Under hösten 1993 har vi åter kunnat läsa alarmerande uppgifter i pressen om skadeverkningar av tobaksbruket. Antalet fall av tobaksorsakad cancer ökar bland kvinnor. Bara i Stockholmsområdet drabbas årligen 2 000 barn av luftvägsinfektioner till följd av passiv rökning i hemmet, och för 100 av dem är tillståndet så allvarligt att de måste få sjukhusvård. Allergierna ökar, bl.a. till följd av rökningen. Samtidigt tillåts fortfarande en omfattande tobaksreklam, som enligt riksdagens socialutskott (1992/93:SoU26, s. 24) ''bidrar till att försvaga medvetandet om tobakens skadlighet och håller myten levande om tobaken som en harmlös produkt''.
Riksdagens socialutskott beslöt i våras (1992/93:SoU26) att uttala att en viktig åtgärd i arbetet för att minska tobakens skadeverkningar, inte minst för att motverka tobaksbruk bland barn och undgomar, är införandet av ett reklamförbud för tobaksprodukter. Regeringen borde därför, framhölls det, snarast återkomma till riksdagen med lagförslag som förbjuder direkt reklam för tobaksprodukter. Förbudet borde enligt utskottets mening ges en utformning som liknar det som gäller för alkoholdrycker.
Vid behandlingen i kammaren antogs utskottets uttalande med stor majoritet, 188 röster mot 84 (varvid 8 ledamöter avstod och 69 var frånvarande). Till dem som stödde kravet på ett reklamförbud hörde så gott som samtliga närvarande socialdemokrater (102 ja mot 3 nej), vänsterpartister (10 ja mot 0 nej), centerpartister (24 ja mot 0 nej), folkpartister (20 ja mot 3 nej) och kristdemokrater (19 ja mot 0 nej). Även enskilda moderater och nydemokrater stödde reklamförbudet.
Det förslag till ändrad tobakslag som regeringen nu överlämnat till riksdagen (prop. 1993/94:98) innehåller emellertid inte något förbud mot direkt tobaksreklam utan endast ett förbud mot annonsering i periodisk press. Till följd av detta skulle tobaksreklamen även fortsättningsvis komma att vara mindre reglerad än alkoholreklamen. Här är några exempel:Utanför systembolag och restauranger hänger inga skyltar med märkesreklam för alkohol. Men utanför och inuti säljställen för tobak (dvs. inte bara tobaksaffärer utan även livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer, gatukök etc.) kommer skyltar med tobaksreklam att hänga kvar.Det är inte tillåtet att låta ''spritflickor'' -- i särskilda kläder med märkesreklam för alkohol -- vandra runt och dela ut gratis smakprov av alkohol på restauranger o.dyl. eller sälja snapsar från tillfälliga stånd. Men på diskotek och vid populära publikevenemang, som t.ex. Stockholms vattenfestival, kommer ''cigarettflickor'' -- i särskilda kläder med märkesreklam -- att även i framtiden få gå runt för att bjuda på eller sälja småpaket med cigaretter.Systembolaget har inga särskilda annonser för vissa spritsorter i sina kataloger, men tobakshandlare kommer att kunna ha tobaksannonser i sina prislistor och liknande.Systembolagets expediter har inte märkesreklam för alkohol på sina arbetskläder eller i kassorna. Men på säljställen för tobak, i synnerhet i livsmedelsbutiker, kommer märkesreklam för tobak att finnas kvar inte bara på personalkläder utan också på pennor och andra tillbehör i kassorna.
Dessa exempel torde vara tillräckligt för att visa att det annonsförbud som regeringen nu föreslår inte motsvarar vad riksdagen begärt, nämligen att tobaksreklamen skulle regleras på liknande sätt som alkoholreklamen. Trots att inte bara den socialdemokratiska oppositionen utan också tre av de partier som ingår i regeringsunderlaget krävt ett förbud mot direkt tobaksreklam, nöjer regeringen sig med en halvmesyr -- en eftergift åt det parti som dominerar regeringen trots att det bara utgör ett av fyra partier i koalitionen.
Det är tydligen nödvändigt att riksdagens majoritet nu vidhåller och återupprepar sitt tidigare krav på förbud mot direkt tobaksreklam -- inte bara mot annonser. Det är också angeläget att regeringen påskyndar sitt arbete när det gäller att -- i enlighet med vad riksdagen uttalat -- överväga ytterligare åtgärder mot förtäckt tobaksreklam. Samtidigt bör detta krav inte få försena införandet av förbudet mot tobaksannonser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär dels lagförslag som förbjuder direkt tobaksreklam, dels förslag till lagstiftning och eventuellt andra åtgärder som motverkar förtäckt tobaksreklam.
Stockholm den 16 december 1993 Margareta Winberg (s)