Mycket talar för att narkotikaproblematiken i Sverige är allvarligare än på mycket länge, troligen allvarligare än någonsin. Under de senaste fem åren har en rad nya narkotika tillkommit , bl a ecstasy, metamfetamin, rökheroin och kat. Även i vår omvärld har tillgången på narkotika ökat. I många östländer tillverkas narkotika av hygglig kvalitet. Det gäller bl a amfetamin från Polen och MDMA från Lettland. Utbudet av narkotika i Västeuropa är synnerligen rikligt. Ett annat narkotikahot från väst är de tankar på att släppa fri handeln med narkotika som under senare år fått tilltagande uppmärksamhet. Sådana tankar finns i olika former: att låta läkare förskriva narkotika till missbrukare på indikationen narkomani, att avkriminalisera det egna innehavet av narkotika eller helt släppa på narkotikakontrollen och tillåta fri handel.
Sammantagna gör dessa rörelser i tiden att narkotikahotet mot vårt land blivit allvarligare än tidigare. Trots detta har regeringen inte aviserat några nya narkotikapolitiska åtgärder. Efter mer än två tredjedelar av valperioden har regeringen endast vidtagit tre åtgärder: den har lagstiftat så att urinprov blivit tillåtna som bevismedel vid misstänkt olovligt narkotikabruk samt skapat möjligheter för skärpta kontroller inom kriminalvården. Samt infört fängelse i straffskalan för konsumtion av narkotika. Regeringen har inte aviserat någon samlad översyn över narkotikapolitiken inför närmandet till EU. För att skapa möjligheter för människor ute på fältet att arbeta praktiskt mot narkotikamissbruket behövs åtminstone tio ändringar i lagar, rättspraxis och administrativ hantering av narkotikaproblemet.
1. Skärpt syn på hasch
Vid straffmätningen i narkotikamål uppfattas hasch som mindre farlig narkotika än t ex amfetamin. Som regel utdöms böter för innehav av upp till femtio gram (ibland mer). En sådan mängd är mer än tre månaders normal konsumtion för en vanlig haschmissbrukare. Domstolarnas hållning till hasch är en eftersläpning från det sena sextiotalet, då hasch uppfattades som en drog med låg farlighet. Under de senaste tjugofem åren har tusentals vetenskapliga studier över farorna med hasch visat att missbruk av detta ämne kan framkalla bl a minnesstörningar, personlighetsförändringar, förvirringsreaktioner, hormonrubbningar och fosterskador. Den nya kunskapen måste föranleda straffskärpningar. En skärpning av rättspraxis är den snabbaste vägen att för ungdomar och andra visa att samhället idag ser långt allvarligare på hasch (och andra cannabisberedningar) än tidigare.
2. Skärpt syn på kokain, LSD och ecstasy
Narkotikastrafflagen saknar klara riktlinjer för hur olika preparat skall bedömas i farlighetshänseende. Därigenom har kokain, LSD och ecstasy (MDMA) kommit att bedömas som mindre farliga än heroin. Dock bör noteras att dessa medel på flera sätt ur vetenskaplig synvinkel är lika farliga som heroin: kokain vållar hastiga dödsfall och har stor beroenderisk, LSD framkallar starka och oberäkneliga effekter, ecstasy ger upphov till personlighetsstörningar och hjärnskador. För att klargöra att dessa medel i avgörande hänseenden är lika farliga som heroin bör rättspraxis ändras så att de straffmätigt jämställs med heroin.
3. Nya påföljder för missbrukare
För de flesta missbrukare, som endast gör sig skyldiga till olovligt bruk, olovligt innehav eller olovlig överlåtelse av ringa mängd är normalpåföljden böter. Detta är dock ingen lämplig påföljd. För det första avhåller den inte från fortsatt missbruk och i de flesta fall ej heller från andra former av olaglig narkotikahantering. För de missbrukare som har så hög och dyr konsumtion av narkotika att den endast kan vidmakthållas genom brottsliga eller asociala beteenden blir böter endast ett slags udda konsumtionsskatt. I stället för böter bör påföljden och samhällsingripandet för narkotikamissbrukarna utformas så att de främjar varaktig drogfrihet. Lämpligaste sättet att åstadkomma detta är att tillämpa villkorliga fängelsedomar med skyddstillsyn och föreskrifter samt urinprov. De missbrukare som behöver vård bör kunna få det samtidigt inom ramen eller som komplement till påföljden.
