I många år har frågan om legitimation och behörighet för arbetsterapeuter utretts och diskuterats. 1990 beslöt Riksdagen att frågan om behörighetsföreskrifter eller legitimation för arbetsterapeuter skulle få sin lösning. Frågan är fortfarande inte löst. Nu föreligger direktiv till en parlamentarisk kommitté för översyn av vissa behörighetsfrågor.
I det uppdrag som Socialstyrelsen redovisade angående behovet av behörighetsföreskrifter för arbetsterapeuter, anfördes bl.a. att det inte krävdes skydd för den enskilde patienten. Vi anser att patientens säkerhet och vikten av en kvalitetsgaranti när det gäller arbetsterapeuternas insatser omgående måste garanteras.
Arbetsterapeuternas insatser har stor betydelse för människans liv och hälsa. Deras insatser inom habilitering, rehabilitering och tekniska hjälpmedel är ovärderliga. Arbetsterapeuten arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Arbetsterapeuten har ett självständigt ansvar över sin verksamhet både när det gäller utredning, bedömning och behandling av patienter. En viktig del i behandlingen är de kompensatoriska åtgärderna som bl.a. omfattar utprovning, anpassning och ordination av hjälpmedel. Arbetsterapeuten har journalföringsplikt. De arbetsterapeutiska åtgärderna kräver en hög kompetens på dem som skall utöva yrket.
Arbetsterapeututbildningen är fr o m 1993/94 statligt reglerad. Utbildningen leder fram till examen. Vi anser att patientsäkerheten kräver att arbetsterapeututbildningen måste regleras också utifrån EES-avtalet. Svenska åtaganden måste garanteras genom statliga föreskrifter om arbetsterapeututbildningens innehåll.
Oavsett driftsform för hälso- och sjukvård måste alltid patientsäkerheten garanteras. De som utövar vård och behandling skall ha tillräckliga kunskaper för sin yrkesutövning, samt allmänhetens förtroende. Legitimation är en ''varudeklaration'' av olika gruppers kvalifikationer.
Arbetsterapeuten är den enda yrkesgrupp i behandlingsteamet som i dag saknar denna ''varudeklaration''. Det är vilseledande både för patienten, arbetsgivaren och myndigheterna. Kravet på en god vård förutsätter en hög och jämn kvalitet i verksamheten. För att säkerställa målinriktningen och kraven på patientsäkerhet har Socialstyrelsen utarbetat föreskrifter för ett systematiskt kvalitetssäkringsarbete. Dessa föreskrifter bör omfatta även arbetsterapeuter.
I den kommande översynen av vissa behörighetsföreskrifter är det viktigt att arbetsterapeuten prioriteras och att större vikt läggs vid andra utgångspunkter än ett fritt yrkesutövande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimation för arbetsterapeuter.
Stockholm den 20 januari 1994 Britta Sundin (s) Elvy Söderström (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Hans Stenberg (s)