I Sverige finns idag ca 40 000 barn som blivit adopterade. Vi vet att de flesta adoptivbarn som kommer till Sverige får ett gott omhändertagande av sina adoptivföräldrar som genom sitt engagemang och sin kompetens kan stödja och främja barnens utveckling.
Många adopterade har en så komplicerad bakgrund och uppväxt att de får känslomässiga problem som de i vuxen ålder kan behöva hjälp att komma till rätta med för att de inte skall bli ett hinder i deras framtida liv. Problemen blir tydliga då de lämnat sin familj, frigjort sig från föräldrarna för ett eget liv. En del av dessa unga vuxna behöver hjälpen genom psykoterapi. Har de goda relationer till föräldrarna och föräldrarna har ekonomiska resurser kan det gå att få sådan hjälp.
Men det finns ett mindre antal barn som kommer till adoptivhem där de inte får det bra. En del adoptivföräldrar klarar inte uppgiften, trots att de bedömts ha förutsättningarna för detta genom den hemutredning som sociala myndigheter gjort.
Anledningen kan vara att barnet har så svåra upplevelser bakom sig att adoptivföräldrarna inte räcker till vilket kan resultera i besvikelse från ömse håll. Eller det kan vara så att en av eller båda adoptivföräldrarna har egna problem som de ej kan hantera, då kraven att räcka till för ett barn kommer. Eller någon oförutsedd händelse kan försvåra för adoptivfamiljen.
Ibland kan barnet och föräldrarna få hjälp att lösa problemen på ett tidigt stadium. Men ett antal adopterades situation blir inte uppmärksammad eller förstådd av omgivningen. De mår dåligt, men inte så dåligt att skolans elevvård eller sociala myndigheter ingriper. Men då de kommer upp i vuxenlivet har de svårt att fungera, de orkar inte hålla kvar ett arbete, de misslyckas i relationer till andra människor.
Då dessa unga vuxna vill förbättra sin situation genom att söka psykoterapi har de i regel inte egna ekonomiska resurser att bekosta detta och p.g.a. den svåra relationen till föräldrarna kan de inte få hjälp den vägen. De anses inte tillräckligt ''sjuka'' för att prioriteras till terapi vid den sektoriserade psykiatrin. De får avslag på begäran att få ekonomiskt stöd från sociala myndigheter om de inte har akuta problem.
Samhället har ett ansvar för att de barn som kommer hit som adopterade får en bra familjesituation. Blivande adoptivföräldrar granskas och godkänns, men sedan de fått sina barn har samhället ingen insyn i familjen. De barn som kommer till en dåligt fungerande familj är ofta skyddslösa. Då de blivit tillräckligt självständiga för att själva ta initiativ till hjälp, borde samhället = sociala myndigheter ha beredskap att ställa upp för dem. Då en person begär ekonomiskt bistånd, borde problematik som uppstått p.g.a. en misslyckad adoption vara en tung faktor vid bedömning av behovet.
Forskning har på detta område bedrivits av Marianne Cederblad, Madeleine Katz m.fl. Däremot finns ingen sammanfattning av vilka problem som är specifika för just adoptivbarn i Sverige och vilka åtgärder som kan vidtagas för att minska dessa. Ett exempel är just svårigheten att få psykoterapi i vuxen ålder.
En genomgång av ovanstående frågeställningar behöver göras. Självklart bör en sådan utredning göras i nära samarbete med Adoptionscentrum, vuxna adoptivbarns egna organisationer, övriga organistioner och myndigheter som har kunskap på området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning av adoptivbarns situation i vuxen ålder.
Stockholm den 25 januari 1994 Eva Zetterberg (v) Elisabeth Persson (v)