Vi som bor i Sverige är privilegerade på många sätt, vi har lyckats skapa ett land med goda resurser och en hög materiell levnadsstandard. I vårt land har vi ett socialt system där människor kan känna trygghet och där ingen egentligen behöver lida nöd. Även om arbetslösheten nu är hög finns det system som gör att alla kan ha en någorlunda trygg tillvaro. Det görs dessutom ansträngningar att skapa ett bättre fungerande trygghetssystem.
Sverige är ett stort land, här finns stora ytor och jämförelsevis lite folk, med andra ord vi har mycket plats att röra oss på. Genom en aktiv miljöopinion och mångas engagemang har vi en relativt bra miljö. Ett arbete som måste fortsätta för att ytterligare förbättra miljön.
Uttryckt på ett annat sätt, så borde vi vara ett lyckligt folk. Ytligt sett har vi det vi behöver. Inte särskilt många i världen kan mäta sig med oss när man gör en sådan här jämförelse.
Konsumtionen av lugnande medel oroande stor
Den bild jag inledningsvis tecknat ger en föreställning av att människor mår bra. Men det stämmer inte med de slutsatser man kommer till om man tittat på hur mycket psykofarmaka vi svenskar använder. Årligen skrivs det i Sverige ut 3,5 miljoner recept på lugnande medel och sömnmedel. Om man försöker göra en bedömning av hur många människor det handlar om kommer man fram till att det är 800 000 svenskar som varje år använder ångestdämpande medel. Det är nära 10 procent av vår befolkning. Om man dessutom utgår från att barn inte använder sådana här medel blir det en betydligt högre procentandel av den vuxna befolkningen som mår så pass dåligt att man flyr från verkligheten genom att använda olika ångestdämpande preparat.
Drogmissbruket är också för stort för att man skall vara nöjd. Skadorna av för stor alkoholkonsumtion och de skador som uppstår av narkotikabruket är omfattande. Allt detta är indikationer på att människor saknar trygghet, kontakt och någon fast punkt i sin tillvaro.
De fysiska skador och den tragedi som tablett- och drogmissbruk ger upphov till för den enskilda missbrukaren är motiv nog att göra något. Familjen och anhöriga blir också lidande. Lägger man därtill de kostnader det innebär för samhället blir motivet ännu klarare. Sjukvården och de sociala myndigheterna gör ofta ett förtjänstfullt arbete genom att vårda och bota och se till att livet trots allt blir drägligt för dem som skadas av missbruket.
Orsaksbehandling
När en patient kommer till sjukvården görs en bedömning med utgångspunkt från de symtom som patienten har. Detta är naturligtvis nödvändigt för att bota skadan eller sjukdomen. Men för att få en bestående effekt och motverka nya skador eller sjukdomar, borde man dessutom ta reda på orsaken till patientens besvär. Sjukdomar kan vara orsakade av tablettoch drogmissbruk, då hjälper det inte att bara bota den akuta sjukdomen. En djupare analys av patientens problem och den verkliga orsaken till sjukdomstillståndet borde vara rutin. Många sjukdomar, inte bara psykiska störningar kan vara ett resultat av den miljö man lever i. Orsaken till att man använder mycket lugnande tabletter kan vara otrivsel på arbetet eller i den personliga situationen.
Kemiska ämnen och annan miljöförstöring är ofta orsak till sjukdomar av olika slag. Björn Gillberg visade i en bok för några år sedan sambandet mellan dålig miljö och ökad dödlighet. Även om det är svårt att vetenskapligt bevisa ett sådant samband, står man nog ändå på säker grund när man påstår att miljön påverkar vår hälsa och säkert också vår livslängd.
Om vi vill skapa ett bättre samhälle för människorna då räcker det inte att konstatera och bota akuta sjukdomstillstånd. Vi måste också ta reda på vad som är orsak till en människas bekymmer och ohälsa.
Förebyggande åtgärder
Utan tvekan är det lönsamt för samhället att förebygga och att planera vårt samhälle så att människor inte tar skada. Det är viktigt att skapa förutsättningar för gemenskap så att människor kan känna sig hemmastadda. För att nå sådana mål måste det till förändringar både hos oss människor och i samhällets sätt att fungera. Vi måste som medmänniskor bry oss om varandra på ett helt annat sätt än vad som sker idag.
Nödvändiga åtgärder är att minska de miljöförstörande utsläppen för att skapa en renare och bättre miljö. Kemiska och andra främmande ämnen som ger besvär skall då ersättas med något nytt. Det är detta som kretsloppstanken syftar till. Många allergier skulle troligen inte behöva inträffa om vi använde mindre av kemikalier och syntetiska produkter. De kan oftast bytas ut mot naturmaterial.
Samhällsplaneringen har stor betydelse för att människor ska känna trivsel och trygghet. Trängsel, stress, ensamhet kan motverkas om vi anstränger oss när vi planerar vårt samhälle och gör det med utgångspunkt från de behov och brister vi människor har.
Familjerna har en stor betydelse, barnen påverkas positivt av att leva i trygga förhållanden. Det är en viktig uppgift för samhället att stimulera familjerna till en ökad gemenskap med barnen.
Skolan har en viktig uppgift i att förmedla den kunskap om miljö och kunskap om hur vi kan ta hand om oss själva och klara egen friskvård både för kropp och själ. Idrott, musik, kultur och hemkunskap är ämnen som ger en kunskap och en träning så att vi kan leva ett bättre liv. Därför är dessa ämnen viktiga i skolans alla stadier.
Sjukvården tar sig an människor som är sjuka och det är bra. Vården sköts på ett bra sätt. Men tar vi lärdom av det som många sjukdomstillstånd är ett symtom på? Uppenbarligen har vi hittills inte i tillräckligt stor utsträckning gjort det. Det är en helhetssyn på patienten som måste ske. Först när vi lär oss att se allt i sin helhet kommer vi att agera rätt.
Jag föreslår att vi i Sverige skaffar oss en friskvårdstrategi med utgångspunkt från de synpunkter jag mycket kort tagit upp i denna motion. En utredning med uppgift att förslå de förändringar som behövs bör tillsättas så snart som möjligt.
Jag väckte motionen förra riksmötet med i stort sett samma innehåll och förslag. Socialutskottet skrev då i sitt betänkande att de synpunkter som förts fram i motionen skulle tillgodoses genom den husläkarreform som nu är genomförd. Jag har svårt att förstå hur det nya systemet med primärvården förändrar så mycket. Jag har den uppfattningen att det behövs en radikal förändring av sättet att bedöma ett sjukdomstillstånd och de åtgärder som vidtas. Förebyggande åtgärder borde ha ett större utrymme, samhällsplaneringen är viktig, åtgärder för att få bättre kontakt människor emellan är nödvändiga osv. Mitt förslag om att det behövs en utredning som tänker igenom allt detta och kommer med förslag behövs för att skapa en friskvårdsstrategi för vårt land.
HSU 2000 bör beakta de synpunkter som framförs i motionen. Den delegation som arbetar med utvärdering av husläkarreformen bör också delges inriktningen av denna motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående friskvårdsstrategi.
Stockholm den 19 januari 1994 Lennart Brunander (c)