Enligt lagen om åtgärder i forsknings- eller behandlingssyfte med befruktade ägg från människan (SFS 1991:115) § 3 får ett befruktat ägg förvaras i fryst tillstånd i längst ett år. Enligt lagens § 5 får dock socialstyrelsen om synnerliga skäl föreligger medge förlängd förvaringstid. Problemet är att med ''synnerliga skäl'' inte menas föräldrars önskan att få ett syskon till ett barn som fötts genom att ett befruktat ägg förts in i kvinnans kropp. För att en förlängning skall vara möjlig i ett sådant fall krävs medicinska skäl, t.ex. att hormonstimuleringen varit särskilt komplicerad och att en ny stimulering skulle innebära avsevärda risker för kvinnan eller ej vara möjlig att genomföra.
Nuvarande ordning med en begränsning på endast ett år är otillfredsställande. Ett par som efter in vitro-befruktning lyckats få ett barn och som likt de flesta andra föräldrar önskar få ännu ett -- ett syskon -- borde ha möjlighet att använda de frysta ägg som man har kvar.
Nuvarande lagstiftningsregler innebär att paret i så fall måste gå in i en ny graviditet redan någon månad efter nedkomsten med första barnet. Att så nära efter en förlossning och under amningsperioden pressas till att på nytt bli gravid för att få möjlighet att använda sina frysta ägg är inte humant.
Alternativet att kvinnan tvingas att gå igenom en ny ansträngande och kostsam behandling för att ta fram ägg för befruktning kan inte heller vara försvarligt.
För föräldrar som inte behöver hjälp med artificiell befruktning är det naturligt att man väntar något år innan man skaffar sig ytterligare ett barn. Denna möjlighet borde också ges föräldrar som behöver hjälp.
Bakgrunden till riksdagens beslut om begränsning på ett år tillkom vid en tidpunkt när erfarenheten av denna teknik för befruktning var mycket begränsad och risken för det befruktade ägget okänd. I dag vet man att en förlängning av frystiden inte på något sätt innebär en riskökning. I Norge har man tagit konsekvensen av denna vetenskapliga erfarenhet och föreslår att en förlängning skall ske från ett till tre år. Om man även i Sverige förlängde tiden från ett till tre år skulle det innebära att ett par fick möjlighet att utnyttja det befruktade ägget för att få syskon utan att tvingas utsätta sig för en ny kostnadskrävande behandlingsomgång. Dagens ettårsgräns ter sig i skenet av dagens medicinska kunskap helt oförståelig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om ändring i 3 § lagen (1991:115) om åtgärder i forsknings- och behandlingssyfte med befruktade ägg från människa vad avser tid för förvaring av befruktat ägg i fryst tillstånd från nuvarande ett år till tre år i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 14 januari 1994 Karin Falkmer (m)