När en människa inte kan få medicinsk bot för sin sjukdom utan endast kan erbjudas symtombehandling under resten av sitt liv bör hänsyn tas till den enskildes önskemål om var och hur vården skall bedrivas. Det är viktigt att framhålla människans värdighet och okränkbarhet i livets olika skiften. Ett alternativ till den traditionella sjukhusmiljön är hospiceverksamheten i både offentlig och privat regi.
Den medeltida betydelsen av ordet hospice är ''en viloplats för resenärer''. I Frankrike grundades år 1842 en institution för vård av döende. Den fick benämningen hospice. Det finns idag hospice över hela världen. En pionjär i sammanhanget är St Christopher's Hospice i Sydenham, London som firade 25-årsjubileum år 1992.
I Sverige startade den första hospiceverksamheten år 1982 på Ersta sjukhus i Stockholm. Ersta sjukhus erbjuder svårt sjuka, som bor inom upptagningsområdet, att få sluta sina dagar i hemmet och i kretsen av anhöriga i en trygg och invand miljö. Patruller från sjukhuset erbjuder att i patientens hem ge den vård och det stöd som i vanliga fall skulle ha krävt inläggning på sjukhus. Patienterna erbjuds också nödvändig medicinsk hjälp. De patienter som ingår i hospiceverksamheten har en garanterad plats vid sjukhus/sjukhem.
Ungefär samtidigt med Ersta sjukhus startade stiftelsen Bräcke diakonigård ett liknande projekt. De kallar vårdformen helhetsvård. Vården där avser omsorg, vård och stöd när det gäller kroppsliga, psykiska, sociala och andliga frågor.
Hospiceverksamhet innebär att vården inriktas på att behandla människan, den enskilda individen, mer än sjukdomen, vars symtom dock bekämpas. Hospiceverksamheten avser att skänka värdighet, frihet från ångest och smärta och därigenom förbättra kvaliteten på det liv som återstår. Forskning, vetenskaplig utvärdering och kvalitetskontroll är några av hospicens grundstenar.
Förutom en värdig vårdform innebär hospice även att patienten bereds möjlighet att vårdas i hemmet av anhöriga och/eller att vara gäst på ett vårdhem för längre eller kortare perioder. Patienten får där all den symtombehandling som är möjlig och som behövs för en dräglig tillvaro. Parallellt med denna får hon också hjälp med hela sin existens och bearbetning av sin situation. Även de anhöriga får hjälp med att bearbeta sina känslor. För dem upphör inte kontakten med hospice förrän de själva vill.
Efter att ursprungligen ha arbetat för omhändertagandet av patienter med obotlig cancer i slutstadiet har hospicerörelsen utvecklats i många riktningar. Det finns specialiserade hospice som är riktade till en särskild sjukdomsgrupp: neuron-sjukdomar, aids, cancer, respiratoriska sjukdomar, MS, kardiovaskulära sjukdomar osv. Det finns också integrerade hospice där man tar hand om patienter i slutstadiet av varierande sjukdomar med dödlig utgång.
Ur hospicerörelsen har den numera mångskiftande palliativa (lindrande) vården vuxit fram. I England och nu successivt också i Sverige har man börjat se till att patienter i slutstadiet av en dödlig sjukdom får vård i hemmet. Man börjar utbilda palliativvårdsenheter som är knutna till hospice eller primärvård. Hospice bereder en ''back up- service'' (respite care) för dem som förmår och vill vårda i hemmet. Det finns speciella sjuksköterskor och annan personal som är särskilt utbildade för denna uppgift.
Hospiceverksamheten i Sverige kan utvidgas och bli ett alternativ och komplement till dagens sjukvård. Många önskar vårda den sjuke hemma men är förhindrade på grund av vårdtyngden och/eller ekonomisk situation. Det finns idag alltför många människor som när livets slut närmar sig är ensamma med sin ångest och sin smärta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att den inriktning av vård och omsorg som kännetecknar hospice skall ingå som en naturlig del i den reguljära hälso- och sjukvården,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbyggnad av hospiceverksamhet i offentlig och privat regi,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på lämpligt sätt sprida information till kommuner och landsting om hospiceverksamheten.
Stockholm den 14 januari 1994 Margareta Viklund (kds)