Plötslig spädbarnsdöd (SIDS) uppgår f n till ca 120 fall per år i Sverige, i USA dör årligen 7 000 barn i SIDS. I Europa kan antalet vara ca 10 000 per år.
För de drabbade anhöriga är plötslig spädbarnsdöd en tragedi av stora mått. Sedan 1986 finns en föräldraförening som stöttar drabbade föräldrar, man ordnar med social samvaro, föreläsningar, opinionsbildning och information m m. Föreningen synes stå för mycket lovvärda insatser på området, men verkar under knappa ekonomiska omständigheter, den saknar t ex statsbidrag.
Om orsakerna till SIDS råder olika meningar. Det kan också bero på att plötslig spädbarnsdöd inte är ett prioriterat område på forskningssidan. Det finns ingen forskare i Sverige som arbetar heltid på området. I Norge däremot har stortinget anslagit 13 miljoner kronor till forskning inom ramen för ett samnordiskt projekt, vilket naturligtvis stimulerar till ökad forskning om sjukdomen.
Att plötslig spädbarnsdöd är att hänföra till sjukdomsprocesser börjar också att få mer och mer stöd inom forskningen. Således anser brittiska läkare/forskare/ att säkra indikationer talar för att andningsvägarna hos barn som dött innehöll mer bakterier än andningsvägarna hos friska barn. Dessa bakterier kan orsaka potentiellt dödliga toxiner eller gifter.
Om det är så att bakteriella toxiner orsakar spädbarnsdöd är det teoretiskt möjligt att framställa vaccin häremot.
I England har en kampanj för att få föräldrarna att lägga nyfödda på ryggen lett till en minskning av antalet fall i plötslig spädbarnsdöd. Förklaringen tros vara att när barnet ligger på magen fylls luftvägarna snabbare med bakterier, och att en del av dessa bakterier kan bli dödliga om immunsystemet ännu inte är fullt utvecklat.
I Sverige ges nu information som är relaterad till SIDS vid barnmedicinska kliniker m fl institutioner, vilket är positivt.
Sammanfattningsvis bedömer jag att sjukdomsfånget förtjänar en högre observans och att detta markeras genom ökat stöd till forskningsbefrämjande insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad forskning kring sjukdomen plötslig spädbarnsdöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till SIDS/Föräldraförening.
Stockholm den 18 januari 1994 Kenth Skårvik (fp)