I de flesta samhällen är omsorgen om medborgarna en angelägenhet för i första hand familjen. I Sverige har vi också samma uppfattning bland en majoritet av medborgarna. Men när vi talar om omsorg avses den offentligt arrangerade verksamheten. Omsorgen har i stor utsträckning utformats efter metoder som genomsyrade den sociala utbildningen i slutet av 60-talet.
Det är mycket angeläget att ompröva hela omsorgsverksamheten. Regelsystemet måste balansera på grundstenar som rättvisa och kvalitet.
Kvalitet i omsorg uppnås genom att utsätta den i praktiken monopolistiska verksamheten för effektiv konkurrens med nya alternativ. Regelsystemet skall förändras för att underlätta utvecklingen av nya metoder och kreativa lösningar.
All omsorg decentraliseras
Beställningen av all omsorg skall överföras till kommunerna. Landstingens beskattningsrätt skall överföras till kommunerna som under full konkurrens skall upphandla omsorg från olika utförare.
Besparingar i nuvarande omsorg
Den nedskärning som sker av den praktiska vården närmast medborgarna måste ifrågasättas. Det är uppenbart att vissa beslutsfattare hindrar en effektiv rationalisering inom hierarkin i administrationen. En total omprövning måste genomföras för att förenkla det byråkratiska regelsystemet och på så sätt i praktiken kunna införa fri konkurrens i verksamheten.
Omsorg om barn och unga
Vi är oroade över det ökande våldet mot barn och bland unga. Det gäller såväl misshandel som sexuella övergrepp och vanvård. I medier har misshandel och våld i många fall förknippats med gärningsmännens upplevelser av våldsfilmer i TV eller andra media. Sverige bör ta initiativ till en internationell konferens om filmvåld för att den mäktiga filmindustrin skall få klara ramnormer för sin filmproduktion.
Omsorg om missbrukare
Omsorgen om missbrukare måste utsättas för en genomgripande omprövning. Medborgarna upplever att det finns alltför mycket dalt och penningslöseri inom missbrukaromsorgen. Verksamheten måste omprövas från grunden. Den är nu uppbyggd genom en snårskog av regler och missbrukaren själv saknar tillräckliga incitament för att göra omsorgen så bra och kostnadseffektiv som möjligt.
Socialbidrag
Vårt socialbidragssystem är byråkratiskt, orättvist och svårt att kontrollera. När flera hundratusen människor lever på socialbidrag måste systemet omprövas helt. En översyn görs nu av socialtjänsten. De delbetänkanden som avlämnats ger inga signaler om en genomgripande förändring av omfattning och kostnader.
En undersökning som gjorts i distrikt 16 i Spånga-Tensta visade att när bidragstagarna kallades till ett personligt besök föll var femte bidragstagare bort. Vidare resulterade uppföljningen i att ett 50-tal misstänkta bedrägerier upptäcktes. Socialdistriktet omfattar ungefär en procent av landets socialtjänst. Om liknande oegentligheter förekommer i hela landet och bortfallet är representativt kan en besparing på 1,8 miljarder kr. uppnås med införande av kontantutbetalning vid personligt besök. Socialbidraget utgör en form av arbetslöshetsersättning för uppskattningsvis en tredjedel av mottagarna. De som av arbetsmarknadsskäl erhåller socialbidrag bör kunna överföras till en produktiv verksamhet av modell väntjänst. Den som får socialbidrag saknar tillräcklig uppmuntran till att leva sparsamt. Regelsystemet uppmanar istället individen att bli en medborgare som ställer krav.
Samhället måste också kunna ställa krav på bidragstagaren. Rehabilitering till aktivt arbete skall uppmuntras ekonomiskt. Socialbidragets storlek skall fastställas av varje kommun. Skälet är att levnadskostnaderna varierar i olika orter genom de möjligheter som ges till biinkomster som bärplockning, fiske och jakt eller annan hobbyverksamhet.
Ersättning för bostadskostnad skall ingå i socialbidraget för att stimulera bidragstagaren till en låg bostadskostnad. Ägare av fastighet eller bostadsrätt som anses behöva socialbidrag skall kunna beviljas alternativt socialbidrag samt lån på kostnadsdifferensen för att undvika försäljningstvång av bostaden.
Bidragstagare som vistas utomlands skall inte uppbära bidrag. Provverksamhet bör inledas med utbetalning av kontantbidrag genom obligatoriskt personligt besök. Utbetalningen bör kunna genomföras via Försäkringskassans kontor.
Färdtjänst
Färdtjänsten måste behovsprövas i ökad omfattning. En omprövning av regelsystemen inom färdtjänsten bör genomföras för att minska kostnaderna.
Hemspråksstödet
Hemspråksstödet i förskolan skall upphöra i nuvarande form och utföras genom frivilliga insatser.
Väntjänst
I Sverige finns det över en miljon medborgare som lever i stor utsträckning på bidrag. Ett samhälle i djup ekonomisk kris måste använda dessa medborgares resurser för att samhället skall kunna uppfylla alla behov. Det är omvittnat att de begränsade frivilliga försök till väntjänst som genomförts har uppfattats positivt av de berörda. Försöken bör nu utökas och genomföras inom hela omsorgen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beställningen av all omsorg skall decentraliseras till kommunerna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av landstingens beskattningsrätt till kommunerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall ta initiativ till en internationell konferens om filmvåld och dess påverkan på normer och beteenden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ompröva missbrukaromsorgen för att ge missbrukare incitament att göra omsorgen mer kostnadseffektiv och resultatinriktad,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att socialbidragets storlek skall beslutas av varje kommun,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bostadskostnaden skall ingå i socialbidraget och stimulera till låg bostadskostnad,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bostadsägare beviljas alternativt socialbidrag samt lån på kostnadsdifferensen för att undvika det nuvarande försäljningstvånget av bostaden,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att socialbidrag inte skall ges vid vistelse utomlands,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa provverksamhet med utbetalning av kontantbidrag via försäkringskassan,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av reglerna för färdtjänsten,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hemspråksstödet skall upphöra,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en väntjänstmodell skall organiseras bland de över en miljon medborgare som får ersättning från samhället och bedöms kunna hjälpa till.
Stockholm den 25 januari 1994 Claus Zaar (nyd) Leif Bergdahl (nyd)