Förändrad alkoholpolitik
Vin och starköl i livsmedelsbutiker
Det är dags att göra en lagändring så att vin och starköl kan få säljas i vanliga livsmedelsbutiker.
Murar faller, åsikter ändras, vi närmar oss EU, Verdandi samtycker, vi avskyr förmyndarsamhället, kineseri skapar politikerförakt osv. osv. Med andra ord är svensken nu vuxen och myndig nog att ta vara på sig själv och skapa sin egen framtid utan att ''storebror'' ständigt skall utöva övervakning av människorna med regler och lagar som inte är anpassade till verkligheten. Det är nya tider nu med EES och kommande EU-gemenskap med fria gränser etc.
Låt oss använda det sunda förnuftet och redan nu börja mjuka upp den gammaldags mentaliteten som en majoritet av riksdagens ledamöter har när det gäller vin och öl, men som majoriteten av svenskarna i övrigt uppenbarligen inte delar. För nog går svensken t.ex. in i franska livsmedelsbutiker och köper vin när han eller hon är på semester.
Sänk skatten på alkoholhaltiga drycker
Den totala skatteinkomsten på starksprit, vin och öl låg 1993 på ca 14 miljarder kronor. Denna skatt bör sänkas av två skäl:
För det första att vi med stormsteg närmar oss EU och därför bör anpassa oss till denna marknad. Detta medför i sin tur att vi kan konkurrera med utlandet och behålla försäljningen av spritdrycker inom landet och därigenom får behålla skatteintäkterna inom landet.
För det andra att den illegala marknaden av spritdrycker minskas genom en skattesänkning och staten då inte förlorar skatte- och momsinkomster. Nya undersökningar visar att det s.k. mörkertalet ligger närmare 50 % av den totala konsumtionen. Vad som också kan nämnas är att hembränd alkohol kan vara direkt farlig. Likaså har den ryska maffian kommit in i den svenska marknaden främst då genom att handla illegalt med alkohol. Detta medför troligen att prostitution, narkotikahandel, illegal vapenhandel samt grova våldsbrott kommer att öka eftersom den beryktade ryska maffian inte skyr några som helst medel.
Sverige bör på sikt anpassa alkoholskatterna till EU. Annars finns det stor risk för att gränshandeln ökar lavinartat när vi är med i EU. Detta skedde ju i Danmark där det förekom en stor import av danskt öl från Tyskland. Denna import av öl skadade förvisso inte de danska ölproducenterna men den danska statskassan led svårt. Detta har den danska regeringen insett och anpassat skatten på öl till samma nivå som Tyskland.
Utbildnings- och upplysningskampanj
Ny demokrati anser att man i förebyggande syfte måste, innan man inför försäljning av vin och starköl i livsmedelsbutiker m.fl. försäljningsställen samt innan man sänker skatten radikalt, starta en intensiv, målriktad utbildning av ungdomar i skolorna om alkohol, dess skador och kostnader orsakade av skadorna, samt driva en upplysningskampanj i samtliga massmedia med samma inriktning, dvs. att få medborgarna medvetna om alkoholens verkningar och de kostnader som uppkommer genom missbruk. Staten bör även satsa stora resurser på att utbilda människor verksamma inom sjukvården, socialvården och andra instanser som tar hand om de personer som redan råkar vara alkoholister eller är på väg att bli det så att de kan få adekvat vård resp. hjälp att komma ur sitt alkoholberoende. Genom utbildning undviker man många problem, onödiga åtgärder och undersökningar av befintliga skador hos personer i alkoholistens omgivning samtidigt som man kan eliminera mänskligt lidande. En sådan satsning gjordes i den kanadensiska delstaten Quebec före ett frisläppande av alkoholförsäljningen (från ca 750 till nästan 12.000 försäljningsställen) med ett mycket gott resultat. Antalet alkoholister ökade inte utan tvärtom minskade liksom förbrytelser som kan sättas i samband med alkoholmissbruk.
Gotland med frihandelszon
Ny demokrati föreslår även Gotland görs till en frihandelszon, vilket i hansatidens anda skulle främja handeln i östersjöområdet och vara till stor och omedelbar nytta, speciellt för de baltiska staternas utveckling. Vidare skulle det göra Gotland mycket attraktivt som res- och turistmål för hela området. Detta skulle ge underlag för en omfattande båttrafik av samma typ som idag trafikerar Finland och Åland. Det skulle till och med kunna innebära att genom att göra Gotland till frizon samtidigt som Finland och Sverige ansluter sig till EU kvalificeras trafiken för taxfreeförsäljning, som med stor sannolikhet leder till kraftigt sänkta biljettpriser och räddar Gotland från isolering.
