Allvarlig psykisk störning är ett folkhälsoproblem. Tiotusentals människor lider av svåra psykiska störningar som gör det omöjligt för dem att försörja sig på den ordinarie arbetsmarknaden. Många är hänvisade till att bo på sjukhus eller någon annan liknande institution eller att bo i olika former av skyddat boende. Enligt Psykiatriutredningens dokumentation över deras boendesituation tas omkring 13 000 om hand av sina åldrade föräldrar. I Stockholm beräknas en tredjedel av det totala antalet hemlösa vara psykiskt handikappade och andra lever långt under normal standard.
Trots att man de senaste 25 åren tagit bort omkring 23.000 platser från mentalsjukhusen, har samhället inte gjort så mycket för att möta utflyttningen. Många har slussats ut från sin invanda och trygga miljö -- ofta från lantligt belägna vårdhem till små stadslägenheter med få mänskliga kontakter, där de ofta blivit mycket isolerade.
För de minst störda personerna har detta utan tvekan lett till en bättre livskvalitet, eftersom deras egen kapacitet kommit mera till sin rätt, men för många betyder förändringen ensamhet, otrygghet, avsaknad av sysselsättning och brist på sociala kontakter. Även vräkningar av dessa människor har ökat i oroväckande omfattning. Förändringen betyder då en klart sänkt livskvalitet.
De som har egen bostad måste ha ett helt annat stöd än vad som ges idag. Risken är stor att de åter hamnar i sluten psykiatrisk vård, och det blir naturligtvis en rundgång som blir mycket dyr för samhället. Därför måste en rad insatser, som bidrar till att dessa människor får ett boende som är anpassat till deras behov och till deras omgivning, göras.
Riksdagen har anslagit två miljarder för att stimulera kommunerna till att bygga gruppbostäder, men bara tre procent av pengarna har sökts för boende åt psykiskt sjuka.
Stat och kommun måste lämna den passiva bidragspolitiken och i stället gå in för en aktiv rehabilitering. Av Psykiatriutredningens kartläggningsmaterial framgår t ex att över 30 procent av förtidspensionsintygen för psykiskt störda inte skulle skrivits om rehabiliteringen fungerat bättre. Samhällets insatser när det gäller psykiatrisk och yrkesmässig rehabilitering måste förbättras, som t ex att öka satsningen på skyddat arbete och långsiktig arbetsrehabilitering.
Det är därför viktigt att vårdpolitikens inriktning ändras så att vårdhemmen kan finnas kvar för de människor som inte klarar av ett eget boende på ett eller annat sätt. Det är naturligtvis också viktigt att man inte avvecklar i snabbare takt än att man kan ta hand om och erbjuda annat boende med de insatser och det stöd som fordras för att denna grupp av människor ska kunna fungera på ett bra sätt i samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrad inriktning av vårdpolitiken så att vårdhem för psykiskt störda kan finnas kvar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de psykiskt störda ges valfrihet i fråga om boende.
Stockholm den 20 januari 1994 Alwa Wennerlund (kds)