4. Skärpning av LVM
För närvarande omhändertas endast 300--400 narkotikamissbrukare varje år för vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Detta är en orimligt låg siffra när vårt land enligt senaste beräkningar har 14.000-- 20.000 s k tunga narkotikamissbrukare i landet. Tillämpningen av LVM bör utredas i detalj och kriterierna och formerna för omhändertagande ändras så att ingripandena kommer tidigare och mer effektivt. Grundregeln måste vara att redan tungt missbruk -- långt innan faran för liv eller hälsa blivit överhängande -- utgör grunden för ingripande i syfte att åstadkomma varaktig drogfrihet.
5. Skärpning av LVU
I många fall kan det ta bortemot fyra år -- varav två år efter det att narkotikamissbruket diagnostiserats -- innan någon form av tvångsomhändertagande görs mot en ung människas narkotikamissbruk. Tillämpningen av lagen om vård av unga (LVU) bör utredas i detalj och kriterierna och formerna för omhändertagande ändras så att ingripandena kommer tidigare och mer effektivt. Grundregeln måste vara att ingripanden skall komma så tidigt så att unga människor kan fångas upp innan de utvecklat en missbrukaridentitet.
6. Narkotikafri trafik
Tillämpningen av trafikbrottslagen (TBL) måste utredas i detalj så att polisen får bättre möjligheter att upptäcka och rapportera narkotikapåverkan i vägtrafiken. Polisen måste dessutom få bättre utbildning, resurser och befogenheter att ingripa mot narkotikapåverkade motorförare. Även körkortslagen (KKL) bör ändras så att körkort regelmässigt återkallas minst ett år för narkotikamissbrukare, oavsett graden av missbruk.
7. Fler gatulangningsgrupper
Inom området efterfrågebekämpning finns unika svenska erfarenheter av att polisingripanden mot de enskilda missbrukarnas narkotikahantering ofta har stor avskräckande verkan och kan stoppa nyrekryteringen. För att tillvarata denna erfarenhet bör fler polisiära gatulangningsgrupper inrättas.
8. Nya regler för skolans narkotikaprovtagning
Tolkningarna av förutsättningarna för skolan skall få ta narkotikaprov på eleverna varierar. Någon auktoritativ grund för praxis synes inte finnas. I avsikt att skapa enhetliga och effektiva regler måste riksdagen införa en speciell paragraf i skollagen.
9. Inrättande av kommunala missbruksnämnder
För att samordna de kommunala insatserna mot narkotikamissbruk (samt även mot annat drogmissbruk) bör varje kommun åläggas att inrätta en särskild missbruksnämnd, skild från socialnämnden. En sådan särskild missbruksnämnd i varje kommun skulle, liksom gamla tiders nykterhetsnämnder, kunna koncentrera sina insatser på att behandla missbrukare. Det skulle ge snabbare och effektivare ingripanden.
10. Tillsättandet av en narkotikaombudsman
Regeringen har tillsatt en barnombudsman för att se till att vårt land följder FN:s barnkonvention. Även inom narkotikaområdet finns likartat behov av uppföljning, särskilt som det praktiska arbetet ligger i många instanser. En narkotikaombudsman skulle ges i uppdrag att specialbevaka narkotikaproblemet och ta de initiativ som behövs för att få kontroll över narkotikautvecklingen. Med tanke på att opinionen i vårt land sedan många år entydigt är mot narkotika är det angeläget att riksdagen utnyttjar det, i ett internationellt perspektiv, unika stödet för att utveckla en svensk modell för att förebygga och stoppa narkotikamissbruk och narkotikabrottslighet inom ramen för moderna rätts- och välfärdstraditioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt syn på hasch,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt syn på kokain, LSD och ecstasy,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya påföljder för missbrukare,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpning av LVM,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt syn på LVU,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om narkotikafri trafik,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fler gatulangningsgrupper,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya regler för skolans narkotikaprovtagning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av kommunala missbruksnämnder,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en narkotikaombudsman.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bert Karlsson (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd)
1 Yrkandena 3, 6 och 7 hänvisade till JuU.