Mini-bryggerier
I flera länder är det vanligt att puben eller restaurangen har ett eget mini-bryggeri i direkt anslutning till serveringslokalen. Puben brygger sitt eget, lite mera spännande öl, långt från storproducenternas utslätade massproduktion. I våra nordiska grannländer är detta tillåtet. På kort tid har verksamheten blivi mycket populär. Även Sverige bör kunna tillåta mini-bryggerier.
Den alkoholpolitiska kommissionen har lämnat ett delbetänkande (1993:50) Serveringsbestämmelser. Vi är kritiska till många av de förslag som förs fram där. Här redovisar vi vår uppfattning. Våra förslag bör läggas till grund för en reformering av serveringbestämmelserna.
Godkänt restaurangkök skall inte vara en förutsättning för tillstånd till alkoholservering
Den förhärskande uppfattningen är att den ''svenska modellen'' med ett samband mellan mat- och alkoholservering skall finnas kvar. Sambandet bör helt utmönstras ur lagstiftningen. Detta innebär att det inte heller behöver ställas några krav på godkänt restaurangkök och att lagad mat tillhandahålls.
Ett syfte med den förda alkoholpolitiken är att förhindra etablering av ställen som enbart är inriktade på servering av alkoholdrycker samt alkoholservering i samband med enklare förtäring. Alkoholpolitiken kan fungera som ett branschskydd. Detta innebär samtidigt att de alkoholpolitiska målen getts en förhandsrätt medan målen om fri konkurrens fått stå tillbaka.
Självfallet måste den fria konkurrensen få spela en mera framträdande roll även inom det alkoholpolitiska området.
Matservering får inte vara ett krav för att få ett serveringstillstånd. För allmänheten framstår reglerna som mer eller mindre förmyndaraktiga, onödigt byråkratiska och kanske till och med obegripliga.
Tillåt etablering av rena drinkbarer
Varför skulle inte rena drinkbarer kunna få etableras? Den av kommissionen föreslagna restriktionen mot alltför dominerande drinkbarer är svårmotiverad och leder till uppenbara tillämpningsproblem. Det saknas därför anledning att ha en regel som säger att drinkbaren skall utgöra en mindre del av restaurangrörelsen.
Det sagda leder till att det måste skapas förutsättningar för renodlade cocktailbarer eller liknande helt dryckesinriktade serveringsställen.
Ingen begränsning i fråga om alkoholservering på teatrar
Pausserveringen för teatrar och konsertlokaler bör också kunna innefatta tillstånd att servera spritdrycker.
Fri etablering av minibarer på hotell
Minibarer bör få etableras även i hotell som inte har serveringstillstånd. Det saknas anledning att upprätthålla ett samband mellan alkoholservering och mathållning.
Alkoholfria dryckesalternativ skall inte behövas för minibarer.
Lokalprövningsregeln måste begränsas
Prövningen av en lokals tjänlighet bör kunna begränsas och förenklas.
Inga begränsningar i fråga om serveringstider
Bestämmelserna om serveringstider har ett grumligt ursprung. Serveringsbegränsningen framstår som ett inte oväsentligt ingrepp i näringsfriheten och den personliga friheten.
Några restriktioner i fråga om serveringstider bör inte finnas i lagen. Inte heller behövs någon utrymningsregel som t ex innebär att serveringsstället skall vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens utgång. Serveringstiderna bör i princip vara fria. Stängningstidsregeln bör tas bort.
Friare servering av öl klass II
Det bör inte finnas någon inskränkning i rätten att försälja och servera öl klass II. Ölet skall få säljas fritt i t ex videobutiker, kiosker.
Reglerna för tillfällig servering till allmänheten bör inte stramas upp
Ansökningar om tillfälligt serveringstillstånd har ökat kraftigt på senare år. Ökningen består till betydande del av festivaler av olika slag, t ex Stockholm Water Festival. Det saknas skäl till uppstramning av ansökningsförfarandet. Ökningen i sig kan knappast utgöra tillräcklig anledning. Krav på varierat matutbud bör lika lite som för permanenta tillstånd i allmänhet ställas vid tillfälligt serveringstillstånd. Dessutom bör den som får tillstånd ges automatisk rätt att köpa starköl direkt från bryggeriet.
Behåll rätten till inköp av starköl från bryggeri
Rätten att köpa in starköl direkt från bryggeri får inte begränsas. Inköpsrätten måste t ex gälla för den som har tillstånd för tillfällig servering till allmänheten eller slutna sällskap.
Ta bort regeln om prövotider
Möjligheten att ge tillstånd med prövotid bör mönstras ut ur lagstiftningen. Något egentligt behov av tillstånd med prövotid finns inte längre.
Ett serveringstillstånd skall i princip gälla alla dryckesslag utan begränsning
Ett serveringstillstånd skall gälla för såväl spritdrycker som vin och starköl och skall alltså inte få begränsas till en eller två av dessa drycker. Begränsningen bör därför tas bort. De skäl som anförts för begränsningen är motsägelsefulla och saknar alkoholpolitisk bärkraft.
