Det har blivit allt vanligare att företag lägger ned sin företagshälsovård. Att så är fallet har vid olika tillfällen påtalats i massmedia.
Enligt tillgängliga uppgifter minskade Företagsläkarnas Riksförbund sitt medlemstal med 585 från oktober 1992 till maj 1993. Många tjänster för sjuksköterskor, skyddsingenjörer och sjukgymnaster har också försvunnit inom företagshälsovården.
Mycket tyder på att denna trend av nedlagd företagshälsovård kommer att fortsätta.
Ett i lagsammanhang tidigare försummat problem är vilka regler som gäller och vad som händer med journalarkiv när företagshälsovården läggs ned vid ett företag.
Vem som har äganderätten till de journaler, som här avses, kan i vissa fall vara en juridisk tvistefråga. En tvist mellan en läkare och ett läkarbolag har varit föremål för rättslig prövning. Första instans gav läkarbolaget rätten till journalerna. Tingsrättens ställningstagande överklagades dock till högre instans.
Om läkaren är anställd av t ex ett industriföretag tycks dock rättsläget vara klart. Företaget har äganderätten till journalerna om företagshälsovården läggs ned. Att det förhåller sig så har bekräftats av tjänstemän på Socialstyrelsen.
Detta förhållande är, enligt vår mening, djupt otillfredsställande. Företaget, i detta fall, omfattas inte av sekretesslagen och har inte tystnadsplikt. Därtill kommer att det finns uppenbara risker för missbruk vid t.ex. en konkurs när alla varslas om avsked och en del av personalen skall anställas efter en rekonstruktion. Risken för att journalerna kommer på drift kan man heller inte bortse ifrån.
I det fall som beskrivits i motionen tycks inte företaget begå något lagbrott om det lägger beslag på journalarkivet.
Det finns därför anledning att på denna punkt komplettera nuvarande lagstiftning. Ett rimligt förfaringssätt vid en nedläggning av en företagshälsovård vid ett företag vore därför att skyldighet förelåg att överlämna journalerna till Socialstyrelsen för vidare handläggning. Om en företagsläkare avskedas eller av annat skäl lämnar sin tjänst bör regeln kunna vara att den läkare som övertar vården också övertar ansvaret för journalerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av gällande regler när det gäller journalarkiv i samband med nedläggning av företagshälsovård.
Stockholm den 14 januari 1994 Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s)