Varje år motionerar riksdagsledamöter om insatser för personer som lider av olika sällsynta sjukdomar. Motionerna har varit välgrundade och byggt på rapporter om bristande kunskap om sjukdomarna och om brist på behandlingsmöjligheter.
Motionerna har med något enstaka undantag avslagits av riksdagen med motiveringen att det enligt hälso- och sjukvårdslagen ankommer på sjukvårdshuvudmännen att inom angivna ramar organisera vården och fördela resurserna mellan olika ansvarsområden. Riksdagen har också uttalat att statens ansvar främst består i att ge övergripande mål och krav samt följa upp och utvärdera dessa samt utöva tillsyn. Riksdagen har därför inte velat ställa sig bakom motionskrav om att satsningar bör göras på vissa sjukdomar eller att vården av dessa bör organiseras på visst sätt och således avslagit motionerna. (Se t.ex. socialutskottets betänkande 1991/92:SoU15 sid. 138--148.)
Hur hanterar då landstingen de här frågorna? Samordningsansvaret för den centrala planeringen av högspecialiserad vård låg tidigare hos Landstingsförbundet. Förbundet gav ut en förteckning R, även kallad R-listan, med information om högspecialiserad vård av rikskaraktär. Det är numera enligt en överenskommelse 1990 mellan Landstingsförbundet och Socialstyrelsen sistnämnda myndighet som har ansvaret för information om samt uppföljning och utvärdering av den högspecialiserade vården. Uppgifter om var denna vård finns har styrelsen samlat och givit ut i form av en vårdkatalog. Socialstyrelsen arbetar också med resultatredovisning och vissa minimikrav för verksamhetens kvalitet, något som ej fanns med i R- listan.
Den första vårdkatalogen utkom 1991. Därefter har ett utvecklingsarbete pågått och en referensgrupp har bildats med representanter för samtliga regionsjukhus, medicinska fakulteter och Landstingsförbundet. Att redovisa verksamheternas kvalitet och resultat har varit en viktig del av arbetet. Från och med nästa upplaga krävs resultatredovisning för att en verksamhet skall få tas med i vårdkatalogen.
En ny katalog i form av remisshandling är på väg att sändas ut till bl.a. sjukvårdshuvudmännen. Det framgår att den inte upptar åtskilliga av de sällsynta sjukdomstillstånd som aktualiserats i olika riksdagsmotioner, t.ex. porfyri, whiplashskador, familjär amyloidos och spelberoende. Frågan om hur patienter med sådana tillstånd skall få en effektiv behandling för sina besvär hänger således i luften.
Med hänvisning till ovanstående anser vi att det måste skapas resurser inom hälso- och sjukvården så att människor med sällsynta hälsoproblem får den vård och behandling de enligt hälso- och sjukvårdslagen har rätt till. Dessa patienter kan idag inbegripas i Det glömda Sverige.
Den utredning om hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation som tillsattes i mars 1993 skall i sina överväganden grunda sin analys och sin värdering bl.a. på utgångspunkten ''Möjligheterna att verka för en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen''. Inom denna formulering borde rymmas förslag om hur hälso- och sjukvården skall utformas för att tillgodose behoven hos patienter med så sällsynta hälsoproblem att de rimligen endast kan behandlas vid vissa sjukhus. Vi anser dock att det behövs tillägg till utredningsdirektiven med förtydliganden om att dessa glömda patienters behov måste tillgodoses i utredningens överväganden och förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till Utredningen om hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation.
Stockholm den 17 januari 1994 Barbro Westerholm (fp) Kenth Skårvik (fp)