Ingen ytterligare inskränkning av restaurangernas annonsering
Konsumenten måste för att kunna utöva sin makt som just konsument få tillgång till relevant information för att kunna göra sitt val. Den konsument som anser att priset på en alkholhaltig dryck är relevant måste på enkelt sätt kunna få den informationen utan hinder av lagstiftning. På motsvarande sätt måste näringsidkaren äga rätt att lämna sådan relevant information till konsumenten, dvs den information som konsumenterna kan tänkas efterfråga. Detta är också viktigt för att upprätthålla en fri konkurrens. Mot denna bakgrund finns det ingen anledning att inte medge prisinformation enbart om alkoholdryckerna. Vi står helt främmande inför tanken att prisinformationen endast skall ta sikte på att ange restaurangernas allmänna prisnivå. Vi avvisar alla förslag som innebär att särskild måttfullhet skall iakttas när det gäller marknadsföring av alkoholdrycker i restaurangernas annonsering. Dessutom är regler som begränsar rätten att annonsera mycket tveksamma från yttrandefrihets- och tryckfrihetsrättslig synpunkt.
Prisreglering genom prisrelationer måste avvisas
En prisreglering som innebär att priser på alkoholhaltiga drycker inte får sättas lägre än detaljhandelspriset för varan jämte skäligt tillägg för serveringskostnaden och att priset skall avvägas så att försäljning av starkare alkoholdrycker inte uppmuntras måste ifrågasättas, dels därför att lagstiftad prisreglering normalt inte bör förekomma i en marknadsekonomi, dels därför att de skäl som åberopas till regleringen är mycket svaga.
Friare Happy Hours
I fråga om Happy Hours gör vi samma bedömning. Det behövs inga särskilda bestämmelser om prisrelationer för Happy Hours.
Inget lagkrav på alkoholfria dryckesalternativ
Restauranger med serveringstillstånd för spritdrycker, vin eller starköl har en skyldighet att även erbjuda ett tillfredsställande urval av alkoholfria dryckesalternativ. Detta är överambitiöst. Det torde knappast finnas någon restaurang som skulle kunna överleva konkurrensen utan att tillhandahålla efterfrågade alkoholfria drycker för kunderna. Regeln faller på sin marknadsmässiga orimlighet.
Administrativa ingripanden bör skötas av kommunerna och inte av länsstyrelserna
Frågor om återkallelser av tillstånd och andra ingripanden bör läggas på kommunerna i stället för på länsstyrelsen. Farhågorna från rättssäkerhetssynpunkt är enligt vår uppfattning överdrivna och kommunerna bör kunna anförtros de ifrågavarande uppgifterna. I det här sammanhanget bör närhetsprincipen kunna göra sig gällande liksom det förhållandet att kommunerna numera har de nödvändiga erfarenheterna och kunskaperna för att klara verksamheten. Det finns således inget som säger att inte kommunerna skulle ha goda förutsättningar att fungera opartiskt. Dessutom torde övervakningen kunna bli effektivare och faktiskt enhetligare inom kommunen om de administrativa ingripandena läggs där. Länsstyrelsen bör ha ett övergripande ansvar, dock utan sanktionsrätt men med initiativrätt i frågor om administrativa ingripanden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar upphäva förbudet att sälja vin och starköl i vanliga livsmedelsbutiker m.fl. försäljningsställen,
2. att riksdagen beslutar avskaffa samtliga alkoholmonopol,1
3. att riksdagen beslutar att sänka skatten på alkoholhaltiga drycker så att marknaden kan anpassas till EU,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en massiv utbildnings- och upplysningskampanj om alkoholens skador och kostnader för samhället bör startas i skolor och media,1
5. att riksdagen beslutar att taxfreeförsäljning på Gotlandsfärjorna blir tillåten,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minibryggerier,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att godkänt restaurangkök inte skall vara en förutsättning för tillstånd till alkoholservering,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillåta etablering av rena drinkbarer,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det inte skall finnas någon begränsning i fråga om alkoholservering på teatrar,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri etablering av minibarer på hotell,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lokalprövningsregeln måste begränsas,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det inte får förekomma några begränsningar i fråga om serveringstider,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om friare servering av öl klass II,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för tillfällig servering till allmänheten inte får stramas upp,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till inköp av starköl från bryggeri,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta bort regeln om prövotider,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett serveringstillstånd i princip skall gälla alla dryckesslag utan begränsning,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte någon ytterligare inskränkning av restaurangernas annonsering får göras,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prisreglering genom prisrelationer,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om friare Happy Hours,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte något lagkrav på alkoholfria dryckesalternativ bör finnas,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att administrativa ingripanden bör skötas av kommunerna och inte av länsstyrelserna.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Peter Kling (nyd) Bert Karlsson (nyd)
1 Yrkandena 2, 4 och 5 hänvisade till SkU.