 månader. Då kan man också på ett naturligt sätt knyta de tre nya månaderna till pappan så att han ges favören av att tidigt knyta an till sina barn.
Nu låser och begränsar regeringen friheten i ett stelt och i många stycken byråkratiskt bidragssystem. Tänk bara på de 700 heltidstjänster som Försäkringskassan måste tillsätta för att under juni, juli 1994 räkna ut bidragen för de 150 000 barn som beräknas få bidrag. De arbetstimmar som nu måste användas till detta skulle bättre kunna användas till rehabiliteringsinsatser för långtidssjuka som annars kanhända blir förtidspensionerade.
Med en utbyggd föräldraförsäkring har man kvar 12 månader när familjen själv väljer vem av föräldrarna som ska vara hemma. Dessa månader och de tre pappamånaderna kan tas ut på en gång eller som olika delar av dagar. Det går att jobba kvar som deltidare och på kvartstid och/eller man kan förkovra sig genom vidareutbildning, gå fortbildningskurser osv.
Slutligen: Vänsterpartiet har vid ett flertal tillfällen krävt en översyn av barnomsorgstaxorna. När nu dessa hotas av att dubbleras vill vi upprepa detta krav.
Barnomsorgen är en social tjänst. Att i avsevärd grad avgiftsfinansiera sociala tjänster strider mot den allmänna välfärdspolitiken eftersom detta slår hårdast mot låginkomsttagarna. Vi har redan i dag en oacceptabelt stor variation mellan olika kommuners daghemstaxor.
Vänsterpartiet anser att regeringens förslag om vårdnadsbidrag och en övergång till privat barnomsorg kommer att öka orättvisorna. Vi vill ha en översyn av barnomsorgstaxorna, inklusive skolomsorgen, i syfte att få rättvisare avgifter i landet.
Beträffande övriga motiv för att avslå regeringens proposition om vårdnadsbidrag hänvisar vi till vår motion om familjepolitiken, 1993/94:So610.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition 1993/94:148 om införandet av vårdnadsbidrag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbyggnad av föräldraförsäkringen som en bättre valfrihetsreform,
3. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av landets barnomsorgstaxor enligt vad i motionen anförts om effekterna av ett eventuellt vårdnadsbidrag och för ett rättvisare avgiftssystem.
Stockholm den 14 mars 1994 Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v)